Терориста био у БиХ, предат САД

Мирсад Кандић (36), родом из Пећи на Космету, за којим су власти САД због сумње у умијешаност у терористичке активности безуспјешно трагале годинама, данас је испоручен Америци, пошто је у јуну ухапшен у Сарајеву, након што се, вјерује се, у БиХ крио од јануара.

Босна и Херцеговина 31.10.2017 | 22:45
Терориста био у БиХ, предат САД
Тај човјек с више идентитета, по писању медија, један је од најтраженијих сарадника Исламске државе (ИС) на свијету, а користио је најмање пет лажних имена, те се кретао по цијелом свијету, укључујући и сиријски град Рака, доскорашњу пријестоницу ИС.

Тамо је, како је објављено, био задужен за допремање прслука за бомбаше самоубице. Био је на вези с неким од најутицајнијих људи ИС, што доказују његове преписке, а по којима је, наводно, набављао и пјешадијско наоружање те специјализоване пушке за терористичке нападе.

Кандић је летом с Међународног аеродрома Сарајево, депортован у САД, које су послале специјални Владин авион, што довољно говори о значају овог хапшења и Кандићевој улози.

У тренутку хапшења, које је у БиХ обављено љетос, Кандић је код себе имао лажну личну карту Црне Горе на презиме Радончић. Од тада је био у екстрадиционом притвору.

Наводно је Џејк Биларди, аустралијски тинејџер познатији као Џихади Џејк, који се 11. марта 2015. године у самоубилачком нападу аутомобилом бомбом разнио у ирачкој Рамади, један од терориста којем је подршку приликом пребацивања на територију ИС пружао управо Кандић.

Полицијске агенције су 18. јануара забиљежиле да је Кандићев мобилни телефон кориштен у БиХ, преко предајника у Палама. Од тада креће потрага за њим.

Касније је утврђено да је Кандић намјерно у авиону упалио свој телефон како би замео свој траг. Његово име није забиљежено на пасошкој контроли на Аеродрому Сарајево. Инспектори су зато прегледали видео-надзор и успјели идентификовати Кандића, који је у БиХ ушао користећи украјински пасош издат на име Иван Поповић.

Међутим, то није било довољно да се Кандић одмах пронађе. Потрага је трајала мјесецима и он је лоциран у изнајмљеном стану у сарајевском насељу Грбавица.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Са стране

31.10.2017 18:44

Ко се крио у БиХ? Какав терориста?! Ја гледао на Н1 и БН како министар Мектић тврди да тога овде нема. Друго, код кога се крио? Значи ли то да има још таквих? Ако има, куку нама, можда министар није информисан! Од силних обавеза и конференција за штампу, где не штедећи себе ради туђе послове, не стиже мукица својим да се бави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.11.2017 07:55

Цитас ли ти текст или само да пљујес по господину Мектицу којем немозес ни ципеле испред врата цувати.

Name

Са стране

01.11.2017 08:25

@ре: Ти хоћеш да кажеш да је наш министар толика сељачина, па да држи ципеле испред врата? Зашто вређаш човека?

Name

Које узео паре за Мирсада?

31.10.2017 20:55

Американци плацају за слицне и то дебело. Нема везе ако су доусници у владама других дрзава. 'Боље он нехо ми' само није ово 41. и вас це ред доци. Е мој, Мирсо, боље ти је било отици до Пала него у тај хамам пун го*'ана.

ОДГОВОРИТЕ