Moraju se dobiti odgovori tužilaca

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija izjavio je da će sve sudije i tužioci u BiH biti obuhvaćeni odlukom VSTS-a da se od tužilaštava u BiH zatraže podaci da li se protiv njih vode istrage za ratni zločin.

Bosna i Hercegovina 28.10.2017 | 07:59
Moraju se dobiti odgovori tužilaca
Tegeltija je rekao da se odgovori od tužilaštava moraju dobiti, te izrazio nadu da će se to desiti u razumnom roku.

"Šta će biti dalje, zavisi od odgovora", istakao je za RTRS Tegeltija i dodao da nakon toga dalje korake treba da preduzimaju Kancelarija disciplinskog tužioca i Tužilaštvo BiH.

Tegeltija je naglasio da se ne može dozvoliti da se ćuti na takve stvari i da se mora dati nekakav odgovor na navode u informaciji koju je VSTS-u dostavio Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske o ratnim sudijama i tužiocima, koji i sada obavljaju pravosudne funkcije u BiH.

"Jer zamislite da ljudi, koji su obuhvaćeni ovom informacijom, ostanu pod velom šutnje. Moramo reći da li je to istina ili ne. Mislim da je za sve nosioce pravosudnih funkcija u BiH, sudije i tužioce, korisno da se te činjenice ispitaju i da damo konačni odgovor na to pitanje", kaže Tegeltija.

On je poručio da najnoviji zaključci VSTS-a nisu selektivni jer se odnose na sve sudije i tužioce, te da niko ne treba da se plaši ako je tokom rata radio "čestito, čisto i pošteno".

"Niko nema razloga da se boji. Evo, prvi ja da budem ispitan šta sam radio tokom rata", rekao je Tegeltija.

On je naveo da se zaključcima VSTS-a nastoji vratiti povjerenje u pravosuđe u BiH, te da su ove odluke upravo donesene u korist tužilaca i sudija.

"Moramo da imamo u vidu sve žrtve rata u BiH kako bismo vratili njihovo povjerenje u pravosuđe", istakao je Tegeltija.

On je naglasio da su pritisci na VSTS veliki, a posebno oni "iza kulisa" jer, kako kaže, postoje retrogradne snage u pravosuđu i okolo koje govore da je stanje u ovoj oblasti haotično i gore nego kada su ga oni kontrolisali.

"Mi smo zatekli haos. Probleme iznosimo i pokušavamo da ih rješavamo transparentno i pravedno. Opredijeljeni smo da popravimo stanje", dodao je Tegeltija.

On je priznao da je situacija u pravosuđu BiH teška i da zahtijeva unapređivanje.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Mika

28.10.2017 06:26

Brslo moras reci koliko si uzeo narodnih para, naravno od vlasti da ih stitis.

ODGOVORITE
Name

Borac rs

28.10.2017 06:33

TI SI POSTAVLJEN NA TU FUNKCIJU DA STITIS DODIKA I NISTA VISE

ODGOVORITE
Name

Leko

28.10.2017 06:56

O cemu ovaj prica,svaki policajac u RS je prosao testove a u vezi rata,gdje je bio sta je radio a da ne prodju tuzioci i sudije,to je smijesno i samo izvrsavanje zadatog zadstka od Baje.

ODGOVORITE
Name

Re leko

28.10.2017 10:24

Ne laži Leko. Ja svaki dan viđam tri policajca koji rade i dan danas a bili su ratu kao i ja. Ako ti je stalo da komentarišeš boljeje da pišeš ono u šta si siguran da je istina.

Name

rere Leko

29.10.2017 07:54

Pokazuješ koliko si neupućen u ovu problematiku. Tačno je, da su pripadnici policije, barem u Republici Srpskoj,svi prošli kroz proces certifikacije koji je vodila međunarodna zajednica, a podrazumijevao je provjeru, između ostalog i učešća u ratu. Određen broj policajaca nije dobio saglasnost za daljnji rad i ostao je bez posla. Svakako da nije problem učešće u ratu, već je problem umiješanost u neke događaje koji sobom nose elemente krivičnog djela. Zašto ne bi kroz isti proces prošli tužioci i sudije na bilo kojem nivou pravosuđa u BiH?? To se trebalo preispitati prilikom kandidature na određene pravosudne pozicije. Kako se desilo da sadašnji sudija u Sudu BiH, sudi u logoru za Srbe ''Viktor Bubanj'', i da ne zna za žrtve srpske nacionalnosti koje su ukopane-bačene u krugu sadašnjeg Suda BiH i Tužilaštva BiH.??

Name

BOBA

28.10.2017 10:49

KAD OVAJ LIK PROGOVORI PANE MI MRAK NA OČI .PRVO DOTIČNOG ISPITATI U SVAKOM POGLEDU PA ONDA LAGANO ,LJUDI SE ČUDOM NE MOGU NAČUDITI KO VODI NAJ VEĆE VUNKCIJE.DA LI ONI SEBE PRESLUŠAJU KAKO PRIČAJU OVO JE DNO DNA NE MA DALJE.

ODGOVORITE
Name

M.N.

28.10.2017 11:31

G. Tegeltija na zalost opet prodajete maglu. Kao i uvjek. Znam da vam je poznat slucaj tuzioca M. Halilovica. On je kao tuzilac Tuzilastva BiH odbio da podize optuznice protiv Bosnjska, pa umjesto da bude razrijesen on je predao u Fed.tuzilastvo, pa jos drzi edukacije iz ratnih zlocina. Ili vama je poznata istraga protiv A. Ahmica, oficira za vezu da Hagom, za ratne zlocine,, da je tu istragu obustavio tuzilac kad je penzinisan.

ODGOVORITE
Name

Lepir

28.10.2017 17:37

Poznat je njemu i slucaj presjednice suda u Mrkonjic Gradu koja je pravosnazno presudjena za korupciju i zloupotrebu sluzbenog polozajai danas radi kao sudija normalno nijeli zo kaljanjeugledapravosudja

Name

Dodikovo oslobađanje 2005

29.10.2017 12:02

Treba ovu budalu ispitati o njegovom učešću u Dodikovoj oslobađajucoj presudi 2005 kad sa Dodikom oslobođen i tadašnji ministar financija Novak Kondić,a onda ispitati i sudiju Spasana Kelemana kao i ostali bitange uključene u Dodikovo oslobađanje. Tada su Tegeltija,Keleman,Miodrag Bajić i ostali pravosudni ološ uzeli vreće novca i funkcije zbog oslobađanja Dodika i Kondića od čiste krivice. Treba ovu fukaru ispitati o zapaljenoj arhivi Osnovnog Suda u Banjaluci u kojoj su izgorjeli dokazi protiv Dodika i Kondića,da slučajno Tegeltija ne zna ko je zapalio arhivu ili možda zna njegov kum Vlado Jurišić.

ODGOVORITE