Hoće li Pudždemon doći na posao?!

Španija ulazi danas na potencijalno opasnu teritoriju, pošto će zvanični Madrid početi da uspostavlja direktnu kontrolu nad Katalonijom kao odgovor na jednostrano proglašenje nezavisnosti tog regiona, navodi AFP i dodaje da je nejasno da li će smijenjeni katalonski lider Karles Pudždemon danas doći na posao.

Svijet 30.10.2017 | 09:29
Hoće li Pudždemon doći na posao?!
Katalonski lideri koje je u petak, kako agencija navodi, dramatično otpustila centralna španska vlada, pozvali su na "demokratsko suprotstavljanje" Madridu, što je uvećalo strahovanja širom Evrope da bi najgora kriza u Španiji posljednjih decenija mogla da postane još gora.

"Ne možemo da priznamo državni udar protiv Katalonije, niti bilo koju od anti-demokratskih odluka (španske vlade)", napisao je u autorskom tekstu za vikend izdanje neimenovanog katalonskog lista zamenik predsednika regionalne vlade Oriol Đunkveras.

AFP navodi da je nejasno je da li će Pudždemon i ostatak njegove vlade koja je raspuštena pokušati da danas dođu na posao u kancelarije u Barseloni.

"Vidjećemo", izjavio je kratko portparol svrgnute regionalne vlade za francusku agenciju.

Ukoliko oni to pokušaju, Madrid će narediti policiji Katalonije da ih zaustavi, a kako podsjeća agencija, centralna vlada je već smijenila šefa regionalne policije koji je potom pozvao policajce da budu odani novom šefu.

Oko 200.000 javnih službenika u Kataloniji od sada bi trebalo da primaju direktna naređenja od Madrida.

Pored toga što je raspustio vladu Katalonije, što je korak bez presedana od kako je prije četiri decenije Španija povratila demokratiju, španski premijer Marijano Rahoj je raspustio i regionalni parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar, podsjeća agencija.

Katalonija koja ima sopstveni jezik i drugačiju kulturu čini oko 16 odsto populacije Španije i raspolaže petinom državne ekonomije.

Katalonski parlament izglasao je u petak nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Izvor: Tanjug

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ime

30.10.2017 09:48

Hoce ! Eno ga kod Dodika poceo radi kao savjetnik ..

ODGOVORITE
Name

Re

30.10.2017 21:17

A sta mu to fali borac za ljudska prava

Name

Prezime

30.10.2017 10:52

"IME" ta ti je VRH...heheheh

ODGOVORITE
Name

ludaci

30.10.2017 10:59

čovjek proglasio republiku na osnovu jedva nategnutih 45% izlaznosti? Katalonija je iks puta do sada imala slične pokušaje, teško će to ići, Španija je moćna i ozbiljna država, uspostava pune kontrole nad katalonijom će ići postepeno, nikome se ne žuri.

ODGOVORITE
Name

Re

30.10.2017 21:18

A koliko je bih imala kad je proglasila nezavisnost i Jos bez jednog naroda

Name

Karadoz

30.10.2017 12:03

Ma Pokemon bi najradije sad da nestane al ne mode mora jesti sto je....

ODGOVORITE
Name

tako nekako

30.10.2017 14:19

Dali ovo citaju herzegovci

ODGOVORITE
Name

Re

30.10.2017 21:21

Dali citaju bosanci i oni su na isti nacin izglasali nezavisnost a sad kritikuju znaci isto je trebalo jugoslavija uradit