Komisija nema iste aršine?!

Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS ima zadatak da primjenom Zakona spriječi nepotizam i slučajeve sukoba interesa najodgovornijih nosilaca vlasti u RS. I dok najkrupniji slučajevi nepotizma od strane najviših nosilaca vlasti ostaju netaknuti, Komisija za to vrijeme vrši progon odbornika i funkcionera po jedinicama lokalne samouprave i to uglavnom u onim opštinama u kojima SNSD nije na vlasti, navodi se u pismu koje je grupa građana dostavila BN televiziji.

Republika Srpska 28.10.2017 | 19:37
Komisija nema iste aršine?!
Rad Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS uglavnom je usmjeren na lokalni nivo. Na meti su opštine gdje SNSD nije na vlasti, što podgrijava sumnju da se takvim radnjama pokušava nasilno promijeniti politička većina u tim opštinama.

Goran Lazić, odbornik SDS-a u SO Ugljevik dobio je dva različita rješenja. Komisija je 2016. godine utvrdila da se Lazić kao zamjenik direktora javne ustanove Sportsko-rekreativni centar i odbornik - ne nalazi u sukobu interesa. Sada iako isto činjenično stanje – drugo rješenje: Lazić je u sukobu interesa.

"Kako je moguće da Komisija donese na desetine rješenja u kojima direktori javnih ustanova nisu u sukobu interesa zamjenik direktora jeste. Kako je moguće da moj kolega u Rudom direktor Centra za sport i turizam nije u sukobu interesa, a ja kao zamjenik direktora SRC jesam. Na kraju krajeva, kako poslanik u NS RS i direktor bolnice Siniša Maksimović nije u sukobu, a ovaj moj slučaj podveo pod sukob inetresa", kaže za BN televiziju Goran Lazić, odbornik SDS-a u SO Ugljevik.

Borislav Radovanović, odbornik PDP-a u SO Ugljevik, koji je pri tom i borac odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost, optužen je da je zaposlio sina u JU Sportsko-rekreativni centar. Kaže nije imao nikakav uticaj na njegovo zaposlenje.

"Moram da napomenem da radim u boračkoj firmi BORS preporod – satnica 2,5 marke sramota za ovu državu i oni su za shodno našli mene da tužakaju zato što mi jedno dijete iz kuće radi. Supruga mi ne radi nigdje, jedno dijete na fakultetu, jedno u školi, ja imam 46 godina i tri godine radnog staža. Sramota", priča Radovanović.

Zbog ovakvih dešavanja SO Ugljevik donijela je zaključak da o ovim nezakonitim rješenjima obavijesti nadležne organe prije svega NS RS koja je birala komisiju.

"Ukoliko to ne urodi plodom, ukoliko ne dođe do kontrole rada komisije, mi ćemo krenuti i sa prekršajnim, odnosno krivičnim prijavama pred tim ljudima", napominje Đoko Simić, predsjednik SO Ugljevik.

Isti problemi i u opštini Bratunac. Vidoje Zarić, odbornik SNS-a u SO Bratunac prijavljen je da je glasao za imenovanje svog sina u Komisiju za mlade, što je on demantovao, a uz to priložio i dokaze uz koje i ostavku sina u Komisiji za mlade što Komisija za sukob interesa, tvrdi, uopšte nije uzela u razmatranje.

"Imam saznanja da je prvostepena komisja donijela odluku telefonski da pojedini članovi nisu bili ni upoznati sa našim predmetima", kaže Vidoje Zarić, odbornik SNS-a u SO Bratunac.

"Kada je Komisija pokrenula postupak za utvrđivanje sukoba interesa, moj otac je već bio razriješen dužnosti načelnika za prostorno uređenje. I ja sam dostavila te dokaze, međutim, Komisija donosi odluku u kojoj ne navodi te moje dokaze čime je povrijedila jedno od osnovnih ljudski prava - da se branim", kaže za BN televiziju Ivana Rankić odbornik SNS-a u SO Bratunac.

"Trenutno je upravni spor protiv komisije pred Okružnim sudom u Banjaluci i čekamo konačnu presudu okružnog suda", kaže Ivana Milanović, sekretar SO Bratunac.

"A poslije tužbe gdje ne sumnjam u ishod u našu korist, podnijećemo krivičnu prijavu protiv Komisije za utvrđivanje sukoba interesa jer je radila nelegalno", priča za BN televiziju odbornik SNS-a u SO Bratunac Vidoje Zarić.

I dok se komisija bavi sitnim ribama, krupne rade šta hoće. Brojni su slučajevi nepotizma i sukoba interesa samog vrha vlasti RS na koje je Komisija ostala nijema: Zaposlenje sina premijerke Željke Cvijanović i kćerke ministra finansija Zorana Tegeltije u Elektroprenos, zatim kredit IRB-a sinu Milorada Dodika, zaposlenje kćerke ministra Steve Mirjanića i supruge ministra Milenka Savanovića u Fond za zaštitu životne sredine I energetske efikasnosti. Predsjednica Komisije međutim, u izavi za BN TV kaže.

"Po dva primjera radimo za ministra radimo i to oštro radimo. `A kada je u pitanju Cvijanović, Dodik`? Nije bilo prijava", kaže Obrenka Slijepčević, predsjednica Republičke Komisije za utvrđivanje sukoba interesa.

Uz sve pomenuto, navodi grupa građana, predsjednica Komisje Obrenka Slijepčević i sama je uspjela da prekrši zakon i da se upiše u još jedan slučaj nepotizma budući da je svog supruga zapsolila u gradsku upravu Banjaluka. Takve tvrdnje, Slijepčević naziva notornim lažima.

"Moj muž je radio prije mene, on je sedam godina stariji, Bio je izvršni direktor u banci , bio je ne znam šta. Prema tome to su notorne laži. Moj muž je zaposlen na određeno vrijeme u gradskoj upravi ima CV kakav nema niko u BiH", podvlači Slijepčevićeva.

I dok odbornici iz Ugljevika u Bratunca najavljuju tužbe i krivične prijave protiv Komisije za utvrđivanje sukoba interesa, i predsjednica Komisije Obrenka Slijepčevič ističe da će se, zbog kako kaže, izrečenih laži obratiti Ombudsmenu.



BN televizija

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

M.N.

28.10.2017 17:48

Molim RTV BN da provjeri biografiju O. Slijepcevic. Ta nikad nista nije radila. Bila je sekretar Repubickog tuzilastva RS. Tu su slavili kad su je se rijesili. Obican neradnik, a o struci pojma nema.

ODGOVORITE
Name

Re: M.N.

29.10.2017 09:06

Nemoj tako, ona je "veliki strucnjak", a tek njen muz; niko u BiH nema CV kao on. Veeeeliki JAD.

Name

P r a v n i k

29.10.2017 10:15

Pa dovoljno je pogledati sastav komisije za utvrđivanje sukoba interesa i sve vam je jasno, sve poslušnici SNSD-a.

Name

pilica

29.10.2017 18:19

u Zvorniku Dragan Ridjošić godinama direktor Fonda zdravstvenog osiguranja i pred. Nadzornog odbora bolnice Zvornik i ćovjek nije u sukobu interes, a fond finansira bolnicu. APSURDISTAN

Name

Komšija

28.10.2017 17:54

Sekretarica iz Zavoda za izgradnju BL predsjednik komisije za sukob interesa, ne bi me iznenadilo da Zmaj od Šipova postane predsjednik vlade.

ODGOVORITE
Name

Re komsija

28.10.2017 19:25

Dovoljno je vidjeti i cuti je kad prica pa ocjeniti njenu strucnost ali takvi su Radojicicevi kadrovi , i Zmaj od sipova bi za 10 godina rada na tom mjestu bio bolji od nje

Name

ZV

28.10.2017 17:58

Koliko samo ima funkcionera iz SNSD kao i direktora škole koji su i odbornici u lokalnim skupštinama. A šta kaže: ,,Nije niko prijavio", e gospode Bože.

