Кордунаши у Чикагу обиљежили славу

Кордунаши који живе у Чикагу и околним градовима у недељу 29. Октобра 2017. године обиљежили су своју Славу Свету Петку.

Свијет 31.10.2017 | 11:32
Кордунаши у Чикагу обиљежили славу
Свечаност је одржана у Српском храму Светог Василија Острошког у чикашком предграђу Лејк Форест.



Церемонију сечења Славског колача обавио је свештеник Ђуро Крошњар такође пореклом са Кордуна, из села Чемернице крај Топуског.



Како је истакао у пригодној беседи Кордунаши у овом делу Америке одбарали су ову Славу сећајући се цркава Свете Петке у кордунашким селима Сјеничак, Чемерница и Коларић.



Домаћини Славе породице Влајнић, Јеросимић, Барбир, Мркаљ, Манојловић, Габрић и Крошњар за славску трпезу припремили су традиционална јела и пића са Кордуна.



Ово највеће годишње окупљање Кордунаша у Чикагу одржано је шести пут, а поред дружења мислили су и на крај из којег потичу.

И овог пута прокупљени су доборовољни прилози намењени за обнову српских храмова на Кордуну посвећених управо Светој Петки. Овогодишње је било намењено за завшетак српског храма у Сјеничаку крај Карловца и поправку крова на храму у Чемерници.



Храм у Сјеничаку су 1942. године усташе срушиле, а обнова од темеља покренута је поводом обележавања три века парохије и спроводи се искључиво добровољним прилохзима Кордунаша и пријатеља из целог света.

(БН/С.Д.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милорад

31.10.2017 20:49

Нису ме звали,а ни Зељкицу ,моји, знас ти добро који....

ОДГОВОРИТЕ