Хоће ли Пуџдемон доћи на посао?!

Шпанија улази данас на потенцијално опасну територију, пошто ће званични Мадрид почети да успоставља директну контролу над Каталонијом као одговор на једнострано проглашење независности тог региона, наводи АФП и додаје да је нејасно да ли ће смијењени каталонски лидер Карлес Пуџдемон данас доћи на посао.

Свијет 30.10.2017 | 09:29
Хоће ли Пуџдемон доћи на посао?!
Каталонски лидери које је у петак, како агенција наводи, драматично отпустила централна шпанска влада, позвали су на "демократско супротстављање" Мадриду, што је увећало страховања широм Европе да би најгора криза у Шпанији посљедњих деценија могла да постане још гора.

"Не можемо да признамо државни удар против Каталоније, нити било коју од анти-демократских одлука (шпанске владе)", написао је у ауторском тексту за викенд издање неименованог каталонског листа заменик председника регионалне владе Ориол Ђункверас.

АФП наводи да је нејасно је да ли ће Пуџдемон и остатак његове владе која је распуштена покушати да данас дођу на посао у канцеларије у Барселони.

"Видјећемо", изјавио је кратко портпарол свргнуте регионалне владе за француску агенцију.

Уколико они то покушају, Мадрид ће наредити полицији Каталоније да их заустави, а како подсјећа агенција, централна влада је већ смијенила шефа регионалне полиције који је потом позвао полицајце да буду одани новом шефу.

Око 200.000 јавних службеника у Каталонији од сада би требало да примају директна наређења од Мадрида.

Поред тога што је распустио владу Каталоније, што је корак без преседана од како је прије четири деценије Шпанија повратила демократију, шпански премијер Маријано Рахој је распустио и регионални парламент и заказао регионалне изборе за 21. децембар, подсјећа агенција.

Каталонија која има сопствени језик и другачију културу чини око 16 одсто популације Шпаније и располаже петином државне економије.

Каталонски парламент изгласао је у петак независност, након чега је шпански Сенат одобрио влади премијера Маријана Рахоја да успостави директну контролу Мадрида над Каталонијом.

Извор: Тањуг

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Име

30.10.2017 08:48

Хоце ! Ено га код Додика поцео ради као савјетник ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2017 20:17

А ста му то фали борац за људска права

Name

Презиме

30.10.2017 09:52

"ИМЕ" та ти је ВРХ...хехехех

ОДГОВОРИТЕ
Name

лудаци

30.10.2017 09:59

човјек прогласио републику на основу једва натегнутих 45% излазности? Каталонија је икс пута до сада имала сличне покушаје, тешко ће то ићи, Шпанија је моћна и озбиљна држава, успостава пуне контроле над каталонијом ће ићи постепено, никоме се не жури.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2017 20:18

А колико је бих имала кад је прогласила независност и Јос без једног народа

Name

Карадоз

30.10.2017 11:03

Ма Покемон би најрадије сад да нестане ал не моде мора јести сто је....

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако некако

30.10.2017 13:19

Дали ово цитају херзеговци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2017 20:21

Дали цитају босанци и они су на исти нацин изгласали независност а сад критикују знаци исто је требало југославија урадит