Италијани о Михи: Пријатељ Аркана и ''Касапина из Сребренице''!

Италијански медији и даље се веома детаљно баве српским тренером Синишом Михајловићем и његовом прошлонедељном изјавом да "не зна ко је Ана Франк".

Фудбал 31.10.2017 | 23:45
Италијани о Михи: Пријатељ Аркана и ''Касапина из Сребренице''!
Тренер Торина је прошле недеље упитан на конференцији за штампу шта мисли о потезу навијача Лација, који су користили налепнице са ликом јеврејске девојчице у дресу Роме – како би испровоцирали и увредили навијаче највећег ривала.

"Навијачи Лација напали су Ану Франк са Роминим дресом? Не знам ништа о томе, ко је Ана Франк?. Стварно не знам, нисам упућен у ту тему, извините", изјавио је Михајловић.

Када му је италијански новинар објаснио да је она била јеврејска девојчица која је писала дневник о свом скривању од Нациста током Другог светског рата у Амстердаму, пре него што је убијена у концентрационон логору, Михајловић је изненадио све речима да није чуо за њу.

"Стварно не знам, нисам упућен у ту тему, извините", додао је збуњени Михајловић, да би дан касније покушао да појасни комплетну ситуацију – истакавши да "они у Србији нису учили о Ани Франк, већ о Иву Андрићу".

"Рекао сам да не читам новине, па су ме новинари питали о Андреи Белотију, а онда и о Ани Франк... То је скакање с теме на тему. Био сам збуњен и нисам разумео контекст. Нисам знао шта су навијачи Лација урадили. Ја сам против свакакве врсте расизма, а сваке недеље добијам увреде на стадионима. Нас су у школи у Србији учили о Иву Андрићу, не о Ани Франк. Не видим због чега је толики проблем ако не знам много о њој", истакао је бивши селектор Србије.

Сада, италијански 'цалциомерцато' доноси причу са шестог фестивала 'Симпсоар' из Сарајева, наглашавајући да су на догађају били присутни Босанци, Срби, Хрвати, као и да Михајловић сличну изјаву не би могао да дâ ни на једној балканској телевизији.

Као доказ својој тези, аутор чланка Луиђи Ђиђи Рива, легендарни италијански центарфор, наводи "да се о Ани Франк и њеном дневнику учило и у основним и у средњим школама Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, а поготово када је Синиша био дете", додајући приче о Јосипу Брозу Титу, борби против нациста и бомбардовању Београда шестог априла 1941. године.

Такође, новинар наводи и сличан статус који су Срби и Јевреји имали за време ратова, споминући усташки логор Јасеновац.

"Наводна Михајловићева искреност можда има начела и у чињеници да није желео да се замера навијачима бившег клуба, припадницима "Цурве норд" – познатим по ширењу фашизма кроз своје ставове на трибини и навијачком свету. Истих оних који су били аутори транспарента подршке 'тигру Аркану', човека познатом по етничком чишћењу, али и некадашњем великом Михајловићевом пријатељу. Док је он истовремено за Ратка Младића, "Касапина из Сребренице", рекао 'да је патриота који се бори за свој народ. А, ту је и сукоб са Патриком Вијером – кога је вређао на расној основи", закључио је Рива.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јоја

01.11.2017 06:43

Миха, ха!

ОДГОВОРИТЕ