Комисија нема исте аршине?!

Републичка комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти РС има задатак да примјеном Закона спријечи непотизам и случајеве сукоба интереса најодговорнијих носилаца власти у РС. И док најкрупнији случајеви непотизма од стране највиших носилаца власти остају нетакнути, Комисија за то вријеме врши прогон одборника и функционера по јединицама локалне самоуправе и то углавном у оним општинама у којима СНСД није на власти, наводи се у писму које је група грађана доставила БН телевизији.

Република Српска 28.10.2017 | 19:37
Комисија нема исте аршине?!
Рад Комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти РС углавном је усмјерен на локални ниво. На мети су општине гдје СНСД није на власти, што подгријава сумњу да се таквим радњама покушава насилно промијенити политичка већина у тим општинама.

Горан Лазић, одборник СДС-а у СО Угљевик добио је два различита рјешења. Комисија је 2016. године утврдила да се Лазић као замјеник директора јавне установе Спортско-рекреативни центар и одборник - не налази у сукобу интереса. Сада иако исто чињенично стање – друго рјешење: Лазић је у сукобу интереса.

"Како је могуће да Комисија донесе на десетине рјешења у којима директори јавних установа нису у сукобу интереса замјеник директора јесте. Како је могуће да мој колега у Рудом директор Центра за спорт и туризам није у сукобу интереса, а ја као замјеник директора СРЦ јесам. На крају крајева, како посланик у НС РС и директор болнице Синиша Максимовић није у сукобу, а овај мој случај подвео под сукоб инетреса", каже за БН телевизију Горан Лазић, одборник СДС-а у СО Угљевик.

Борислав Радовановић, одборник ПДП-а у СО Угљевик, који је при том и борац одликован златном медаљом за храброст, оптужен је да је запослио сина у ЈУ Спортско-рекреативни центар. Каже није имао никакав утицај на његово запослење.

"Морам да напоменем да радим у борачкој фирми БОРС препород – сатница 2,5 марке срамота за ову државу и они су за сходно нашли мене да тужакају зато што ми једно дијете из куће ради. Супруга ми не ради нигдје, једно дијете на факултету, једно у школи, ја имам 46 година и три године радног стажа. Срамота", прича Радовановић.

Због оваквих дешавања СО Угљевик донијела је закључак да о овим незаконитим рјешењима обавијести надлежне органе прије свега НС РС која је бирала комисију.

"Уколико то не уроди плодом, уколико не дође до контроле рада комисије, ми ћемо кренути и са прекршајним, односно кривичним пријавама пред тим људима", напомиње Ђоко Симић, предсједник СО Угљевик.

Исти проблеми и у општини Братунац. Видоје Зарић, одборник СНС-а у СО Братунац пријављен је да је гласао за именовање свог сина у Комисију за младе, што је он демантовао, а уз то приложио и доказе уз које и оставку сина у Комисији за младе што Комисија за сукоб интереса, тврди, уопште није узела у разматрање.

"Имам сазнања да је првостепена комисја донијела одлуку телефонски да поједини чланови нису били ни упознати са нашим предметима", каже Видоје Зарић, одборник СНС-а у СО Братунац.

"Када је Комисија покренула поступак за утврђивање сукоба интереса, мој отац је већ био разријешен дужности начелника за просторно уређење. И ја сам доставила те доказе, међутим, Комисија доноси одлуку у којој не наводи те моје доказе чиме је повриједила једно од основних људски права - да се браним", каже за БН телевизију Ивана Ранкић одборник СНС-а у СО Братунац.

"Тренутно је управни спор против комисије пред Окружним судом у Бањалуци и чекамо коначну пресуду окружног суда", каже Ивана Милановић, секретар СО Братунац.

"А послије тужбе гдје не сумњам у исход у нашу корист, поднијећемо кривичну пријаву против Комисије за утврђивање сукоба интереса јер је радила нелегално", прича за БН телевизију одборник СНС-а у СО Братунац Видоје Зарић.

И док се комисија бави ситним рибама, крупне раде шта хоће. Бројни су случајеви непотизма и сукоба интереса самог врха власти РС на које је Комисија остала нијема: Запослење сина премијерке Жељке Цвијановић и кћерке министра финансија Зорана Тегелтије у Електропренос, затим кредит ИРБ-а сину Милорада Додика, запослење кћерке министра Стеве Мирјанића и супруге министра Миленка Савановића у Фонд за заштиту животне средине И енергетске ефикасности. Предсједница Комисије међутим, у изави за БН ТВ каже.

