Партизан не заборавља легенде - "Шолетов терен"!

Један од најбољих голмана које је Југославија имала, Милутин Шошкић, данас је добио признање клуба са којим је играо финале Купа европских шампиона 1966. године.

Фудбал 31.10.2017 | 19:45
Партизан не заборавља легенде - "Шолетов терен"!
Милутин Шошкић је голманска легенда, легенда српског и југословенског фудбала, човек који је уткао себе у богату историју Партизана.

Партизан му се данас, на неки начин, одужио за живота, назвавши помоћни терен који се налази тик уз стадион црно-белих, баш по њему. Од данас, некада звана "Блатуша", носи име једног од најбољих југословенских голмана - Милутина Шошкића (31. децембра напуниће 80 година).

Ову свечаност подно источне трибине стадина Партизана увећали су својим присуством још неки легендарни играчи Партизана, попут Марка Валока, Бранка Рашовића, још једног голмана - Ивана Ћурковића... Били су ту и садашњи селектор репрезентације Црне Горе Љубиша Тумбаковић, који је у Партизану био и тренер и спортски директор, као и садашњи првотимци црно-белих.

Фоторепортерима су позирали тројица бивших чувара мреже Партизана - Шошкић, Ћурковић и Горан Пандуровић, као и садашњи чувар мреже Партизана Владимир Стојковић.

Милутин Шошкић је за ФК Партизан наступао од 1955. до 1966. године (410 мечева). Бранио је у чувеном финалу Купа европских шампиона 1966. године против Реал Мадрида, који је Партизан изгубио 1:2.

Интересантна је прича како је Шошкић постао капитен Партизана.

"Играли смо дерби против, мислим Динама, и на том мечу се опраштао наш капитен Бруно Белин. У једном старту је био неопрезан и направио пенал. Било му је тешко да се на тај начин опрости од црно-белог дреса и пришао ми је и шапнуо на уво: 'Шоле, молим те одбрани пенал и предаћу ти капитенску траку'. Тако и би… Ја се бацим, скинем пенал, а Бруно одмах скину траку и уручи ми је, да бих је следећих 7 година носио поносно на руци", испричао је Шошкић за клупски сајт.

Шошкић је пет година бранио за Келн (од 1966. до 1971. године), за национални тим је убележио 50 наступа, а учествовао је и у ревијалној утакмици Енглеска - Тим света, у којем је било много легенди светског фудбала.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар