Анализа - Ф1: Хамилтон, Фетел, Мад Маx, Алонсо… и "Форс Индија"!

Остале су још две трке до краја Ф1 сезоне, али како знамо коме иду титуле, време је за рекапитулацију. . .

Остали спортови 01.11.2017 | 22:20
Анализа - Ф1: Хамилтон, Фетел, Мад Маx, Алонсо… и "Форс Индија"!
У Тексасу је "Мерцедес Ф1" тим освојио тимску титулу, а након јучерашње "Велике награде Мексика", Луис Хамилтон је и теоретски обезбедио четврту шампионску титулу Формуле 1. На тај начин овај 32-годишњак је постао и најуспешнији британски учесник "најбржег циркуса на свету".

До сада је ту титулу делио са Џекијем Стјуартом, а "одавно" је иза себе оставио Грема Хила, Џима Кларка, Најџела Менсела и Дејмона Хила, који је био последњи (1996.) шампион из Уједињеног Краљевства пре Хамилтонове ере.

Трка у Мексику је обећавала, јер су Фетел, Фершапен и Хамилтон, тим редоследом, постигли најбоља времена у квалификацијама. А сам почетак је и донео озбиљну борбу.

Најбоље је стартовао Ферштапен престигавши уз контакт Фетела што је искористио Хамилтон са и он пробио испред Немца, али не без последица. У њиховом међусобном контакту Фетелу је страдало предње крило, а Луису задња лева гума. Обојица су морала на промену оштећених делова, с том разликом да је Фетел тамо стигао релативно брзо за разлику од Хамилтона за гуми-дефектом.



Међутим, овим инцидентом шампион је био одлучен. Фетел је до краја успео врхунском вожњом да стигне до четвртог места, док је Хамилтон завршио тек девети, што му је било и више него довољно да почне са слављем.

"Мама миа!" – Фетелов коментар када су му саопштили колико му треба да пристигне трећепласираног у Мексику. Нама се више чини да је то његова реакција на другу половину сезоне.

Гледајући Фетелову херојску трку пала нам је на памет она народна "не тови се прасе уочи Божића" јер је он титулу изгубио пре Мексика и САД-а.

Сезона 2017. је почела веома обећавајуће по Немца – првих шест трка је завршио трипут као први и други. Онда му форма пада, али је све до летње паузе био лидер шампионата са десетак поена предности у односу на Луиса.

Али онда креће Луисова симултанка у којој он, до Мексика, побеђује на пет од шест трка. Уз то "азијска турнеја" је прошла катастрофално по Фетала са два одустајања и једним четвртим местом. Тиме је практично и пре преласка на амерички континент шампион био познат.

По речина Хамилтона цела сезона је била фантастична, а посебно друга половина. Његове речи је потврдио шеф тима "Мерцедес" Тото Волф рекавши како је, од доласка у тим 2013. ово била најбоља Луисова сезона.

Од осталих возача који су оставили утисак ове године издвојили бисмо "Мад Маxа" Ферштапена и Фернанда Алонса.

Када је завршавао трке (одустао је чак седам пута до сад) млади Макс је увек био први врху, а победе у Малезији и Мексику су гаранција да ћемо га следеће сезоне гледати као конкурента за највиши пласман. Наравно, његов стил вожње би требало да примене и остали (нови) возачи.

Са друге стране двоструки шампион Формуле 1, Фернандо Алонсо се целе године мучио и извлачио и преко 100 одсто из слабашног Мекларена са Хондиним мотором. Зато се надамо да ће се Алонсо вратити следеће сезоне да барем увек буде у "бодовима".

Једино што не знамо шта да очекујемо од новог добављача мотора за британски тим, а то је Рено. Иако је Макс победио у Ред Булу са француским мотором, чак четири формуле погоњене француским агрегатом су завршиле "Велику награду Мексика" пре краја.

Овде бисмо похвалили и један тим. Не, то нису Мерцедес, Ред Бул или Ферари, већ екипа "Форс Индија". Они ове године нису имали ни један "подијум", али су зато само један једини пут одустали, а само три пута њени возачи, Серђо Перез и Естебан Окон, нису освајали бодове. Они ће се тешко борити за бољи пласман од четвртог места у конкуренцији конструктора, али ће нам увек бити симпатични, посебно у оним некарактеристичним розе болидима.

Од свих поменутих очекујемо добре резултате и у наредној сезони, а од шампиона да промени матрицу у обраћању навијачима јер нису сви "најбољи" као што је то било ове сезоне.

Постао веган у сред сезоне

Хамилтон се средином овогодишње сезоне окренуо потпуно веганској исхрани и рекао је како му је та одлука помогла да освоји нову титулу.

"Никад се нисам осећао овако добро – и физички и ментално. Мислим да сам целе сезоне био ментално јак, али ми је промена исхране донела да сам и физички ојачао. Моја најбоља одлука је била прелазак у овај тим (Мерцедес), а друга најбоља промена исхране", рекао је нови шампион Формуле 1.

Вечна листа шампиона

7 титула: Михаел Шумахер; 5: Хуан Мануел Фанђо; 4: Ален Прост, Себастаин Фетел, Луис Хамилтон; 3: Џек Бребам, Џеки Стјуарт, Ники Лауда, Нелсон Пике, Аиртон Сена…

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар