И шта ћемо сад?!

Каталонија прогласила независност. . .

Фудбал 28.10.2017 | 11:45
И шта ћемо сад?!
Каталонски парламент јуче у поподневним часовима прогласио је стварање Републике Каталоније! На тајном гласању, за независност је гласало 70 одборника, десеторица су била против, а два листића остала су празна. 

Када је спорт у питању иза свег овог политичког превирања поставља се један велики знак питања - и шта сада?! Шта ће бити са такмичењима, тимовима, националним селекцијама? Ситуација није нимало наивна, али једно је сигурно, јављају шпански медији - једнострано проглашена независност не значи да се од сутра све мења, нити да ће каталонски спортисти и клубови сада играти где желе и како желе. 

Тај процес одвајања од Шпаније - ако до њега уопште дође - трајаће доста дуго. Процене су и читавих шест година, а у наредних неколико месеци сигирно неће бити никаквих избацивања из такмичења. Фудбал је оно што људе највише занима, односно судбина Барселоне. Из тог клуба послали су јасну поруку - они желе да наставе да играју у Примери, али јасно је да ће се много више од њих сада питати лига. 

Тренутно је извесно да ће се текућа сезона наставити по плану и тако ће бити све док каталонска фудбалска федерација не покрене питање пријема у европске и светске организације, односно УЕФА и ФИФА. Према шпанском закону о спорту тимови из "страних" земаља не могу се званично такмичити у тамошњим лигама - осим Андоре - па ако се текући процеси наставе, а влада не промени закон, све каталонске екипе и спортисти биће по сили искључени из постојећих шпанских лига.  

У међувремену, Каталонци неће моћи у европска такмичења, бар не док их званично не прихвати, за почетак УЕФА. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар