Ако желите бебу ово је јако важно

Да би тест показао "две цртице" много тога мора да се "поклопи". Ево како можете да повећате шансе.

Свијет 01.11.2017 | 10:29
Ако желите бебу ово је јако важно
Истраживачи са клинике Ханабуса у Кобеу у Јапану замолили су 208 жена које су имале проблема са фертилитетом да попуне упитник познат као "питсбуршки индекс квалитета сна".

Од њих се очекивало да одговоре на питања у вези са квалитетом и трајањем сна, буђењем у току ноћи... Требало је и да кажу да ли користе лекове за спавање, и да дају субјективну субјективну процену да ли на њихов сан утиче конзумација хране или алкохола.

На основу добијених резултата, испитанице су подеље у три групе: оне које немају потешкоћа са спавањем (65 одсто), оне које имају средње тешке проблеме са спавањем (26,8 одсто) и оне које имају озбиљних проблема са спавањем (8,2 одсто).

Затим су у односу на те резултате "читани" резултати успешности фертилизације јајне ћелије у лабораторијским условима. Испоставило се да су јајне ћелије жена које немају проблема са спавањем успешно оплођене у 62,9 одсто случајева, тај проценат опада на 57,1 одсто код жена у другој групи (средње тешки проблеми са спавањем) и на 48,4 одсто код жена које имају озбиљније поремећаје сна, преноси "Дејли мејл".

"Здрави обрасци спавања су један од важних чинилаца који утичу на одговор пацијенткиње на третмане који се користе у лечењу инфертилитета, и значајно повећавају њихове шансе да остану у другом стању", наводи се у студији.

Ови налази потврђују раније истраживање спроведено на Беркли универзитету у Калифорнији.

"Жене које спавају мање од шест сати у току ноћи луче за 20 одсто мање хормона који је неопходан за пуцање фоликула, што значајно може да утиче на шансе да дође до трудноће", изнео је резултате ранијег истраживања професор Метју Вокер, који није био ни на који начин укључен у истраживање спроведено у Јапану.

Ако желите бебу... спавајте редовно и живите што је могуће здравије.

(Мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар