Крај изазовној одјећи у школи

Непримјереној одјећи и обући, цигаретама и мобилним телефонима одзвониће у школама и вртићима у Сарајеву јер је Кантон Сарајево већ припремио нови етички кодекс за запослене у овим образовним установама, а ускоро ће и основне школе у Републици Српској добити слична правила понашања и облачења.

Република Српска 01.11.2017 | 08:25
Крај изазовној одјећи у школи
Како је наведено, употреба телефона није дозвољена за вријеме трајања наставе, одјећа мора бити чиста и уредна без увредљивих обиљежја, те да није уска и провокативна, а наставницима је у РС забрањено и облачење фармерки.

До сада није постојао јединствен правилник који је важио за све школе у РС, али су постојали интерни правилници који су се међусобно разликовали.

Како је "Независним" потврђено, Републички педагошки завод је формирао радну групу која припрема приједлог етичког кодекса за раднике и ученике основних школа, родитеља и посјетилаца ових образовних установа.

"Овај етички кодекс се односи на основне школе јер је на снази Закон о основном васпитању и образовању, а када се усвоји и објави закон о средњем образовању, радиће се етички кодекс у складу с тим законом", рекао је Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, и додао да ће њиме бити прописано понашање и облачење ученика, радника школе, родитеља и трећих лица приликом посјете школи.

Он је додао и да је за свако кршење закона и правилника, закон прописао санкције, било оне теже или лакше природе.

Раде Крецељ, директор бањалучке ОШ "Борисав Станковић", рекао је да основне школе углавном немају проблем с неадекватним облачењем, те да је тај проблем много израженији у средњим школама.

"Код нас се наставно особље придржава неког интерног правила облачења које имамо. Што се тиче дјеце, они су добри, нема ту неког одступања, једино се у љетном периоду понекад десило да дјечаци дођу у бермудама, па смо их враћали", рекао је Крецељ.

Према ријечима Душка Ђурића, предсједника Актива директора средњих школа Семберије, убрзо за основим школама, вјероватно ће и новим законом о средњем образовању бити успостављен прецизан етички кодекс.

"Школе имају интерни кодекс и за ученике и за наставнике. Међу професорима се углавном поштовао тај кодекс, а што се тиче ђака, ту имамо одређне ситуације када су ученици долазили неадекватно обучени и враћени кући да се пресвуку", рекао је Ђурић.

Да је овај проблем изражењи у средњим школама, потврдио је и Дејан Чутура, директор бањалучке Технолошке школе, који истиче да иако су имали интерни кодекс који су редовно презентовали ђацима почетком школске године, ипак је било оних који су се због непримјереног облачења враћали кући, а професори су били одговорни за улазак ученика у школу.

И етички кодекс у Кантону Сарајево садржи начела којих запослени у васпитно-образовним установама треба да се придржавају.

Он, поред одговарајућег облачења и пристојног понашања, између осталог, прецизира да радници понашањем и ставом морају бити примјер ученицима, те спријечити насилничко и деструктивно понашање дјеце. Запосленицима је забрањено конзумирање алкохола, цигарета и опојних средстава у близини васпитно-образовних установа, те објављивање садржаја на друштвеним мрежама који нарушавају углед појединца или установе.

Посебна правила за ђаке у Српској

• Одјећа мора бити чиста и уредна без увредљивих обиљежја

• Није дозвољено ношење капа и марама, превише накита, пирсинга

• Нису дозвљени мини сукња, уска, кратка и изазовна одјећа и потпетице

• Нису допуштени неуредни или предуги и упадљиви нокти као ни шминкање

• Употреба мобитела није дозвољена за вријеме трајања наставе

Правила за просвјетаре

• Без кожних или кратких панталона, фармерки, мајица без рукава и деколтеа

• Сукње и хаљине морају бити испод кољена, а забрањена је тијесна одјећа

• Забрањено је обнаживање груди, стомака, ношење папуча и јапанки

(Независне новине)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Марко

01.11.2017 07:54

Гдје је слобода одијевања. Шта је са људским правима ? Лијепа дјевојка или професорица има право да обуче деколте. Ово личи на исламске шеријатске законе. Па није крива дјевојка што обуче нешто сеxи већ су криви они манијаци што доносе овакве законе јер они имају блудне мисли и покварену машту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко педофилу!!!!

01.11.2017 08:14

Знају се правила облацења у сколама! То сто би ти зелио да од сваког дјетета правис дебила, е то мозес у свом селу! оцигледно да ниси добро у главу!

Name

Брзи

01.11.2017 08:18

Врацамо се у 18 вијек.Требате увест уредбу ста морају јести за узину.

Name

БЛ

01.11.2017 08:19

Марко колико имас година мајкети? И какву си сколу заврсио, судеци по коментару ниси несто интелигентан !!!

Name

Бл

01.11.2017 08:30

Извини молим те али не могу дјевојцице од 11, 12,13 година долазити насминкане И у миницима у основну сколу!!!

Name

нн

01.11.2017 08:33

Све је ствар опсте културе и куцног васпитања. Никад ми није пало на памет да додјем у отвореној обуци у сколу или на факултет иако је вани плус 35, а да не говоримо о одјеци..