ODGOVORITE
Name

зар не може

29.10.2017 09:09

Директори свих институција су одборници. Скупштина је сплет цријева, зато све истовремено пропада.

Name

Djuro

28.10.2017 18:19

Koliko ja vidim ovde su svi u sukobu!

ODGOVORITE
Name

dvije stolice

28.10.2017 19:21

Provjerite narodne poslanike, kod njih ima sukoba interesa

ODGOVORITE
Name

Kakva ludost

28.10.2017 19:26

Pa ako je muž uspješan bankar što se onda zaposlio na opštinskim to jest narodnim jaslama.Ko danas čita CV

ODGOVORITE
Name

Slika i prilika..

28.10.2017 19:56

Talašika, bila i ostala. I komisija postade talašika. I tako godinama.

ODGOVORITE
Name

Srbac

28.10.2017 20:00

Nemojte nam samo o Obrenki pričati. Pa mi smo iz Srpca podnijeli prijavu za sukob interesa odbornika iz DNSa koji je u većini sa SNSDom u Srpcu. Isti je kao trinaesti, od 25 odbornika, glasao za imenovanje svoje kćerke na mjesto direktora Centra za kulturu i sport. Kad je saznao za podnošenje prijave komisiji za sukob interesa isti odbornik je na sljedećoj skupštini izašao i rekao da povlači svoj glas kojim je dva mjeseca ranije izglasao svoju kćerku na mjesto direktora. I što je najžalosnije, Obrenka je prihvatila takvo 'povlaćenje glasa' što je nezabilježeno u parlamentarnoj istoriji i donijela rješenje da se isti odbornik ne nalazi u sukobu interesa. STRAŠNO. Naravno da smo se žalili i da je drugostepeni organ pobio Obrenkino rješenje i utvrdio klasičan primjer sukoba interesa. Rasplet slijedi- CIK bi trebao istom skinuti mandat. Pa ćemo baš vidjeti šta će se desiti, jer su u medjuvremenu načelnik opštine (SNSD) i pomenuti odbornik bili u Sarajevu u CIKu da pokušaju sprječiti oduzimanje mandata. Oni mogu sve kad je u njihovom interesu. Toliko o poštovanju zakona i prava u Srpskoj i Komisiji za sukob interesa, a vidjećemo šta je s CIKom.

ODGOVORITE
Name

US Čelinac

28.10.2017 20:48

Neće mu skinuti jer je u Čelincu prije dvije godine bio isti slučaj a CIK BiH je odbila da sprovede odluku uz obrazloženje da Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS i Izborni zakon BIH nisu usklađeni od strane NSRS. Bilo je i na Apelacionom sudu BiH i isti je potvrdio odluju CIK BiH. Takođe se radilo o odborniku DNS. Dakle to traje već par godina i nikom nije u cilju da tu neusklađenost zakona riješi. Komisija za sprečavanje sukoba interesa je obična ikebana koja i kad nešto presudi to ne može sprovesti jer jednostavno ne dodjeljuje mandat ona nego CIK BiH. Ljudi samo troše pare onako.

Name

PDP Čelinac

28.10.2017 20:40

U Čelincu je direktor Javne Ustanove vrtića NEVEN, koga je osnovala opština i koja tu postavlja direktora, upravni i nadzorni odbor, direktor Vujičić Milovan koji je ujedno i odbornik DNSa i nije u sukobu interesa. Nevjerovatno. Kako to aktuelna vlast radi dokaz je apsurd da je protiv pomenutog Vujičića Osnovni sud u Kotor Varošu potvrdio optužnicu zbog krađe struje. Dakle vodi se Krivični postupak a on je i dalje VD Direktora. O tome su pisale i Nezavisne novine. Naravno skupštinskoj većini ne pada na pamet da ga smijeni ili postavi novog VD i da raspiše konkurs. Komisija za sprečavanje sukoba interesa je kao biljka samo vegetira i troši vazduh odnosno pare poreskih obveznika a ništa ne radi. Nikad u Čelincu nisu ništa presudili.

ODGOVORITE
Name

Ratko

28.10.2017 21:27

Visoke i Ivana su mislili nemoze nam niko ništa glasamo sta hoćemo....e nije tako.Napravili ste grešku i priznajte to.Obesao vam je vjerojatno ministar da ce biti uz vas a sad vas pustio sa izgubite mandate.Ovde u Bratuncu je dns u vlasti i djaba.Kako mize Ivana Rankic sa glasa za svog roditelja koji je uz njen glas postao načelnik odelhena za urbanizam...Vidoje zaposli sina u Kulturni centar ....

ODGOVORITE
Name

E moj Ratko,vidis kratko

29.10.2017 13:39

Oboje su obavjestili Predsjednika pismeno da neće glasati,Njen otac je razrjesen duznosti v.d. Nacelnika prije pocetka vođenja postupka ali nije uzet u obzir taj podatak jer je Slavica hranila tzv odbornike opozicije da će napraviti većinu i ona vladati.Pa ljudi ona je sve stranke promijenila i ostali koji vode SNSD u Bratuncu.Zna CIK da je komisija za Sprecavanje sukoba interesa jednopartijska i da je ovo politicki obracun sa neistomisljenicima.Kako odbornik u Srebrenici glasa za sebe na mjesto v.d.direktora obdanista nije u sukobu interesa,pa zato sto je u većini sa SNSD-om.

Name

Rako

29.10.2017 16:11

PA STO SAD NEGLASA LONCAREVIC ZA BUDJET?JEL?PAMETAN COVEK. NECE SEBI DA NAPRAVI PROBLEM. ZNA DA JE U SUKOBU? AKO GLASA. A ZASTO IVANA NEGLASA ZA PROSTORNI PLAN? SAD NESMIJE. A GLASALA JE ZA TATU ZA NACELNIKA ODELJENJA.... MISLILA TRNINICIMA JE U KOALICIJI PA NEMOZE JOJ NIKO NISTA...... ALI..

Name

Jovan

29.10.2017 16:16

Slavica ima podrsku predsednika RS Milorada Dodika. A KO LAZE DA NIJE GLASAO ONO STO JESTE KAO IVANA ZA OCA ZA NACELNIKA ODELJENA NEKA SE STIDI.CIBUK NIJE GLASAO ZA SVOG SINA. STIDITE SE. LAZI. STO SAD NEGLASATE? ZA BUDJET ZA REGULACIONI PLAN? VIDJELI STE DA IMA PRAVDE I ZAKONA.

Name

za Jovana

29.10.2017 17:07

Hahaha ima podrsku Predsjednika...ima al nema podrsku naroda dobije 200 glasova na izborima.Toliko o podrsci, cekajte malo sad je kao branite a hoćete da je izbacite iz igre da joj preuzmete odbor, zna ona sta joj spremate.Budzet je od opsteg interesa i tu nema sukoba procitajte uputstvo.

Name

Cuj Cibuk

29.10.2017 17:12

Nije glasao za sina jes za nesto drugo a uslov da zaposli sina. Kako Ćibuk zeznu ljude, bilo mu bitno da se otarasi Sretena Vukse i kad je Vuksa smijenjen poslije okrenu leđa ljudima koji su mu pomogli.

Name

Jele

29.10.2017 17:40

Pa sto neglasate kad je budjet od opsteg interesa? Red je da Braunac dobije budjet?

Name

Lale

29.10.2017 17:50

Cibuk je vidio sta je stranka. Slavica je njegov predsednik partije. Svetski Raso. Savo Vulic. Slavica Jovanovic. Mrkaja. To su pravi odbornici. Ljudi nisu u sukobu bilo kakvom. Karabaja je s njima....