"По два примјера радимо за министра радимо и то оштро радимо. `А када је у питању Цвијановић, Додик`? Није било пријава", каже Обренка Слијепчевић, предсједница Републичке Комисије за утврђивање сукоба интереса.

Уз све поменуто, наводи група грађана, предсједница Комисје Обренка Слијепчевић и сама је успјела да прекрши закон и да се упише у још један случај непотизма будући да је свог супруга запсолила у градску управу Бањалука. Такве тврдње, Слијепчевић назива ноторним лажима.

"Мој муж је радио прије мене, он је седам година старији, Био је извршни директор у банци , био је не знам шта. Према томе то су ноторне лажи. Мој муж је запослен на одређено вријеме у градској управи има ЦВ какав нема нико у БиХ", подвлачи Слијепчевићева.

И док одборници из Угљевика у Братунца најављују тужбе и кривичне пријаве против Комисије за утврђивање сукоба интереса, и предсједница Комисије Обренка Слијепчевич истиче да ће се, због како каже, изречених лажи обратити Омбудсмену.



БН телевизија

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

М.Н.

28.10.2017 17:48

Молим РТВ БН да провјери биографију О. Слијепцевиц. Та никад ниста није радила. Била је секретар Репубицког тузиластва РС. Ту су славили кад су је се ријесили. Обицан нерадник, а о струци појма нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: М.Н.

29.10.2017 09:06

Немој тако, она је "велики струцњак", а тек њен муз; нико у БиХ нема ЦВ као он. Веееелики ЈАД.

Name

П р а в н и к

29.10.2017 10:15

Па довољно је погледати састав комисије за утврђивање сукоба интереса и све вам је јасно, све послушници СНСД-а.

Name

пилица

29.10.2017 18:19

у Зворнику Драган Ридјошић годинама директор Фонда здравственог осигурања и пред. Надзорног одбора болнице Зворник и ћовјек није у сукобу интерес, а фонд финансира болницу. АПСУРДИСТАН

Name

Комшија

28.10.2017 17:54

Секретарица из Завода за изградњу БЛ предсједник комисије за сукоб интереса, не би ме изненадило да Змај од Шипова постане предсједник владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре комсија

28.10.2017 19:25

Довољно је видјети и цути је кад прица па оцјенити њену струцност али такви су Радојицицеви кадрови , и Змај од сипова би за 10 година рада на том мјесту био бољи од ње

Name

ЗВ

28.10.2017 17:58

Колико само има функционера из СНСД као и директора школе који су и одборници у локалним скупштинама. А шта каже: ,,Није нико пријавио", е господе Боже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зар не може

29.10.2017 09:09

Директори свих институција су одборници. Скупштина је сплет цријева, зато све истовремено пропада.

Name

Дјуро

28.10.2017 18:19

Колико ја видим овде су сви у сукобу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

двије столице

28.10.2017 19:21

Провјерите народне посланике, код њих има сукоба интереса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква лудост

28.10.2017 19:26

Па ако је муж успјешан банкар што се онда запослио на општинским то јест народним јаслама.Ко данас чита ЦВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слика и прилика..

28.10.2017 19:56

Талашика, била и остала. И комисија постаде талашика. И тако годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

28.10.2017 20:00

Немојте нам само о Обренки причати. Па ми смо из Српца поднијели пријаву за сукоб интереса одборника из ДНСа који је у већини са СНСДом у Српцу. Исти је као тринаести, од 25 одборника, гласао за именовање своје кћерке на мјесто директора Центра за културу и спорт. Кад је сазнао за подношење пријаве комисији за сукоб интереса исти одборник је на сљедећој скупштини изашао и рекао да повлачи свој глас којим је два мјесеца раније изгласао своју кћерку на мјесто директора. И што је најжалосније, Обренка је прихватила такво 'повлаћење гласа' што је незабиљежено у парламентарној историји и донијела рјешење да се исти одборник не налази у сукобу интереса. СТРАШНО. Наравно да смо се жалили и да је другостепени орган побио Обренкино рјешење и утврдио класичан примјер сукоба интереса. Расплет слиједи- ЦИК би требао истом скинути мандат. Па ћемо баш видјети шта ће се десити, јер су у медјувремену начелник општине (СНСД) и поменути одборник били у Сарајеву у ЦИКу да покушају спрјечити одузимање мандата. Они могу све кад је у њиховом интересу. Толико о поштовању закона и права у Српској и Комисији за сукоб интереса, а видјећемо шта је с ЦИКом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УС Челинац

28.10.2017 20:48

Неће му скинути јер је у Челинцу прије двије године био исти случај а ЦИК БиХ је одбила да спроведе одлуку уз образложење да Закон о спречавању сукоба интереса у органима власти РС и Изборни закон БИХ нису усклађени од стране НСРС. Било је и на Апелационом суду БиХ и исти је потврдио одлују ЦИК БиХ. Такође се радило о одборнику ДНС. Дакле то траје већ пар година и ником није у циљу да ту неусклађеност закона ријеши. Комисија за спречавање сукоба интереса је обична икебана која и кад нешто пресуди то не може спровести јер једноставно не додјељује мандат она него ЦИК БиХ. Људи само троше паре онако.

Name

ПДП Челинац

28.10.2017 20:40

У Челинцу је директор Јавне Установе вртића НЕВЕН, кога је основала општина и која ту поставља директора, управни и надзорни одбор, директор Вујичић Милован који је уједно и одборник ДНСа и није у сукобу интереса. Невјероватно. Како то актуелна власт ради доказ је апсурд да је против поменутог Вујичића Основни суд у Котор Варошу потврдио оптужницу због крађе струје. Дакле води се Кривични поступак а он је и даље ВД Директора. О томе су писале и Независне новине. Наравно скупштинској већини не пада на памет да га смијени или постави новог ВД и да распише конкурс. Комисија за спречавање сукоба интереса је као биљка само вегетира и троши ваздух односно паре пореских обвезника а ништа не ради. Никад у Челинцу нису ништа пресудили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

28.10.2017 21:27

Високе и Ивана су мислили немозе нам нико ништа гласамо ста хоћемо....е није тако.Направили сте грешку и признајте то.Обесао вам је вјеројатно министар да це бити уз вас а сад вас пустио са изгубите мандате.Овде у Братунцу је днс у власти и дјаба.Како мизе Ивана Ранкиц са гласа за свог родитеља који је уз њен глас постао начелник оделхена за урбанизам...Видоје запосли сина у Културни центар ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој Ратко,видис кратко

29.10.2017 13:39

Обоје су обавјестили Предсједника писмено да неће гласати,Њен отац је разрјесен дузности в.д. Нацелника прије поцетка вођења поступка али није узет у обзир тај податак јер је Славица хранила тзв одборнике опозиције да ће направити већину и она владати.Па људи она је све странке промијенила и остали који воде СНСД у Братунцу.Зна ЦИК да је комисија за Спрецавање сукоба интереса једнопартијска и да је ово политицки обрацун са неистомисљеницима.Како одборник у Сребреници гласа за себе на мјесто в.д.директора обданиста није у сукобу интереса,па зато сто је у већини са СНСД-ом.

Name

Рако

29.10.2017 16:11

ПА СТО САД НЕГЛАСА ЛОНЦАРЕВИЦ ЗА БУДЈЕТ?ЈЕЛ?ПАМЕТАН ЦОВЕК. НЕЦЕ СЕБИ ДА НАПРАВИ ПРОБЛЕМ. ЗНА ДА ЈЕ У СУКОБУ? АКО ГЛАСА. А ЗАСТО ИВАНА НЕГЛАСА ЗА ПРОСТОРНИ ПЛАН? САД НЕСМИЈЕ. А ГЛАСАЛА ЈЕ ЗА ТАТУ ЗА НАЦЕЛНИКА ОДЕЉЕЊА.... МИСЛИЛА ТРНИНИЦИМА ЈЕ У КОАЛИЦИЈИ ПА НЕМОЗЕ ЈОЈ НИКО НИСТА...... АЛИ..

Name

Јован

29.10.2017 16:16

Славица има подрску председника РС Милорада Додика. А КО ЛАЗЕ ДА НИЈЕ ГЛАСАО ОНО СТО ЈЕСТЕ КАО ИВАНА ЗА ОЦА ЗА НАЦЕЛНИКА ОДЕЉЕНА НЕКА СЕ СТИДИ.ЦИБУК НИЈЕ ГЛАСАО ЗА СВОГ СИНА. СТИДИТЕ СЕ. ЛАЗИ. СТО САД НЕГЛАСАТЕ? ЗА БУДЈЕТ ЗА РЕГУЛАЦИОНИ ПЛАН? ВИДЈЕЛИ СТЕ ДА ИМА ПРАВДЕ И ЗАКОНА.

Name

за Јована

29.10.2017 17:07

Хахаха има подрску Предсједника...има ал нема подрску народа добије 200 гласова на изборима.Толико о подрсци, цекајте мало сад је као браните а хоћете да је избаците из игре да јој преузмете одбор, зна она ста јој спремате.Будзет је од опстег интереса и ту нема сукоба процитајте упутство.

Name

Цуј Цибук

29.10.2017 17:12

Није гласао за сина јес за несто друго а услов да запосли сина. Како Ћибук зезну људе, било му битно да се отараси Сретена Вуксе и кад је Вукса смијењен послије окрену леђа људима који су му помогли.

Name

Јеле

29.10.2017 17:40

Па сто негласате кад је будјет од опстег интереса? Ред је да Браунац добије будјет?

Name

Лале

29.10.2017 17:50

Цибук је видио ста је странка. Славица је његов председник партије. Светски Расо. Саво Вулиц. Славица Јовановиц. Мркаја. То су прави одборници. Људи нису у сукобу било каквом. Карабаја је с њима....

Name

Српко

28.10.2017 21:34

Видоје гласао за сина а Ивана за оца.И Видоје запослио сина...И Лончаревић зену у градску чистоћу...И Јовица Целановиц себе и Зениног брата и стрица...Видоје подпредседник...пс то је ок јел ПУНА ПОДРСКА ЗА ОБРЕНКУ И КОМИСИЈУ...ПС БРАТУНАЦ СУ УНИСТИЛИ ТИ ИЗ СНС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Српко

29.10.2017 09:12

Сто се бунис, тако народ хоце. Братунацки гласаци никако да се опамете. Допустају да им политику воде Зариц, Лонцаревиц, Мркаја, Славица, Бато Ранкиц, Буљимац, Цирковиц, Зоца, Срдјан Ранкиц, Бранко Трисиц и јос многи који знају само узимати. Продају гласове за новац или нека обецања. Примитивни поступци гласаца и јос примитивнији поступци и понасања изабраних.

Name

за Српка

29.10.2017 13:45

Јел бољи Цибук?Јел боља Славица?Јел бољи Вилић?Цибук у прослом мандату два пута добијао отказ због проневере на пијаци,па био у ватрохасном и на крају у Водоводу.Сина био запослио у туристицкој.Славица муза дуплака запослила за сефа здравства у Сребреници,Саво Вулић ћерку хтјео за директора па га Манулаћ зезно...да Бане манулаћ запослио себе и брата....која је разлика?Ови са сда они са Тараном....

Name

Игор

29.10.2017 17:44

А Одборник Ндп Јоветиц. Њему свака цаст. Он није никог запослио. Ниедног директора ниједно радно мјесто није добио ни у прослом мандату а ни сада..... Цији је директор Културног центра? Ко ради ту?

Name

Ре: Игор

30.10.2017 17:09

Директорује неки Петковиц. Прво радно мјесто па директор, то само мозе у Братунцу. То му је награда за партијско дјеловање и мољакање за гласове. Велики јад и он и Јоветиц.

Name

Војин

29.10.2017 01:30

Није ми јасно да не разумије овај мали одборник што прича, дјечко изгледа не разумије када каже да његов колега није у сукобу, а он јесте и пита се како. Можда је тај колега однио струку сланине, јаја и бијелог мрса, па онда није у сукобу. Знате како су прије лоши ђаци добијали пролазне оцијене у школи. Ни данас није другачије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сакиб

29.10.2017 05:32

Борац па да крси закон. Ста ако је борац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павао М. Павиц

29.10.2017 07:06

Док год је Милина мафијаска дрзава у такту имацемо велики проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћурка

29.10.2017 08:21

Која је ово тука, немам ријечи. Ко све одлучује о судбинама обичних људи ! Фуј !

ОДГОВОРИТЕ
Name

свугдје исто

29.10.2017 09:19

Ја мислим да у свакој општини је исто, сви своје запослили. Какви црни конкурси, само чујеш да је неко почео радити. Запослио тата. Све канцеларијски послови, шефовски. Постала јавна тајна да су чистачице интелигентније од службеница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

29.10.2017 17:57

Сто се упустате да гласате несто сто немозе.? Трниниц Недјо их је ститио до кад је хтио. Сад га бас брига за Ивану и Видоја из Братунца локалне одборнике. А није у реду да неко као Ивана гласа за свог Тату за Нацелника Одељења за урбанизам и Видоје за сина....

ОДГОВОРИТЕ