Вакцинисање против грипа

У Дому здравља у Вишеграду данас је почела вакцинација грађана против сезонског јесењег и прољећног грипа. Ова здравствена установа је стотину вакцина набавила уз посредство Института за јавно здравство.

Република Српска 27.10.2017 | 19:15
Вакцинисање против грипа
Здравствени радници кажу да ове вакцине нису за продају и дају се само одређеним категоријама пацијената.

„ А то су пацијенти на хемодијализи, они који болују од дијабетиса инзулин зависни, болесници који су имали хируршке интервенције, урађене ендо- протезе и бајпасе и слично, дјеца обољела од реуматских болести и други“; каже љекар Горан Лончаревић.

Према савјетима љекара вакцинација би требало да се обави до краја октобра или у новембру ове године.

Лончаревић објашњава да вакцине могу примити грађани који не болују од акутних болести, они који нису под темпаратуром, као и болесници који немају погоршања својих болести једном ријечју морају бити у стабилном здравственом стању.

Овдје се сматра да је број од стотину вакцина довољан за пацијенте који их не плаћају. Они који желе вакцинацију, вакцине могу да купе у апотекама а да се вакцинишу у Епидемиолошкој служби Дома здравља.

Медицинска сестра Ранка Мишковић каже да су данас дошли први пацијенти и укупно их је било девет.

„ То су углавном пацијенти који болују од шећерне болести и са уграђеним бајпасом, сви који подлијежу режиму вакцинације“, додала је Мишковићева.

У вишеградским апотекама кажу да вакцине против грипа нису добили, али искуства из прошлих година су да за њих влада мали интерес. 

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар