Ako želite bebu ovo je jako važno

Da bi test pokazao "dve crtice" mnogo toga mora da se "poklopi". Evo kako možete da povećate šanse.

Svijet 01.11.2017 | 10:29
Ako želite bebu ovo je jako važno
Istraživači sa klinike Hanabusa u Kobeu u Japanu zamolili su 208 žena koje su imale problema sa fertilitetom da popune upitnik poznat kao "pitsburški indeks kvaliteta sna".

Od njih se očekivalo da odgovore na pitanja u vezi sa kvalitetom i trajanjem sna, buđenjem u toku noći... Trebalo je i da kažu da li koriste lekove za spavanje, i da daju subjektivnu subjektivnu procenu da li na njihov san utiče konzumacija hrane ili alkohola.

Na osnovu dobijenih rezultata, ispitanice su podelje u tri grupe: one koje nemaju poteškoća sa spavanjem (65 odsto), one koje imaju srednje teške probleme sa spavanjem (26,8 odsto) i one koje imaju ozbiljnih problema sa spavanjem (8,2 odsto).

Zatim su u odnosu na te rezultate "čitani" rezultati uspešnosti fertilizacije jajne ćelije u laboratorijskim uslovima. Ispostavilo se da su jajne ćelije žena koje nemaju problema sa spavanjem uspešno oplođene u 62,9 odsto slučajeva, taj procenat opada na 57,1 odsto kod žena u drugoj grupi (srednje teški problemi sa spavanjem) i na 48,4 odsto kod žena koje imaju ozbiljnije poremećaje sna, prenosi "Dejli mejl".

"Zdravi obrasci spavanja su jedan od važnih činilaca koji utiču na odgovor pacijentkinje na tretmane koji se koriste u lečenju infertiliteta, i značajno povećavaju njihove šanse da ostanu u drugom stanju", navodi se u studiji.

Ovi nalazi potvrđuju ranije istraživanje sprovedeno na Berkli univerzitetu u Kaliforniji.

"Žene koje spavaju manje od šest sati u toku noći luče za 20 odsto manje hormona koji je neophodan za pucanje folikula, što značajno može da utiče na šanse da dođe do trudnoće", izneo je rezultate ranijeg istraživanja profesor Metju Voker, koji nije bio ni na koji način uključen u istraživanje sprovedeno u Japanu.

Ako želite bebu... spavajte redovno i živite što je moguće zdravije.

(Mondo.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar