Na pomolu kriza: Barel i do 100 $

Pad cijena nafte koji je počeo 2014. godine možda će biti završen već naredne godine, a do 2020. godine cijene mogu da porastu do 100 dolara za barel, piše list "Izvestija", pozivajući se na istraživanje Nacionalne agencije za rejting (NRA).

Svijet 01.11.2017 | 13:45
Na pomolu kriza: Barel i do 100 $
Prema istraživanju na kraju 2017. godine prihodi budžeta od naftno-gasnog sektora će dostići nivo iz 2015. godine. Zaključak je napravljen na osnovu toga što su tokom tri godine zbog niskih cijena naftnih derivata kompanije morale da smanje svoje investicione programe što će do 2018. godine dovesti do krize ponude na globalnom tržištu.

Smanjene investicije i odsustvo pokretanja novih objekata dovešće do toga da do 2018. godine može da se desi globalna kriza u ponudi nafte.

Kako se navodi u dokumentima Nacionalne agencije za rejting, više od polovine svjetskih rezervi nafte dostigla je svoj maksimum proizvodnje i u ovom trenutku se nalazi u opadanju. Otvaranje naftnih polja je palo do rekordno niskog nivoa 2016. godine, jer su kompanije nastavile da smanjuju rashode, dok je rast proizvodnje na račun novih naftnih projekata bio najniži u posljednjih 70 godina.

U NRA su objasnili da smanjenje investicija u geološka istraživanja i nova naftna polja imaju odloženi efekat, jer će rast deficita ponude uticati na cijenu.

"Naravno, cijena će rasti", izjavio je rukovodilac Uprave za rejting Korporativnog sektora Nacionalne agencije za rejting Kiril Kukuškin.

(Sputnjik)

Komentari / 0

Ostavite komentar