Čović u posjeti Novom Zelandu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je sa novoizabranim premijerom Novog Zelanda Jacindom Ardern i predsjedavajućim Vrhovnog suda Sijan Elijas o jačanju privredne saradnje, te mogućnostima ulaganja Novog Zelanda u BiH, posebno u turizam.

Bosna i Hercegovina 30.10.2017 | 13:44
Čović u posjeti Novom Zelandu
Čoviću je na početku zvaničnog dijela dvodnevne posjete priređen doček uz najviše državne počasti u rezidenciji generalnog guvernera Novog Zelanda u Velingtonu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

 On je zahvalio Elijas za toplu dobrodošlicu i istakao da njegova posjeta Novom Zelandu nije slučajna u ovom trenutku, kada se obilježava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Čović je posjetio i Ratni nacionalni memorijalni park Pukeahu i položio vijenac i odao počast svim palim pripadnicima vojske Novog Zelanda.

U zgradi Parlamenta Novog Zelanda predsjedavajući Predsjedništva susreo se sa novoizabranim premijerom, kojoj je čestitao preuzimanje nove dužnosti i poželio uspjeh u nastavku karijere.

"Evidentno je da su naši domaćini vrlo dobro upoznati o prilikama u BiH i s te strane sam nastojao dopuniti te informacije ekonomskom situacijom u BiH i našoj ulozi u očuvanju sigurnosti na jugoistoku Europe. Ove godine se navršava i 25 godina otkako je Novi Zeland priznao BiH, a ne treba zaboraviti onih prvih 15 godina kada su nam intenzivno pomagali da zaživimo kao uređeno društvo.

Naši bilateralni odnosi su bez bilo kakvih otvorenih pitanja, a s druge strane suradnju koja nije posebno izražena ni na gospodarskom ni na kulturnom planu,  moramo poboljšati. Naša udaljenost od nekih 20 tisuća kilometara uistinu je jedna prepreka, iako ovdje živi jedna manja zajednica ljudi iz BiH, kao i znatno veća zajednica Hrvata koji su utkali sebe u svaki dio života Novog Zelanda, a primarno u gospodarstvo",  istakao je Čović. 

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

damir

30.10.2017 13:05

da mi je biti presednik pa da malo se nagledam sveta o narodnom trosku

ODGOVORITE
Name

Cudo

30.10.2017 17:38

Cudo jedno.Unutrasnja politika propast.Vanjska politika vrhunska.Bar po broju letova.

Name

domi

30.10.2017 14:40

Obilazi ustasku emigraciju o drzavnim trosku.

ODGOVORITE
Name

Dublin

30.10.2017 14:59

Uskoro! Glavni grad Hrvatske I Hercegovaca Dublin .

ODGOVORITE
Name

Cova

30.10.2017 15:29

Oso pokupit doprinos za hercegbosnu

ODGOVORITE