Name

Srpko

28.10.2017 21:34

Vidoje glasao za sina a Ivana za oca.I Vidoje zaposlio sina...I Lončarević zenu u gradsku čistoću...I Jovica Celanovic sebe i Zeninog brata i strica...Vidoje podpredsednik...ps to je ok jel PUNA PODRSKA ZA OBRENKU I KOMISIJU...PS BRATUNAC SU UNISTILI TI IZ SNS.

ODGOVORITE
Name

Re: Srpko

29.10.2017 09:12

Sto se bunis, tako narod hoce. Bratunacki glasaci nikako da se opamete. Dopustaju da im politiku vode Zaric, Loncarevic, Mrkaja, Slavica, Bato Rankic, Buljimac, Cirkovic, Zoca, Srdjan Rankic, Branko Trisic i jos mnogi koji znaju samo uzimati. Prodaju glasove za novac ili neka obecanja. Primitivni postupci glasaca i jos primitivniji postupci i ponasanja izabranih.

Name

za Srpka

29.10.2017 13:45

Jel bolji Cibuk?Jel bolja Slavica?Jel bolji Vilić?Cibuk u proslom mandatu dva puta dobijao otkaz zbog pronevere na pijaci,pa bio u vatrohasnom i na kraju u Vodovodu.Sina bio zaposlio u turistickoj.Slavica muza duplaka zaposlila za sefa zdravstva u Srebrenici,Savo Vulić ćerku htjeo za direktora pa ga Manulać zezno...da Bane manulać zaposlio sebe i brata....koja je razlika?Ovi sa sda oni sa Taranom....

Name

Igor

29.10.2017 17:44

A Odbornik Ndp Jovetic. Njemu svaka cast. On nije nikog zaposlio. Niednog direktora nijedno radno mjesto nije dobio ni u proslom mandatu a ni sada..... Ciji je direktor Kulturnog centra? Ko radi tu?

Name

Re: Igor

30.10.2017 17:09

Direktoruje neki Petkovic. Prvo radno mjesto pa direktor, to samo moze u Bratuncu. To mu je nagrada za partijsko djelovanje i moljakanje za glasove. Veliki jad i on i Jovetic.

Name

Vojin

29.10.2017 01:30

Nije mi jasno da ne razumije ovaj mali odbornik što priča, dječko izgleda ne razumije kada kaže da njegov kolega nije u sukobu, a on jeste i pita se kako. Možda je taj kolega odnio struku slanine, jaja i bijelog mrsa, pa onda nije u sukobu. Znate kako su prije loši đaci dobijali prolazne ocijene u školi. Ni danas nije drugačije.

ODGOVORITE
Name

Sakib

29.10.2017 05:32

Borac pa da krsi zakon. Sta ako je borac.

ODGOVORITE
Name

Pavao M. Pavic

29.10.2017 07:06

Dok god je Milina mafijaska drzava u taktu imacemo veliki problem.

ODGOVORITE
Name

Ćurka

29.10.2017 08:21

Koja je ovo tuka, nemam riječi. Ko sve odlučuje o sudbinama običnih ljudi ! Fuj !

ODGOVORITE
Name

свугдје исто

29.10.2017 09:19

Ја мислим да у свакој општини је исто, сви своје запослили. Какви црни конкурси, само чујеш да је неко почео радити. Запослио тата. Све канцеларијски послови, шефовски. Постала јавна тајна да су чистачице интелигентније од службеница.

ODGOVORITE
Name

Janko

29.10.2017 17:57

Sto se upustate da glasate nesto sto nemoze.? Trninic Nedjo ih je stitio do kad je htio. Sad ga bas briga za Ivanu i Vidoja iz Bratunca lokalne odbornike. A nije u redu da neko kao Ivana glasa za svog Tatu za Nacelnika Odeljenja za urbanizam i Vidoje za sina....

ODGOVORITE