Nove sankcije BiH signal za Evropu

Iako ne žele da otkrivaju, sankcije koje za BiH sprema Sekretarijat Energetske zajednice, a koje bi se odrazile i na entitete, neće biti drastične, ali će Evropskoj uniji poslati snažnu poruku da BiH ne ispunjava svoje obaveze i da nema kapacitet da ide u korak s EU, rekao je Momčilo Novaković, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma parlamenta BiH, dodajući da te sankcije još nisu izdefinisane na nivou Sekretarijata Energetske zajednice, koji i nema puno mogućnosti u tom smislu.

Bosna i Hercegovina 31.10.2017 | 07:41
Nove sankcije BiH signal za Evropu
"Sankcije neće imati neke velike posljedice. Oni njima žele reći da smo neozbiljni i da ne ispunjavamo svoje obaveze. Energetska zajednica je predvorje EU i ako tu ne možete ispuniti ono što se od vas traži, niko vas ozbiljno neće doživljavati", rekao je Novaković.

Inače, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, u petak je rekao da već četiri godine priča jedno te isto, te da ništa nije urađeno. Kako je naveo, BiH treba da usvoji zakone iz trećeg energetskog paketa, s tim da na području gasa nema još ni prvog ni drugog paketa, odnosno uopšte nema zakona o gasu na nivou BiH.

Suština je, kako tvrde dobro upućeni, da se područje gasa i gasne infrastrukture želi prenijeti na nivo BiH, što Republika Srpska neće prihvatiti ni u kojem slučaju, tako da je vrlo vjerovatno da u doglednoj budućnosti od ispunjavanja uslova Energetske zajednice neće biti ništa.

Kao jedna od sankcija govorilo se i da bi BiH moglo biti zabranjeno da uvozi ili izvozi električnu energiju na području EU, ali, kako kaže Novaković, to nije realno, a ni moguće s obzirom na to da se radi o otvorenom tržištu s kojim Energetska zajednica nema ništa. U svakom slučaju, već 14. decembra, kada se u Prištini održava ministarska konferencija Energetske zajednice, moglo bi se znati kakve će sankcije biti uvedene.

"To nije realno. Energetska zajednica će vjerovatno sugerisati ostalim tijelima EU da ne finansiraju projekte iz energetskog sektora i to je to. Mislim da je ovog puta prvi put konstatovano da je problem u Federaciji BiH, jer Republika Srpska ima svoj zakon i spremna je da ga usaglasi sa zakonom na nivou BiH, međutim, prema mojim informacijama, FBiH malo šta je uradila na tom polju", rekao je Novaković.

Kopač je tokom svoje posljednje posjete BiH pozvao Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da potrebne zakone o regulatoru prenosa električne energije i gasu pošalje u proceduru, prije svega na Savjet ministara BiH pa potom i u parlament BiH.

Podsjećanja radi, BiH je već pod sankcijama Energetske zajednice i nema mogućnosti da koristi milione evra za energetski sektor niti joj se finansiraju troškovi putovanja i smještaja na sastanke koje organizuje Energetska zajednica.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Eu

31.10.2017 06:53

Koga još zanim bih

ODGOVORITE
Name

Dzoo

31.10.2017 08:33

Eu zanima vas krkane ako vam ne pase drzava zasto n idete gde vam je bolje ostavite nas koji hocemo rad,mir i da zivimo sa komsijama

Name

Brzi

31.10.2017 08:44

Sad nemozemo izvozit naftu.

Name

Za eu

31.10.2017 09:24

Tako je. Muslimani nisu u ratu uspjeli stvorit islamsku bosnu pa bi sad silom preko stranaca.nek uvode sankcije al na nakaradnu beiha netreba nista prenosit.jos vratit sto je silom oduzeo

Name

Pogledaj use i svoje kuse

31.10.2017 11:06

Pa vi ne znate kokošinjac voditi uspješno a kamo li državu . Pa gdje vi vaše prste umiješate tu trava vise ne raste. Vama ni kamen ne treba dati da prenesete preko vode . Raspao bi se .

Name

Rep

31.10.2017 11:10

Isli bi oni al ih niko nece