Незадовољство расте у Српској

Штрајк железничара глађу уздрмао је Републику Српску, као и хепенинг протести младих, али су прилично незапажено прошли штрајкови и протести у малим местима.

Република Српска 01.11.2017 | 19:30
Незадовољство расте у Српској
Сви ови протести, а било их је 2017. у Републици Срспкој више него ранијих година, имали су различите разлоге и поводе, али и једну заједничку нит: незадавољство реалним, конкретним решењима у „својој кући“, без уплитања у „високу“ политику.

Тако су железничари, драматичним штрајковима глађу, тражили редовну исплату плата и наканда за топли оброк и превоз, лекари у Зворнику су се побунили против смене директора којим су, тврде, били задовољни, текстилке у Херцеговини су стале у одбрану отпуштених колегиница, шумари су претили обуставом рада због непотписивања колективног уговора и смањења плата, а слични су мотиви натерали и просветаре у малим местима да одбију улазак у учионицу.

Просветари су штрајковали у Петрову на Озрену, Доњем Дубовику, Будимлић Јапри, Агићима, Поточанима, па и у школама у центру Фоче. Мотиви су били различити, од лоших услова рада до смене директора, али где год су ти штрјкови били оправдани и у складу са законом ми смо их подржали, каже председник Синдиката просвете и културе Републике Српске Драган Гњатић.

Расцепканост

У Билећи су штрајковале и текстилне раднице и медицинари у Дому здравља, а и просветари су припретили да ће кренути њиховим стопама. Ипак, много више буре и пажње изазвали су протести младих окупљених око групе „РеСтарт Српска“, организовани у Бањалуци, против куповине скупих службених аутомобила, те против политике која је довела до масовног одласка младих из Републике Српске. Ови протести су били привлачни медијима, јер су организовани такорећи пред вратима Владе Српске, и то на неуобичајено креативан начин.



Политичка аналитичарка Тања Топић оцењује да су медији најбољи савезници штрајкачима и демонстрантима.

"Сви ти протести и штрајкови су расцепкани, спорадични и међусобно неповезани. Да није медија они би били невидљиви и њихов би утицај био миноран", каже Топићева.

Узрочно-последична веза

Додаје да учестали протести јесу, у већини случајева, израз растућег незадовољства грађана, али да они због неповезаности и невидљивости немају нарочиту снагу.

"Нема те синергије која би их повезала и дала им масовност и већу видљивост", сматра Топићева.

Синдикална искуства сведоче да радници у Српској још не увиђају везу између лоше политике, корупције и свог тешког положаја, те да у многим случајевима нису спремни да преузму одговорност, удруже се са колегама које муче исту муку и боре се за боље услове рада.

"Када позовете раднике да штрајкују за своје плате или услове рада не можете их пушком натерати, неће да се замере шефовима, а када их њихов директор дигне на побуну, да би сачувао своју фотељу, сви се придруже",  каже један синдикални функционер, који је желео да остане анониман.

Свемогући Додик

Готово сви протести и штрајкови у Српској завршавају разговором са председником Српске Милорадом Додиком. Како објашњава Тања Топић, то је јасан показатељ да у Републици Српској већина грађана не верује институцијама.

"Влада уверење да постоји само један човек који је свемогућ и који држи кључ за решење свих проблема. У то верују и они којим је јасно да уставна овлаштења Председника Српске немају никакве везе са њиховим захтевима", каже Тања Топић и додаје да су најбоља илустрација таквог стања поступци железничара штрајкача глађу и лекара из Зворника.

Извор: Блиц

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

@ех

01.11.2017 18:34

Имали и да ли постоји у РС интелектуална елита.Да казе несто да упути критику да казе народу да овако не дие даље.Или су и они упласени за своје позиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало

01.11.2017 20:43

Интелектуална елита је напустила Репзблику Српску.Највећи одлив је био деведесетих почетком рата и када је потписан Дејтон и Срби напустили Сарајево.Тада смо изгубили академике,универзитетске професоре,инжињере,докторе и књижевнике па и естрадне умјетнике.Остали су друголигаши и основали квази Универзитете и факултете на којима су професори постали преко ноћи са плагираним магистарским и докторским радовима.Најбољи ђаци из гимназија су отишли на факултете изван Републике Српске(Београд,Нови Сад,Беч....)и по завршетку студија већином се нису вратили,а сада одлазе и они и дјеца која користе размјену ђака да оду.Квазиинтелектуалци су полтрони јер немају знања и само чланством у владајућум странкама могу да држе привилегије које незаслужују.

Name

Ре "Мало"

01.11.2017 21:05

Браво за коментар али на залост, мало ко ово конта..!

Name

Интелектуална Yелита

01.11.2017 21:09

У РС не постоји елита а поготово не интелектуална. Тамо влада закон дивљег запада, закон јачег, закон уцјене. Тамо се кич повампирио, ухљеби сисају ммф буџет а сиротиња раја гледа како да презиви , не мјесец него дан. Бити интелектуалац не знаци нузно и имати диплому. То данас свако има. А знање..хм... Суштина је да је овакво стање одраз пристајања, прихватања овако дефинисаног система чији је циљ тотална деструкција и потпуни крај српског народа који живи у РС и БиХ. Промовисање таквог модела врши се на свим нивоима и у свим сферама друственог система. Негатина селекција и деструкција образовања је само један веома мали дио слагалице.

Name

рере мало

01.11.2017 21:32

Свака цаст,цовјек је све истински написао.Али ста вриједи Србији?? Поред струцњака за економију и банкарство,попут господина Бранка Драгаса,кад центри моци одлуцују о свему.Народу су потребни Соу програми,Фарме,Ријалитети итд...!

Name

Тоде

01.11.2017 18:39

Штрајковати против кадрова днс гдје су они ту је пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ап

01.11.2017 18:41

Знам.Расте незадовољство до избора.Пред изборе под шатор на печење и опет у круг као и све ове године.Народ је ЈАД.Продају се за кг печемја и за стуб расвјете уличне.Боље и не заслужујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ватрогасна школа

01.11.2017 20:05

Снсд треба да пусти днс низ воду и да се ријеши гадова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

01.11.2017 21:35

Како се зове овај тренутни систем у РСој,у бивсој нам СФРЈ бијо хе социјалистицки самоуправни са Комунистицком партијом као идејним творцем,а ста је сад?

ОДГОВОРИТЕ