Pudždemon: Poziv na mirne proteste

Predsjednik Katalonije Karles Pudžemon pozvao je danas sugrađane da se mirno usprotive preuzimanju kontrole koje Madrid vrši nad regionom.

Svijet 28.10.2017 | 15:56
Pudždemon: Poziv na mirne proteste
Pudžemon u kratkom saopštenju navodi da će “nastaviti da radi na izgradnji slobodne zemlje”.

“Jasno je da je najbolji oblik odbrane onoga što je do sada postignuto demokratsko protivljenje Članu 155”, ističe Pudžemon u saopštenju.

Lokalna televizija “Te-Ve3” prikazala je snimke Pudžemona kako govori sa podijuma uz zvanični amblem katalonske Vlade. Iza njega su katalonska i zastava EU ali ne i španska.

Preuzimanje kontrole španskih vlasti nad Katalonijom danas je stupilo na snagu i premijer Marijano Rahoj postao je predsjednik tog regiona.

U drugom saopštenju španski ministar unutrašnjih poslova Huan Ignasio Zojdo navodi da je otpušten šef regionalne policije Hoze LJuid Trapero protiv kojeg je ranije pokrenuta istraga za podsticanje na pobunu.

Regulative Madrida prate Član 155 španskog Ustava prema kojem je Vladi dozvoljeno da reaguje protiv pobune na svojim teritorijama.

Član 155 aktiviran je sinoć nakon što je u katalonskom parlamentu održano glasanje u korist nezavisnosti tog regiona od Španije.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Iz Iskustva

28.10.2017 17:19

Sve to je u redu dok ne padnu ljudske glave,e onda nema povratka.Kada je prvi vojnik bivse JNA stradao u Sloveniji slijedio je pakao.

ODGOVORITE
Name

Vucibatina

28.10.2017 21:46

Vidi ga p... mu m....,nehljeb,vladao bi ko i onaj nas paksu,sami da nista ne radi , al da krade sigurno zna cim je zapeo ko Titanic za santu leda.Udri Franco ko i Tito,samo morate ustat iz pakla.Cekamo Vas gospodo ko ozeblo sunce.Naaaa...preed Zombi.,dudu..dududuuuuuu

ODGOVORITE