Оптужница за криминал у банци

Републичко јавно тужилаштво подигло је оптужницу против 23 особе због сумње да су као припадници злочиначког удружења на челу са бившим директором “Балкан Инвестмент Банке” Едвинасом Навицкасом и појединачно грубо кршили закон и на тај начин другим правним лицима прибавили значајну имовинску корист, а на штету „Балкан Инвестмент Банке“, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ. ба.

Република Српска 31.10.2017 | 16:33
Оптужница за криминал у банци
Како сазнајемо, оптужница је подигнута против 13 држављана Литваније и 10 држављана БиХ, а потврђена је и од стране Окружног суда у Бањалуци.

Овим је потврђено писање ЦАПИТАЛ-а који је недавно најавио подизање оптужнице у овом предмету.

„Републичко јавно тужилаштво, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика приведног криминала подигло је оптужницу против Едвинас Навицкаса, Евалдас Дершонаса, Асте Теишерскиене, Сергејус Федотоваса, Римантас Пуртулиса, Ангеле Дементавичиуте, Миндаугас Валанчиуса, Лауре Барониене, Лауре Ивашкевичиуте, Ромуалдас Чеснавичиуса, Жилвинас Милериуса,Виталис Сапаговаса, Мирјане Чомић, Снежане Милуновић и Милорада Гранулића због кривичног дјела организовани криминал у вези са продуженим, кривичним дјелом злоупотреба овлашћења у привреди“, потврдили су за ЦАПИТАЛ у Републичком јавном тужилаштву.

Оптужница је подигнута и против Далyте Потелиунаите због појединачног кривичног дјела злоупотреба овлашћења у привреди као и против Винке Гранулић, Бранка Панчића, Исмара Жмирића, Наде Јеличић, Горане Кецман, Бојана Карановића и Владимира Петровића због продуженог кривичног дјела и појединачног кривичног дјела злоупотреба овлашћења у привреди у помагању.

„Оптужница ова лица терети да су од почетка 2008. године до половине 2013. као припадници злочиначког удружења којим је руководио Едвинас Навицкас и појединачно у више наврата грубо прекршили закон, правила пословања у односу на располагање, коришћење и управљање имовином, те на тај начин другим правним лицима прибавили знатну имовинску корист, а на штету “Балкан Инвестмент Банке”, сада “Банке Српске” у стечају“, истакли су у Републичком јавном тужилаштву.

Министарство унутрашњих послова РС је још крајем 2015. године поднијело тадашњем Специјалном тужилаштву РС извјештај о почињеном кривичном дјелу организовани криминал против 21 лица која су осумњичена да су оштетила „Балкан Инвестмент банку“ за више од 56 милиона марака.

Сва лица обухваћена оптужицом налазила су се и у извјештају МУП-а, а њима је тада на терет стављено да су као чланови организоване криминалне групе, на челу са Навицкасом преко повезаних правних лица преузимали кредите из „Балкан Инвестмент Банке“ да себи прибаве имовинску корист, док су банку оштетили за десетине милиона марака.

Бројне малверзације у пословању „Балкан Инвестмент Банке“ утврдио и Девизни инспекторат РС чији је извјештај достављен некадашњем Специјалном тужилаштву РС.

ЦАПИТАЛ је прошле године објавио извјештај Девизног инспектората РС из 2013. године у којем је до детаља објашњено на који начин су литвански власници извлачили новац из „Балкан Инвестмент Банке“.

Инспектори су открили незаконитости у обављању платног промета групе повезаних лица окупљених око ФГ “Бирач”, уз софистицирану логистику БИБ-а и литванске „Укио Банке“. Самим оснивањем БИБ-а у овој банци отворени су нерезидентни рачуни Укио банке у еврима.

У једном дијелу извјештаја се говори и о фиктивним трансакцијама акција БИБ-а, односно о кредитима који су додијељивани повезаним правним лицима са намјером да се као гаранција заложи имовина Фабрике глинице “Бирач” и да се потом та имовина одузме.

(Цапитал)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ТАМАРА

31.10.2017 16:05

А ГДЈЕ СУ ОВДЈЕ РУБЕЖИ, И ОНИ СУ УЧЕСТВОВАЛИ У ОВОМ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

31.10.2017 17:24

Кад питаш бар постави питање како и треба , гдје је главни сом

Name

Реално

31.10.2017 17:28

Нема од ове оптузнице ниста све ово иде по плану лова је нестала врана врани око не вади све је то планирано исплацују се виле

Name

Није него

31.10.2017 16:06

Срећа, па на вријеме. Институције и људи у њима раде одлично свој посао. Супер је што имамо правну и овако добро уређену државу. Срећно народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

31.10.2017 18:45

Како су само експедитивни. Могли су сачекати још коју деценију да поменити поумиру па онда да подигну оптужнице.

Name

Пикси

31.10.2017 16:16

Да видимо пресуду, па да причамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Пикси

31.10.2017 19:26

Пресуда ће бити сва је прилика по оној "појео вук магарца" или ће се активирати закон о застаријевању, а народу "то што преостане у РС" да се годинама лупа по челу и пита се "шта нам требаде снсд"

Name

музу ли музу

31.10.2017 16:20

А засто није оптузен Домуз који је давао кредите несолвентним клијентима и за такву услугу узимао 500 КМ, гдје сада те кредите врацају несолвентни зиранти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

31.10.2017 16:35

А шта је с оптужницом против оних који су одлучили да РС купи потпуно опљачкану и пропалу банку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАВЛОВИЋ

31.10.2017 17:25

Ја сам утекао преко гране , сад се --ебите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тик так

31.10.2017 21:40

Ти си ситна, стара, олињала риба, све ти крљусти отпале. Немој се само зајебати па отици у САД, без обзира на све горе споменуто, одмах це те ухапсти, а неце те висе стици пустити.

Name

докле

31.10.2017 17:33

Само таласање, таман це их Б Л процесуирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како да не

31.10.2017 17:35

Баш су стручни ови из БЛ суда, имају искуства са великим финансијским проневјерама, лако ће то они ријешити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана Чомић

31.10.2017 20:28

А гдје сам ја у тој прици..?! А моја ТАШНА МАШНА фирма ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

31.10.2017 21:48

Колико је након проценат у свему томе .колико је БајА добар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банкар

01.11.2017 08:10

Ко ће одговарати што је убачено 30 мил. У банку српске која је и тад била шупља и кримилизована и истовремено се руши приватна Бобар банка и скреће пажња са те банке и Павловић банке која исто крипти од криминала....уништено је 4 000 људи и радни мјеста, ....СНСД камарила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ста

01.11.2017 09:53

И ко је крив за све ово? Нису зене на пијаци доњеле такве потезе и матирале толики народ и фирме,све се зна и докази на длану а ником ниста! Родну груду су нам огадили па нам и дјеца одлазе а ми немоцни само пискарамо а ниста уцинити не моземо, до цега нас пар људи доведе па се јос и спрдају са нама...