Kordunaši u Čikagu obilježili slavu

Kordunaši koji žive u Čikagu i okolnim gradovima u nedelju 29. Oktobra 2017. godine obilježili su svoju Slavu Svetu Petku.

Svijet 31.10.2017 | 11:32
Kordunaši u Čikagu obilježili slavu
Svečanost je održana u Srpskom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u čikaškom predgrađu Lejk Forest.



Ceremoniju sečenja Slavskog kolača obavio je sveštenik Đuro Krošnjar takođe poreklom sa Korduna, iz sela Čemernice kraj Topuskog.



Kako je istakao u prigodnoj besedi Kordunaši u ovom delu Amerike odbarali su ovu Slavu sećajući se crkava Svete Petke u kordunaškim selima Sjeničak, Čemernica i Kolarić.



Domaćini Slave porodice Vlajnić, Jerosimić, Barbir, Mrkalj, Manojlović, Gabrić i Krošnjar za slavsku trpezu pripremili su tradicionalna jela i pića sa Korduna.



Ovo najveće godišnje okupljanje Kordunaša u Čikagu održano je šesti put, a pored druženja mislili su i na kraj iz kojeg potiču.

I ovog puta prokupljeni su doborovoljni prilozi namenjeni za obnovu srpskih hramova na Kordunu posvećenih upravo Svetoj Petki. Ovogodišnje je bilo namenjeno za zavšetak srpskog hrama u Sjeničaku kraj Karlovca i popravku krova na hramu u Čemernici.



Hram u Sjeničaku su 1942. godine ustaše srušile, a obnova od temelja pokrenuta je povodom obeležavanja tri veka parohije i sprovodi se isključivo dobrovoljnim prilohzima Kordunaša i prijatelja iz celog sveta.

(BN/S.D.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milorad

31.10.2017 20:49

Nisu me zvali,a ni Zeljkicu ,moji, znas ti dobro koji....

ODGOVORITE