Пуџдемон: Позив на мирне протесте

Предсједник Каталоније Карлес Пуџемон позвао је данас суграђане да се мирно успротиве преузимању контроле које Мадрид врши над регионом.

Свијет 28.10.2017 | 15:56
Пуџдемон: Позив на мирне протесте
Пуџемон у кратком саопштењу наводи да ће “наставити да ради на изградњи слободне земље”.

“Јасно је да је најбољи облик одбране онога што је до сада постигнуто демократско противљење Члану 155”, истиче Пуџемон у саопштењу.

Локална телевизија “Те-Ве3” приказала је снимке Пуџемона како говори са подијума уз званични амблем каталонске Владе. Иза њега су каталонска и застава ЕУ али не и шпанска.

Преузимање контроле шпанских власти над Каталонијом данас је ступило на снагу и премијер Маријано Рахој постао је предсједник тог региона.

У другом саопштењу шпански министар унутрашњих послова Хуан Игнасио Зојдо наводи да је отпуштен шеф регионалне полиције Хозе Љуид Траперо против којег је раније покренута истрага за подстицање на побуну.

Регулативе Мадрида прате Члан 155 шпанског Устава према којем је Влади дозвољено да реагује против побуне на својим територијама.

Члан 155 активиран је синоћ након што је у каталонском парламенту одржано гласање у корист независности тог региона од Шпаније.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Из Искуства

28.10.2017 17:19

Све то је у реду док не падну људске главе,е онда нема повратка.Када је први војник бивсе ЈНА страдао у Словенији слиједио је пакао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуцибатина

28.10.2017 21:46

Види га п... му м....,нехљеб,владао би ко и онај нас паксу,сами да ниста не ради , ал да краде сигурно зна цим је запео ко Титаниц за санту леда.Удри Францо ко и Тито,само морате устат из пакла.Цекамо Вас господо ко озебло сунце.Наааа...преед Зомби.,дуду..дудудуууууу

ОДГОВОРИТЕ