Loša tradicija čeka Zvezdu uz "Tobdžije" u Londonu...

Zvezda će četvrtak u Londonu igrati i protiv Arsenala, ali i protiv loše tradicije duge 44 godine.

Fudbal 01.11.2017 | 22:00
Loša tradicija čeka Zvezdu uz "Tobdžije" u Londonu...
Ulog je veliki. Eventualnom pobedom nad Arsenalom 2. novembra proleće u Evropi bi fudbaleri crveno-belih mogli da namirišu kao kolač koji se hladi na otvorenom komšijskom prozoru.

Meč Zvezde i Arsenala je tek četvrti zvanični susret dva tima. Arsenal je sa 1:0 u Beogradu poravnao rezultat i sada ima jednu pobedu i jedan poraz uz jednu nerešenu utakmicu.

Zvezda je u utakmici iz Beograda odigrala veoma hrabro i tokom većeg dela meča parirala Arsenalu u čijem sastavu nije bilo Ezila, Sančesa ili Lakazeta, ali su igrali Volkot, Vilšir i Žiru. Upravo su Vilšir i Volkot doveli do gola koji je maestralno postigao Žiru u 85. minutu.

Crveno-beli imaju jednu pobedu nad londonskim timom 1:0 u trećoj rundi Kupa UEFA iz sezone 1978/1979. i jedan nerešen rezultat 1:1 iz iste sezone.

Zbog čega tradicija duga 44 godine? Od osam okršaja sa engleskom timovima na egleskom tlu, Zvezda je na Ostrvu uspela da pobedi samo jednom, Liverpul 1973. godine.

Beograđani su tada sa 2:1 razuverili sve da je "Redse" nemoguće savladati na Enfildu, pa je to bio prvi njihov poraz u evro-kupovima na domaćem terenu.



Danas, 44 godine kasnije crveno-beli u zvaničnim mečevima imaju po šest pobeda i poraza i još pet nerešenih rezultata sa engleskim ekipama. Nadaju se da bi mogli da razuvere sve da je nemoguće da neki srpski tim pobedi premijerligaša u gostima.

Sličnu priliku je u Ligi šampiona pre sedam godina imao Zvezdin večiti rival. Partizan je do izjednačenja s bele tačke i penala Klea iz 32. minuta u Beogradu igrao dobar meč, ali je Arsenal golovima Aršavina, Šamaka i Skilaćija otklonio svaku sumnju po pitanju pobednika.

Identično su (3:1) crno-beli prošli i u Londonu na Emirejtsu na kome će Vengerova ekipa ugostiti Zvezdu. Povelo je Arsenal, izjednačio Kleo u 52. minutu ali je to bilo sve, Volkot i Nasri su rešili u drugom poluvremenu.

Ovoga puta Arsenal igra Ligu Evrope i sastav je drugačiji u odnosu na sezonu 2010/2011. Tu su i dalje Volkot, Vilšir, Koščelni i Remzi, ali nema Fabregasa, Nasrija, Aršavina, Van Persija i drugih.



Međutim, Zvezdu će verovatno čekati teži zadatak nego u Beogradu jer će "Tobdžije" verovatno nastupiti u snažnijoj postavi nego što je to bio slučaj pre 11 dana.

Zvezda je već u boljoj poziciji u odnosu na onu u kojoj je bila pre deset godina kada je izgubila sve četiri utakmice, ali kada je bila blizu pobede nad Bajernom iz Minhena.

Tri utakmice, četiri boda, Keln skoro pa izbačen iz igre i pobeda nad BATE Borisovim značili bi skoro siguran prolaz iz grupe. Međutim, pre toga ide Arsenal, a "delije" se nakon izdanja u Beogradu, svakako nadaju još jednom čudu kojim bi Boaći, Kanga, Radonjić i drugovi mogli da ih obraduju ove godine od početka leta.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar