Лоша традиција чека Звезду уз "Тобџије" у Лондону...

Звезда ће четвртак у Лондону играти и против Арсенала, али и против лоше традиције дуге 44 године.

Фудбал 01.11.2017 | 22:00
Лоша традиција чека Звезду уз "Тобџије" у Лондону...
Улог је велики. Евентуалном победом над Арсеналом 2. новембра пролеће у Европи би фудбалери црвено-белих могли да намиришу као колач који се хлади на отвореном комшијском прозору.

Меч Звезде и Арсенала је тек четврти званични сусрет два тима. Арсенал је са 1:0 у Београду поравнао резултат и сада има једну победу и један пораз уз једну нерешену утакмицу.

Звезда је у утакмици из Београда одиграла веома храбро и током већег дела меча парирала Арсеналу у чијем саставу није било Езила, Санчеса или Лаказета, али су играли Волкот, Вилшир и Жиру. Управо су Вилшир и Волкот довели до гола који је маестрално постигао Жиру у 85. минуту.

Црвено-бели имају једну победу над лондонским тимом 1:0 у трећој рунди Купа УЕФА из сезоне 1978/1979. и један нерешен резултат 1:1 из исте сезоне.

Због чега традиција дуга 44 године? Од осам окршаја са енглеском тимовима на еглеском тлу, Звезда је на Острву успела да победи само једном, Ливерпул 1973. године.

Београђани су тада са 2:1 разуверили све да је "Редсе" немогуће савладати на Енфилду, па је то био први њихов пораз у евро-куповима на домаћем терену.



Данас, 44 године касније црвено-бели у званичним мечевима имају по шест победа и пораза и још пет нерешених резултата са енглеским екипама. Надају се да би могли да разувере све да је немогуће да неки српски тим победи премијерлигаша у гостима.

Сличну прилику је у Лиги шампиона пре седам година имао Звездин вечити ривал. Партизан је до изједначења с беле тачке и пенала Клеа из 32. минута у Београду играо добар меч, али је Арсенал головима Аршавина, Шамака и Скилаћија отклонио сваку сумњу по питању победника.

Идентично су (3:1) црно-бели прошли и у Лондону на Емирејтсу на коме ће Венгерова екипа угостити Звезду. Повело је Арсенал, изједначио Клео у 52. минуту али је то било све, Волкот и Насри су решили у другом полувремену.

Овога пута Арсенал игра Лигу Европе и састав је другачији у односу на сезону 2010/2011. Ту су и даље Волкот, Вилшир, Кошчелни и Ремзи, али нема Фабрегаса, Насрија, Аршавина, Ван Персија и других.



Међутим, Звезду ће вероватно чекати тежи задатак него у Београду јер ће "Тобџије" вероватно наступити у снажнијој постави него што је то био случај пре 11 дана.

Звезда је већ у бољој позицији у односу на ону у којој је била пре десет година када је изгубила све четири утакмице, али када је била близу победе над Бајерном из Минхена.

Три утакмице, четири бода, Келн скоро па избачен из игре и победа над БАТЕ Борисовим значили би скоро сигуран пролаз из групе. Међутим, пре тога иде Арсенал, а "делије" се након издања у Београду, свакако надају још једном чуду којим би Боаћи, Канга, Радоњић и другови могли да их обрадују ове године од почетка лета.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар