Човић у посјети Новом Зеланду

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић разговарао је са новоизабраним премијером Новог Зеланда Јациндом Ардерн и предсједавајућим Врховног суда Сијан Елијас о јачању привредне сарадње, те могућностима улагања Новог Зеланда у БиХ, посебно у туризам.

Босна и Херцеговина 30.10.2017 | 13:44
Човић у посјети Новом Зеланду
Човићу је на почетку званичног дијела дводневне посјете приређен дочек уз највише државне почасти у резиденцији генералног гувернера Новог Зеланда у Велингтону, саопштено је из Предсједништва БиХ.

 Он је захвалио Елијас за топлу добродошлицу и истакао да његова посјета Новом Зеланду није случајна у овом тренутку, када се обиљежава 25 година од успостављања дипломатских односа двије земље.

Човић је посјетио и Ратни национални меморијални парк Пукеаху и положио вијенац и одао почаст свим палим припадницима војске Новог Зеланда.

У згради Парламента Новог Зеланда предсједавајући Предсједништва сусрео се са новоизабраним премијером, којој је честитао преузимање нове дужности и пожелио успјех у наставку каријере.

"Евидентно је да су наши домаћини врло добро упознати о приликама у БиХ и с те стране сам настојао допунити те информације економском ситуацијом у БиХ и нашој улози у очувању сигурности на југоистоку Еуропе. Ове године се навршава и 25 година откако је Нови Зеланд признао БиХ, а не треба заборавити оних првих 15 година када су нам интензивно помагали да заживимо као уређено друштво.

Наши билатерални односи су без било каквих отворених питања, а с друге стране сурадњу која није посебно изражена ни на господарском ни на културном плану,  морамо побољшати. Наша удаљеност од неких 20 тисућа километара уистину је једна препрека, иако овдје живи једна мања заједница људи из БиХ, као и знатно већа заједница Хрвата који су уткали себе у сваки дио живота Новог Зеланда, а примарно у господарство",  истакао је Човић. 

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дамир

30.10.2017 13:05

да ми је бити преседник па да мало се нагледам света о народном троску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цудо

30.10.2017 17:38

Цудо једно.Унутрасња политика пропаст.Вањска политика врхунска.Бар по броју летова.

Name

доми

30.10.2017 14:40

Обилази устаску емиграцију о дрзавним троску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дублин

30.10.2017 14:59

Ускоро! Главни град Хрватске И Херцеговаца Дублин .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цова

30.10.2017 15:29

Осо покупит допринос за херцегбосну

ОДГОВОРИТЕ