Морају се добити одговори тужилаца

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија изјавио је да ће све судије и тужиоци у БиХ бити обухваћени одлуком ВСТС-а да се од тужилаштава у БиХ затраже подаци да ли се против њих воде истраге за ратни злочин.

Босна и Херцеговина 28.10.2017 | 07:59
Морају се добити одговори тужилаца
Тегелтија је рекао да се одговори од тужилаштава морају добити, те изразио наду да ће се то десити у разумном року.

"Шта ће бити даље, зависи од одговора", истакао је за РТРС Тегелтија и додао да након тога даље кораке треба да предузимају Канцеларија дисциплинског тужиоца и Тужилаштво БиХ.

Тегелтија је нагласио да се не може дозволити да се ћути на такве ствари и да се мора дати некакав одговор на наводе у информацији коју је ВСТС-у доставио Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске о ратним судијама и тужиоцима, који и сада обављају правосудне функције у БиХ.

"Јер замислите да људи, који су обухваћени овом информацијом, остану под велом шутње. Морамо рећи да ли је то истина или не. Мислим да је за све носиоце правосудних функција у БиХ, судије и тужиоце, корисно да се те чињенице испитају и да дамо коначни одговор на то питање", каже Тегелтија.

Он је поручио да најновији закључци ВСТС-а нису селективни јер се односе на све судије и тужиоце, те да нико не треба да се плаши ако је током рата радио "честито, чисто и поштено".

"Нико нема разлога да се боји. Ево, први ја да будем испитан шта сам радио током рата", рекао је Тегелтија.

Он је навео да се закључцима ВСТС-а настоји вратити повјерење у правосуђе у БиХ, те да су ове одлуке управо донесене у корист тужилаца и судија.

"Морамо да имамо у виду све жртве рата у БиХ како бисмо вратили њихово повјерење у правосуђе", истакао је Тегелтија.

Он је нагласио да су притисци на ВСТС велики, а посебно они "иза кулиса" јер, како каже, постоје ретроградне снаге у правосуђу и около које говоре да је стање у овој области хаотично и горе него када су га они контролисали.

"Ми смо затекли хаос. Проблеме износимо и покушавамо да их рјешавамо транспарентно и праведно. Опредијељени смо да поправимо стање", додао је Тегелтија.

Он је признао да је ситуација у правосуђу БиХ тешка и да захтијева унапређивање.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мика

28.10.2017 06:26

Брсло морас реци колико си узео народних пара, наравно од власти да их ститис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

28.10.2017 06:33

ТИ СИ ПОСТАВЉЕН НА ТУ ФУНКЦИЈУ ДА СТИТИС ДОДИКА И НИСТА ВИСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

28.10.2017 06:56

О цему овај прица,сваки полицајац у РС је просао тестове а у вези рата,гдје је био ста је радио а да не продју тузиоци и судије,то је смијесно и само изврсавање задатог задстка од Баје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре леко

28.10.2017 10:24

Не лажи Леко. Ја сваки дан виђам три полицајца који раде и дан данас а били су рату као и ја. Ако ти је стало да коментаришеш бољеје да пишеш оно у шта си сигуран да је истина.

Name

рере Леко

29.10.2017 07:54

Показујеш колико си неупућен у ову проблематику. Тачно је, да су припадници полиције, барем у Републици Српској,сви прошли кроз процес цертификације који је водила међународна заједница, а подразумијевао је провјеру, између осталог и учешћа у рату. Одређен број полицајаца није добио сагласност за даљњи рад и остао је без посла. Свакако да није проблем учешће у рату, већ је проблем умијешаност у неке догађаје који собом носе елементе кривичног дјела. Зашто не би кроз исти процес прошли тужиоци и судије на било којем нивоу правосуђа у БиХ?? То се требало преиспитати приликом кандидатуре на одређене правосудне позиције. Како се десило да садашњи судија у Суду БиХ, суди у логору за Србе ''Виктор Бубањ'', и да не зна за жртве српске националности које су укопане-бачене у кругу садашњег Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.??

Name

БОБА

28.10.2017 10:49

КАД ОВАЈ ЛИК ПРОГОВОРИ ПАНЕ МИ МРАК НА ОЧИ .ПРВО ДОТИЧНОГ ИСПИТАТИ У СВАКОМ ПОГЛЕДУ ПА ОНДА ЛАГАНО ,ЉУДИ СЕ ЧУДОМ НЕ МОГУ НАЧУДИТИ КО ВОДИ НАЈ ВЕЋЕ ВУНКЦИЈЕ.ДА ЛИ ОНИ СЕБЕ ПРЕСЛУШАЈУ КАКО ПРИЧАЈУ ОВО ЈЕ ДНО ДНА НЕ МА ДАЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.Н.

28.10.2017 11:31

Г. Тегелтија на залост опет продајете маглу. Као и увјек. Знам да вам је познат слуцај тузиоца М. Халиловица. Он је као тузилац Тузиластва БиХ одбио да подизе оптузнице против Босњска, па умјесто да буде разријесен он је предао у Фед.тузиластво, па јос дрзи едукације из ратних злоцина. Или вама је позната истрага против А. Ахмица, официра за везу да Хагом, за ратне злоцине,, да је ту истрагу обуставио тузилац кад је пензинисан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепир

28.10.2017 17:37

Познат је њему и слуцај пресједнице суда у Мркоњиц Граду која је правосназно пресудјена за корупцију и злоупотребу слузбеног полозајаи данас ради као судија нормално нијели зо каљањеугледаправосудја

Name

Додиково ослобађање 2005

29.10.2017 12:02

Треба ову будалу испитати о његовом учешћу у Додиковој ослобађајуцој пресуди 2005 кад са Додиком ослобођен и тадашњи министар финанција Новак Кондић,а онда испитати и судију Спасана Келемана као и остали битанге укључене у Додиково ослобађање. Тада су Тегелтија,Келеман,Миодраг Бајић и остали правосудни олош узели вреће новца и функције због ослобађања Додика и Кондића од чисте кривице. Треба ову фукару испитати о запаљеној архиви Основног Суда у Бањалуци у којој су изгорјели докази против Додика и Кондића,да случајно Тегелтија не зна ко је запалио архиву или можда зна његов кум Владо Јуришић.

ОДГОВОРИТЕ