I šta ćemo sad?!

Katalonija proglasila nezavisnost. . .

Fudbal 28.10.2017 | 11:45
I šta ćemo sad?!
Katalonski parlament juče u popodnevnim časovima proglasio je stvaranje Republike Katalonije! Na tajnom glasanju, za nezavisnost je glasalo 70 odbornika, desetorica su bila protiv, a dva listića ostala su prazna. 

Kada je sport u pitanju iza sveg ovog političkog previranja postavlja se jedan veliki znak pitanja - i šta sada?! Šta će biti sa takmičenjima, timovima, nacionalnim selekcijama? Situacija nije nimalo naivna, ali jedno je sigurno, javljaju španski mediji - jednostrano proglašena nezavisnost ne znači da se od sutra sve menja, niti da će katalonski sportisti i klubovi sada igrati gde žele i kako žele. 

Taj proces odvajanja od Španije - ako do njega uopšte dođe - trajaće dosta dugo. Procene su i čitavih šest godina, a u narednih nekoliko meseci sigirno neće biti nikakvih izbacivanja iz takmičenja. Fudbal je ono što ljude najviše zanima, odnosno sudbina Barselone. Iz tog kluba poslali su jasnu poruku - oni žele da nastave da igraju u Primeri, ali jasno je da će se mnogo više od njih sada pitati liga. 

Trenutno je izvesno da će se tekuća sezona nastaviti po planu i tako će biti sve dok katalonska fudbalska federacija ne pokrene pitanje prijema u evropske i svetske organizacije, odnosno UEFA i FIFA. Prema španskom zakonu o sportu timovi iz "stranih" zemalja ne mogu se zvanično takmičiti u tamošnjim ligama - osim Andore - pa ako se tekući procesi nastave, a vlada ne promeni zakon, sve katalonske ekipe i sportisti biće po sili isključeni iz postojećih španskih liga.  

U međuvremenu, Katalonci neće moći u evropska takmičenja, bar ne dok ih zvanično ne prihvati, za početak UEFA. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar