Italijani o Mihi: Prijatelj Arkana i ''Kasapina iz Srebrenice''!

Italijanski mediji i dalje se veoma detaljno bave srpskim trenerom Sinišom Mihajlovićem i njegovom prošlonedeljnom izjavom da "ne zna ko je Ana Frank".

Fudbal 31.10.2017 | 23:45
Italijani o Mihi: Prijatelj Arkana i ''Kasapina iz Srebrenice''!
Trener Torina je prošle nedelje upitan na konferenciji za štampu šta misli o potezu navijača Lacija, koji su koristili nalepnice sa likom jevrejske devojčice u dresu Rome – kako bi isprovocirali i uvredili navijače najvećeg rivala.

"Navijači Lacija napali su Anu Frank sa Rominim dresom? Ne znam ništa o tome, ko je Ana Frank?. Stvarno ne znam, nisam upućen u tu temu, izvinite", izjavio je Mihajlović.

Kada mu je italijanski novinar objasnio da je ona bila jevrejska devojčica koja je pisala dnevnik o svom skrivanju od Nacista tokom Drugog svetskog rata u Amsterdamu, pre nego što je ubijena u koncentracionon logoru, Mihajlović je iznenadio sve rečima da nije čuo za nju.

"Stvarno ne znam, nisam upućen u tu temu, izvinite", dodao je zbunjeni Mihajlović, da bi dan kasnije pokušao da pojasni kompletnu situaciju – istakavši da "oni u Srbiji nisu učili o Ani Frank, već o Ivu Andriću".

"Rekao sam da ne čitam novine, pa su me novinari pitali o Andrei Belotiju, a onda i o Ani Frank... To je skakanje s teme na temu. Bio sam zbunjen i nisam razumeo kontekst. Nisam znao šta su navijači Lacija uradili. Ja sam protiv svakakve vrste rasizma, a svake nedelje dobijam uvrede na stadionima. Nas su u školi u Srbiji učili o Ivu Andriću, ne o Ani Frank. Ne vidim zbog čega je toliki problem ako ne znam mnogo o njoj", istakao je bivši selektor Srbije.

Sada, italijanski 'calciomercato' donosi priču sa šestog festivala 'Simpsoar' iz Sarajeva, naglašavajući da su na događaju bili prisutni Bosanci, Srbi, Hrvati, kao i da Mihajlović sličnu izjavu ne bi mogao da dâ ni na jednoj balkanskoj televiziji.

Kao dokaz svojoj tezi, autor članka Luiđi Điđi Riva, legendarni italijanski centarfor, navodi "da se o Ani Frank i njenom dnevniku učilo i u osnovnim i u srednjim školama Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a pogotovo kada je Siniša bio dete", dodajući priče o Josipu Brozu Titu, borbi protiv nacista i bombardovanju Beograda šestog aprila 1941. godine.

Takođe, novinar navodi i sličan status koji su Srbi i Jevreji imali za vreme ratova, spominući ustaški logor Jasenovac.

"Navodna Mihajlovićeva iskrenost možda ima načela i u činjenici da nije želeo da se zamera navijačima bivšeg kluba, pripadnicima "Curve nord" – poznatim po širenju fašizma kroz svoje stavove na tribini i navijačkom svetu. Istih onih koji su bili autori transparenta podrške 'tigru Arkanu', čoveka poznatom po etničkom čišćenju, ali i nekadašnjem velikom Mihajlovićevom prijatelju. Dok je on istovremeno za Ratka Mladića, "Kasapina iz Srebrenice", rekao 'da je patriota koji se bori za svoj narod. A, tu je i sukob sa Patrikom Vijerom – koga je vređao na rasnoj osnovi", zaključio je Riva.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Joja

01.11.2017 07:43

Miha, ha!

ODGOVORITE