Nezadovoljstvo raste u Srpskoj

Štrajk železničara glađu uzdrmao je Republiku Srpsku, kao i hepening protesti mladih, ali su prilično nezapaženo prošli štrajkovi i protesti u malim mestima.

Republika Srpska 01.11.2017 | 19:30
Nezadovoljstvo raste u Srpskoj
Svi ovi protesti, a bilo ih je 2017. u Republici Srspkoj više nego ranijih godina, imali su različite razloge i povode, ali i jednu zajedničku nit: nezadavoljstvo realnim, konkretnim rešenjima u „svojoj kući“, bez uplitanja u „visoku“ politiku.

Tako su železničari, dramatičnim štrajkovima glađu, tražili redovnu isplatu plata i nakanda za topli obrok i prevoz, lekari u Zvorniku su se pobunili protiv smene direktora kojim su, tvrde, bili zadovoljni, tekstilke u Hercegovini su stale u odbranu otpuštenih koleginica, šumari su pretili obustavom rada zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora i smanjenja plata, a slični su motivi naterali i prosvetare u malim mestima da odbiju ulazak u učionicu.

Prosvetari su štrajkovali u Petrovu na Ozrenu, Donjem Duboviku, Budimlić Japri, Agićima, Potočanima, pa i u školama u centru Foče. Motivi su bili različiti, od loših uslova rada do smene direktora, ali gde god su ti štrjkovi bili opravdani i u skladu sa zakonom mi smo ih podržali, kaže predsednik Sindikata prosvete i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić.

Rascepkanost

U Bileći su štrajkovale i tekstilne radnice i medicinari u Domu zdravlja, a i prosvetari su pripretili da će krenuti njihovim stopama. Ipak, mnogo više bure i pažnje izazvali su protesti mladih okupljenih oko grupe „ReStart Srpska“, organizovani u Banjaluci, protiv kupovine skupih službenih automobila, te protiv politike koja je dovela do masovnog odlaska mladih iz Republike Srpske. Ovi protesti su bili privlačni medijima, jer su organizovani takoreći pred vratima Vlade Srpske, i to na neuobičajeno kreativan način.



Politička analitičarka Tanja Topić ocenjuje da su mediji najbolji saveznici štrajkačima i demonstrantima.

"Svi ti protesti i štrajkovi su rascepkani, sporadični i međusobno nepovezani. Da nije medija oni bi bili nevidljivi i njihov bi uticaj bio minoran", kaže Topićeva.

Uzročno-posledična veza

Dodaje da učestali protesti jesu, u većini slučajeva, izraz rastućeg nezadovoljstva građana, ali da oni zbog nepovezanosti i nevidljivosti nemaju naročitu snagu.

"Nema te sinergije koja bi ih povezala i dala im masovnost i veću vidljivost", smatra Topićeva.

Sindikalna iskustva svedoče da radnici u Srpskoj još ne uviđaju vezu između loše politike, korupcije i svog teškog položaja, te da u mnogim slučajevima nisu spremni da preuzmu odgovornost, udruže se sa kolegama koje muče istu muku i bore se za bolje uslove rada.

"Kada pozovete radnike da štrajkuju za svoje plate ili uslove rada ne možete ih puškom naterati, neće da se zamere šefovima, a kada ih njihov direktor digne na pobunu, da bi sačuvao svoju fotelju, svi se pridruže",  kaže jedan sindikalni funkcioner, koji je želeo da ostane anoniman.

Svemogući Dodik

Gotovo svi protesti i štrajkovi u Srpskoj završavaju razgovorom sa predsednikom Srpske Miloradom Dodikom. Kako objašnjava Tanja Topić, to je jasan pokazatelj da u Republici Srpskoj većina građana ne veruje institucijama.

"Vlada uverenje da postoji samo jedan čovek koji je svemoguć i koji drži ključ za rešenje svih problema. U to veruju i oni kojim je jasno da ustavna ovlaštenja Predsednika Srpske nemaju nikakve veze sa njihovim zahtevima", kaže Tanja Topić i dodaje da su najbolja ilustracija takvog stanja postupci železničara štrajkača glađu i lekara iz Zvornika.

Izvor: Blic

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

@eh

01.11.2017 18:34

Imali i da li postoji u RS intelektualna elita.Da kaze nesto da uputi kritiku da kaze narodu da ovako ne die dalje.Ili su i oni uplaseni za svoje pozicije.

ODGOVORITE
Name

Malo

01.11.2017 20:43

Intelektualna elita je napustila Repzbliku Srpsku.Najveći odliv je bio devedesetih početkom rata i kada je potpisan Dejton i Srbi napustili Sarajevo.Tada smo izgubili akademike,univerzitetske profesore,inžinjere,doktore i književnike pa i estradne umjetnike.Ostali su drugoligaši i osnovali kvazi Univerzitete i fakultete na kojima su profesori postali preko noći sa plagiranim magistarskim i doktorskim radovima.Najbolji đaci iz gimnazija su otišli na fakultete izvan Republike Srpske(Beograd,Novi Sad,Beč....)i po završetku studija većinom se nisu vratili,a sada odlaze i oni i djeca koja koriste razmjenu đaka da odu.Kvaziintelektualci su poltroni jer nemaju znanja i samo članstvom u vladajućum strankama mogu da drže privilegije koje nezaslužuju.

Name

Re "Malo"

01.11.2017 21:05

Bravo za komentar ali na zalost, malo ko ovo konta..!

Name

Intelektualna Yelita

01.11.2017 21:09

U RS ne postoji elita a pogotovo ne intelektualna. Tamo vlada zakon divljeg zapada, zakon jačeg, zakon ucjene. Tamo se kič povampirio, uhljebi sisaju mmf budžet a sirotinja raja gleda kako da prezivi , ne mjesec nego dan. Biti intelektualac ne znaci nuzno i imati diplomu. To danas svako ima. A znanje..hm... Suština je da je ovakvo stanje odraz pristajanja, prihvatanja ovako definisanog sistema čiji je cilj totalna destrukcija i potpuni kraj srpskog naroda koji živi u RS i BiH. Promovisanje takvog modela vrši se na svim nivoima i u svim sferama drustvenog sistema. Negatina selekcija i destrukcija obrazovanja je samo jedan veoma mali dio slagalice.

Name

rere malo

01.11.2017 21:32

Svaka cast,covjek je sve istinski napisao.Ali sta vrijedi Srbiji?? Pored strucnjaka za ekonomiju i bankarstvo,poput gospodina Branka Dragasa,kad centri moci odlucuju o svemu.Narodu su potrebni Sou programi,Farme,Rijaliteti itd...!

Name

Tode

01.11.2017 18:39

Štrajkovati protiv kadrova dns gdje su oni tu je propast.

ODGOVORITE
Name

ap

01.11.2017 18:41

Znam.Raste nezadovoljstvo do izbora.Pred izbore pod šator na pečenje i opet u krug kao i sve ove godine.Narod je JAD.Prodaju se za kg pečemja i za stub rasvjete ulične.Bolje i ne zaslužujemo.

ODGOVORITE
Name

vatrogasna škola

01.11.2017 20:05

Snsd treba da pusti dns niz vodu i da se riješi gadova.

ODGOVORITE
Name

Zoki

01.11.2017 21:35

Kako se zove ovaj trenutni sistem u RSoj,u bivsoj nam SFRJ bijo he socijalisticki samoupravni sa Komunistickom partijom kao idejnim tvorcem,a sta je sad?

ODGOVORITE