"Исти пут Косова и Каталоније"

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић рекао је да једнострано проглашење независности Каталоније за Србију нема никакво правно дејство и указује да постоји сличност са једностраним актом Приштине.

Србија 28.10.2017 | 07:42
"Исти пут Косова и Каталоније"
Сличност између Каталоније и Косова постоји у једној основној ствари, истакао је он, а то је да је ријеч о једностраном потезу, једностраном проглашењу независности.

"Исти је пут Косова и Каталоније, само је проблем у томе што у овом случају велике силе не подржавају Каталонију, а у случају Косова је био другачији интерес. Неће ваљда свет да се заснива на томе да ли вас воле или не воле велике силе, већ мора да се заснива на међународном праву", нагласио је Дачић.

Он је рекао да Србија подржава територијални интегритет, цјеловитост Шпаније и тај акт није у складу са шпанским уставним системом, преносе медији.

"За разлику од тога како су друге земље реаговале на једнострано проглашење независности Косова, Србија је принципијелна и исто тако не прихвата било какве једностране акте било где у свету, укључујући Каталонију. Наш став је сасвим јасан", рекао је он.

Дачић је рекао је да је читао шта је рекао предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер и нагласио да је запрепашћен тиме каква би "тишина настала када би људи говорили само оно што знају".

"Јункер је говорио о неком притиску Југославије на Словенију и Хрватску и да зато не могу да се пореде Југославија и Шпанија и Каталонија. Толико су глупости изрекли свих ових месеци. Чињеница да је на таквој функцији не може да му да за право да је у праву, јер прича неистину", поручио је Дачић.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Т5

28.10.2017 07:29

Није баш исто, ал’ хајд’, нека ти буде ( ти можеш то да кажеш јавно, а ја не)

ОДГОВОРИТЕ
Name

рахмани

28.10.2017 07:41

Како море бити исто јер видите негдје оружје у у Каталонија

Name

Неђо.28.Октобар.2017

28.10.2017 10:47

Г.Дачићу истије принцип одцепљење,Каталоније као и,Косова.Само што смо ми православци а ониб католици.Никада запад није био наклоњен православним земљама.Изузет ако је у њиховим интересу.

Name

Крокодил

28.10.2017 08:06

Све је то због пар милиона долара које су инкасирали Клинтонови, Олбрајтова и Кларк. Због пар долара свијет је кренуо у погресном смјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђо

29.10.2017 05:17

Нису криви Каталонци за овај случај, него 3 свј. коња, Клинтон, Обрајтова и Кларк прекршили међународно право и сад направили хаос у свијету.

Name

Ре

28.10.2017 08:07

Милосевиц укинуо аутономију Косова прије него да се запуца. Овима се укида аутономија након покушаја одвајања . Јел то исто ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сани

28.10.2017 08:12

Мозе ли ми неко објаснити какво јос прогласење независности постоји осим једностраног. Ваљда територије које зеле независност прогласе исту па је затим дрзаве које зеле признају. Мозе ли неко други осим Каталоније прогласити Каталонију независном па да онда не буде једнострано или самопрогласено?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.28.Октобар.2017

28.10.2017 10:58

Поштовани,г Дачићу.Ценим вашу политику,и вашу искреност.Али незаборавите да би и,Шпанија исто признала неодвисност,Косова.Само је знала да и она има,Каталонце који вапију за неодвисном државом.Зато су остали уздржани гледе непризнавања неодвисности,Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дорбирн

28.10.2017 13:16

А ти си "одвисно" неписмен.Налупо си зареза и тацки,нигдје везе.А коментарисес свјетску политику. .