Нове санкције БиХ сигнал за Европу

Иако не желе да откривају, санкције које за БиХ спрема Секретаријат Енергетске заједнице, а које би се одразиле и на ентитете, неће бити драстичне, али ће Европској унији послати снажну поруку да БиХ не испуњава своје обавезе и да нема капацитет да иде у корак с ЕУ, рекао је Момчило Новаковић, предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома парламента БиХ, додајући да те санкције још нису издефинисане на нивоу Секретаријата Енергетске заједнице, који и нема пуно могућности у том смислу.

Босна и Херцеговина 31.10.2017 | 07:41
Нове санкције БиХ сигнал за Европу
"Санкције неће имати неке велике посљедице. Они њима желе рећи да смо неозбиљни и да не испуњавамо своје обавезе. Енергетска заједница је предворје ЕУ и ако ту не можете испунити оно што се од вас тражи, нико вас озбиљно неће доживљавати", рекао је Новаковић.

Иначе, Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице, у петак је рекао да већ четири године прича једно те исто, те да ништа није урађено. Како је навео, БиХ треба да усвоји законе из трећег енергетског пакета, с тим да на подручју гаса нема још ни првог ни другог пакета, односно уопште нема закона о гасу на нивоу БиХ.

Суштина је, како тврде добро упућени, да се подручје гаса и гасне инфраструктуре жели пренијети на ниво БиХ, што Република Српска неће прихватити ни у којем случају, тако да је врло вјероватно да у догледној будућности од испуњавања услова Енергетске заједнице неће бити ништа.

Као једна од санкција говорило се и да би БиХ могло бити забрањено да увози или извози електричну енергију на подручју ЕУ, али, како каже Новаковић, то није реално, а ни могуће с обзиром на то да се ради о отвореном тржишту с којим Енергетска заједница нема ништа. У сваком случају, већ 14. децембра, када се у Приштини одржава министарска конференција Енергетске заједнице, могло би се знати какве ће санкције бити уведене.

"То није реално. Енергетска заједница ће вјероватно сугерисати осталим тијелима ЕУ да не финансирају пројекте из енергетског сектора и то је то. Мислим да је овог пута први пут констатовано да је проблем у Федерацији БиХ, јер Република Српска има свој закон и спремна је да га усагласи са законом на нивоу БиХ, међутим, према мојим информацијама, ФБиХ мало шта је урадила на том пољу", рекао је Новаковић.

Копач је током своје посљедње посјете БиХ позвао Мирка Шаровића, министра спољне трговине и економских односа БиХ, да потребне законе о регулатору преноса електричне енергије и гасу пошаље у процедуру, прије свега на Савјет министара БиХ па потом и у парламент БиХ.

Подсјећања ради, БиХ је већ под санкцијама Енергетске заједнице и нема могућности да користи милионе евра за енергетски сектор нити јој се финансирају трошкови путовања и смјештаја на састанке које организује Енергетска заједница.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Еу

31.10.2017 06:53

Кога још заним бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

31.10.2017 08:33

Еу занима вас кркане ако вам не пасе дрзава засто н идете где вам је боље оставите нас који хоцемо рад,мир и да зивимо са комсијама

Name

Брзи

31.10.2017 08:44

Сад немоземо извозит нафту.

Name

За еу

31.10.2017 09:24

Тако је. Муслимани нису у рату успјели створит исламску босну па би сад силом преко странаца.нек уводе санкције ал на накарадну беиха нетреба ниста преносит.јос вратит сто је силом одузео

Name

Погледај усе и своје кусе

31.10.2017 11:06

Па ви не знате кокошињац водити успјешно а камо ли државу . Па гдје ви ваше прсте умијешате ту трава висе не расте. Вама ни камен не треба дати да пренесете преко воде . Распао би се .

Name

Реп

31.10.2017 11:10

Исли би они ал их нико неце