Name

Јој

01.11.2017 08:44

Марко, цитај мало сине.

Name

Марко дебилу!

01.11.2017 09:26

Дјеца до 18наесте године су брига родитеља и друства! Зато се и казе "малољетна"! Дјеца немају слободу док су малољетна! Ти би сировино блудницење и секс у сколи? Мрс болесник...

Name

Рада

01.11.2017 10:34

Не могу вјеровати да неко размишља као Марко??? Хвала Богу,крсјње је вријеме било да млади схвате да свака одјевна комбинација,као и шминка,има своје мјесто и вријеме!!!А,просвјеним радницима неким,ако већ немају поштовања и части према својој професији, да се то нареди!!! Молим само Педагошки завод да истраје у својој намјери!!! Наравно,строга контрола и одговорност одговорног лица!!! Ако се не предузме контрола и не утврди одговорност директора, нажалост, проћи ће овој Правилник као и многи други!? Сретно у приједлогу и примјени!!!

Name

Родитељ

01.11.2017 15:00

Марко, ти си аветиња. Ма боље рећи мрцина, вјероватно стара!

Name

ре Марко

01.11.2017 15:53

Настави ти проучавати исламски шеријатски закон а ми ћемо настојати дјецу нормално васпитавати. Школа није куплерај, свугдје у свијету постоје кодекси облачења.

Name

Сима Космос

01.11.2017 19:57

Лаве обуци ти своју кћерку тако па је пошаљи у школу. Какав си ти дебил.

Name

марија

01.11.2017 08:23

Одлично дјеци увести кецеље као и прије а наставном особљу радне мантиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

01.11.2017 10:38

Е да је среће! Школске униформе уз наведени Правилник!!! Свака част на приједлогу!

Name

Ред рад у сколе

01.11.2017 08:34

Мислим да је било крајње вријеме да се уведе неки ред у сколе. Пристојно облацење је први Корак . Сав систем сколовања је усмјемен против те дјеце.То јест у сколи мало науце а од куце мало понесу тако да на крају постају Нико и ниста. Многи су дјецу препустили улици и зато су резултати такви какви јесу.Такво облацење нема бас њгдје а и резултати сколовања су врло слаби .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гага

01.11.2017 23:15

коментар на месту и данас се незна ко је уценик а ко просветни радник

Name

X

01.11.2017 09:35

Све похвале

ОДГОВОРИТЕ
Name

аха

01.11.2017 09:54

Диктаторски режим

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

01.11.2017 10:41

Ана,видје ли ти школу,ако већ не иде ??? Скини се па ходај по улици,а пусти надлежне да благовремено упуте младе ,да им ти и такви као ти не буду узор!!!

Name

Расо

01.11.2017 10:48

Није то никаква диктатура,уредност и формирање основне потребе за један уредан и нормалан зивот.Ко тако несто не прихвата,а своме малолетном детету препуста на вољу избор и нацин понасања,тај незаслузује да се родитељом назива.Ред и дисциплина су основица за будуцност и никоме није било на стету,вец увек од користи.

Name

БОБА

01.11.2017 13:14

ОВО ЈЕ ЗА СВУ ПОХВАЛУ .ОВО ШТО САМ ПРОЧИТАЛА ИМА СМИСЛА ДА СЕ ВРАТЕ ВРИЈЕДНОСТИ УЧЕНИКА У УЧИОНИЦЕ И ПОШТОВАЊЕ ПРОФЕСОРА БЕЗ ИЗАЗИВАЊА СЛИКАЊА РАЗЛИКА У ОБЛАЧЕЊУ .БАР ТУ ДЈЕЦА ТРЕБАЈУ БИТИ ПРИБЛИЖНО ИСТА ЗБОГ ТОГА ШТО ЈЕ ТО ТЕМЕЉ ЗНАЊА КОДЕКСА ПОНАШАЊА И ДРУГИХ ВРИЈЕДНОСТИ .АКО ОВАКО НЕ ШТО ЗАЖИВИ У ЧИТАВОЈ РС БРАВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф., додуше демоде

01.11.2017 14:58

Радим у средњој школи у којој професорице парадирају у хеланкама и туникама које су "дугачке" толико клико је потребно да НЕ покрију ни онај дио гдје леђа губе своје часно име. Фармерке су уобичајене као радна униформа великог броја професора и професорица. Деколтеи и сукњице до пола бедра! Нападна шминка, надограђени нокти... Привидне мајице испод којих вири доњи веш. Ето ко је све узор нашим ученицама. А и овај из Педагошког завода, кад који пут наврати у моју школу, забалави гледајући у оно што му се нуди. Толико о кодексу облачења или боље рећи свлачења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги

01.11.2017 18:01

колега,нисте Ви демоде,него професор-часни,коме је прекоглаве гледања у стварно стање у школама!!! Камо среће да су сви просвјетни радници демоде као Ви,а и мене која Вам се свим својим бићем придружујем!!!!! Има и нас,на срећу,доста!!!!!Шанса је да дигнемо својглас,за повратак правих вријефности!!!!!

Name

Кркан

01.11.2017 17:20

Треба увести као код Тите.

ОДГОВОРИТЕ