Vakcinisanje protiv gripa

U Domu zdravlja u Višegradu danas je počela vakcinacija građana protiv sezonskog jesenjeg i proljećnog gripa. Ova zdravstvena ustanova je stotinu vakcina nabavila uz posredstvo Instituta za javno zdravstvo.

Republika Srpska 27.10.2017 | 19:15
Vakcinisanje protiv gripa
Zdravstveni radnici kažu da ove vakcine nisu za prodaju i daju se samo određenim kategorijama pacijenata.

„ A to su pacijenti na hemodijalizi, oni koji boluju od dijabetisa inzulin zavisni, bolesnici koji su imali hirurške intervencije, urađene endo- proteze i bajpase i slično, djeca oboljela od reumatskih bolesti i drugi“; kaže ljekar Goran Lončarević.

Prema savjetima ljekara vakcinacija bi trebalo da se obavi do kraja oktobra ili u novembru ove godine.

Lončarević objašnjava da vakcine mogu primiti građani koji ne boluju od akutnih bolesti, oni koji nisu pod temparaturom, kao i bolesnici koji nemaju pogoršanja svojih bolesti jednom riječju moraju biti u stabilnom zdravstvenom stanju.

Ovdje se smatra da je broj od stotinu vakcina dovoljan za pacijente koji ih ne plaćaju. Oni koji žele vakcinaciju, vakcine mogu da kupe u apotekama a da se vakcinišu u Epidemiološkoj službi Doma zdravlja.

Medicinska sestra Ranka Mišković kaže da su danas došli prvi pacijenti i ukupno ih je bilo devet.

„ To su uglavnom pacijenti koji boluju od šećerne bolesti i sa ugrađenim bajpasom, svi koji podliježu režimu vakcinacije“, dodala je Miškovićeva.

U višegradskim apotekama kažu da vakcine protiv gripa nisu dobili, ali iskustva iz prošlih godina su da za njih vlada mali interes. 

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar