Terorista bio u BiH, predat SAD

Mirsad Kandić (36), rodom iz Peći na Kosmetu, za kojim su vlasti SAD zbog sumnje u umiješanost u terorističke aktivnosti bezuspješno tragale godinama, danas je isporučen Americi, pošto je u junu uhapšen u Sarajevu, nakon što se, vjeruje se, u BiH krio od januara.

Bosna i Hercegovina 31.10.2017 | 22:45
Terorista bio u BiH, predat SAD
Taj čovjek s više identiteta, po pisanju medija, jedan je od najtraženijih saradnika Islamske države (IS) na svijetu, a koristio je najmanje pet lažnih imena, te se kretao po cijelom svijetu, uključujući i sirijski grad Raka, doskorašnju prijestonicu IS.

Tamo je, kako je objavljeno, bio zadužen za dopremanje prsluka za bombaše samoubice. Bio je na vezi s nekim od najuticajnijih ljudi IS, što dokazuju njegove prepiske, a po kojima je, navodno, nabavljao i pješadijsko naoružanje te specijalizovane puške za terorističke napade.

Kandić je letom s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, deportovan u SAD, koje su poslale specijalni Vladin avion, što dovoljno govori o značaju ovog hapšenja i Kandićevoj ulozi.

U trenutku hapšenja, koje je u BiH obavljeno ljetos, Kandić je kod sebe imao lažnu ličnu kartu Crne Gore na prezime Radončić. Od tada je bio u ekstradicionom pritvoru.

Navodno je Džejk Bilardi, australijski tinejdžer poznatiji kao Džihadi Džejk, koji se 11. marta 2015. godine u samoubilačkom napadu automobilom bombom raznio u iračkoj Ramadi, jedan od terorista kojem je podršku prilikom prebacivanja na teritoriju IS pružao upravo Kandić.

Policijske agencije su 18. januara zabilježile da je Kandićev mobilni telefon korišten u BiH, preko predajnika u Palama. Od tada kreće potraga za njim.

Kasnije je utvrđeno da je Kandić namjerno u avionu upalio svoj telefon kako bi zameo svoj trag. Njegovo ime nije zabilježeno na pasoškoj kontroli na Aerodromu Sarajevo. Inspektori su zato pregledali video-nadzor i uspjeli identifikovati Kandića, koji je u BiH ušao koristeći ukrajinski pasoš izdat na ime Ivan Popović.

Međutim, to nije bilo dovoljno da se Kandić odmah pronađe. Potraga je trajala mjesecima i on je lociran u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica.

(Nezavisne novine)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sa strane

31.10.2017 18:44

Ko se krio u BiH? Kakav terorista?! Ja gledao na N1 i BN kako ministar Mektić tvrdi da toga ovde nema. Drugo, kod koga se krio? Znači li to da ima još takvih? Ako ima, kuku nama, možda ministar nije informisan! Od silnih obaveza i konferencija za štampu, gde ne štedeći sebe radi tuđe poslove, ne stiže mukica svojim da se bavi!

ODGOVORITE
Name

Re

01.11.2017 07:55

Citas li ti tekst ili samo da pljujes po gospodinu Mekticu kojem nemozes ni cipele ispred vrata cuvati.

Name

Sa strane

01.11.2017 08:25

@re: Ti hoćeš da kažeš da je naš ministar tolika seljačina, pa da drži cipele ispred vrata? Zašto vređaš čoveka?

Name

Koje uzeo pare za Mirsada?

31.10.2017 20:55

Amerikanci placaju za slicne i to debelo. Nema veze ako su dousnici u vladama drugih drzava. 'Bolje on neho mi' samo nije ovo 41. i vas ce red doci. E moj, Mirso, bolje ti je bilo otici do Pala nego u taj hamam pun go*'ana.

ODGOVORITE