"Isti put Kosova i Katalonije"

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije za Srbiju nema nikakvo pravno dejstvo i ukazuje da postoji sličnost sa jednostranim aktom Prištine.

Srbija 28.10.2017 | 07:42
"Isti put Kosova i Katalonije"
Sličnost između Katalonije i Kosova postoji u jednoj osnovnoj stvari, istakao je on, a to je da je riječ o jednostranom potezu, jednostranom proglašenju nezavisnosti.

"Isti je put Kosova i Katalonije, samo je problem u tome što u ovom slučaju velike sile ne podržavaju Kataloniju, a u slučaju Kosova je bio drugačiji interes. Neće valjda svet da se zasniva na tome da li vas vole ili ne vole velike sile, već mora da se zasniva na međunarodnom pravu", naglasio je Dačić.

On je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet, cjelovitost Španije i taj akt nije u skladu sa španskim ustavnim sistemom, prenose mediji.

"Za razliku od toga kako su druge zemlje reagovale na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, Srbija je principijelna i isto tako ne prihvata bilo kakve jednostrane akte bilo gde u svetu, uključujući Kataloniju. Naš stav je sasvim jasan", rekao je on.

Dačić je rekao je da je čitao šta je rekao predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker i naglasio da je zaprepašćen time kakva bi "tišina nastala kada bi ljudi govorili samo ono što znaju".

"Junker je govorio o nekom pritisku Jugoslavije na Sloveniju i Hrvatsku i da zato ne mogu da se porede Jugoslavija i Španija i Katalonija. Toliko su gluposti izrekli svih ovih meseci. Činjenica da je na takvoj funkciji ne može da mu da za pravo da je u pravu, jer priča neistinu", poručio je Dačić.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

T5

28.10.2017 07:29

Nije baš isto, al’ hajd’, neka ti bude ( ti možeš to da kažeš javno, a ja ne)

ODGOVORITE
Name

rahmani

28.10.2017 07:41

Kako more biti isto jer vidite negdje oružje u u Katalonija

Name

Neđo.28.Oktobar.2017

28.10.2017 10:47

G.Dačiću istije princip odcepljenje,Katalonije kao i,Kosova.Samo što smo mi pravoslavci a onib katolici.Nikada zapad nije bio naklonjen pravoslavnim zemljama.Izuzet ako je u njihovim interesu.

Name

Krokodil

28.10.2017 08:06

Sve je to zbog par miliona dolara koje su inkasirali Klintonovi, Olbrajtova i Klark. Zbog par dolara svijet je krenuo u pogresnom smjeru.

ODGOVORITE
Name

Đo

29.10.2017 05:17

Nisu krivi Katalonci za ovaj slučaj, nego 3 svj. konja, Klinton, Obrajtova i Klark prekršili međunarodno pravo i sad napravili haos u svijetu.

Name

Re

28.10.2017 08:07

Milosevic ukinuo autonomiju Kosova prije nego da se zapuca. Ovima se ukida autonomija nakon pokušaja odvajanja . Jel to isto ?

ODGOVORITE
Name

Sani

28.10.2017 08:12

Moze li mi neko objasniti kakvo jos proglasenje nezavisnosti postoji osim jednostranog. Valjda teritorije koje zele nezavisnost proglase istu pa je zatim drzave koje zele priznaju. Moze li neko drugi osim Katalonije proglasiti Kataloniju nezavisnom pa da onda ne bude jednostrano ili samoproglaseno?

ODGOVORITE
Name

Neđo.28.Oktobar.2017

28.10.2017 10:58

Poštovani,g Dačiću.Cenim vašu politiku,i vašu iskrenost.Ali nezaboravite da bi i,Španija isto priznala neodvisnost,Kosova.Samo je znala da i ona ima,Katalonce koji vapiju za neodvisnom državom.Zato su ostali uzdržani glede nepriznavanja neodvisnosti,Kosova.

ODGOVORITE
Name

Dorbirn

28.10.2017 13:16

A ti si "odvisno" nepismen.Nalupo si zareza i tacki,nigdje veze.A komentarises svjetsku politiku. .