На помолу криза: Барел и до 100 $

Пад цијена нафте који је почео 2014. године можда ц́е бити завршен вец́ наредне године, а до 2020. године цијене могу да порасту до 100 долара за барел, пише лист "Известија", позивајуц́и се на истраживање Националне агенције за рејтинг (НРА).

Свијет 01.11.2017 | 13:45
На помолу криза: Барел и до 100 $
Према истраживању на крају 2017. године приходи буџета од нафтно-гасног сектора ц́е достиц́и ниво из 2015. године. Закључак је направљен на основу тога што су током три године због ниских цијена нафтних деривата компаније морале да смање своје инвестиционе програме што ц́е до 2018. године довести до кризе понуде на глобалном тржишту.

Смањене инвестиције и одсуство покретања нових објеката довешц́е до тога да до 2018. године може да се деси глобална криза у понуди нафте.

Како се наводи у документима Националне агенције за рејтинг, више од половине свјетских резерви нафте достигла је свој максимум производње и у овом тренутку се налази у опадању. Отварање нафтних поља је пало до рекордно ниског нивоа 2016. године, јер су компаније наставиле да смањују расходе, док је раст производње на рачун нових нафтних пројеката био најнижи у посљедњих 70 година.

У НРА су објаснили да смањење инвестиција у геолошка истраживања и нова нафтна поља имају одложени ефекат, јер ц́е раст дефицита понуде утицати на цијену.

"Наравно, цијена ц́е расти", изјавио је руководилац Управе за рејтинг Корпоративног сектора Националне агенције за рејтинг Кирил Кукушкин.

(Спутњик)

Коментари / 0

Оставите коментар