Изложба радова Школе сликања

У србачком Дому културе данас је отворена изложба радова овогодишње Школе сликања која је организована у склопу програма рада 34. сазива Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“.

Република Српска 27.10.2017 | 18:44
Изложба радова Школе сликања
Стручни сарадник за културне активности у Центру за културу и спорт Србац, Стеван Умљеновић нагласио је да у току колоније традиционално ради и Школа сликања која окупља надарене ученике из свих србачких основних школа.

„Ове године учествовао је рекордан број. Петнаест ученика различитог узраста учило је тајне сликарства под руководством академског сликара Ђорђа Секулића из Београда.

Показали су висок степен заинтересованости и познавања ликовне умјетности, а међу њима има и неколико сликарских талената.

Оправданост организовања школе сликања у нашој колонији потврђује чињеница да је она до сада дала неколико врсних академских сликара“, каже Умљеновић.



Млади потенцијални ликовни умјетници представили су се са око 50 радова рађеним разним техникама сликања, од уља на платну, акрила, пастела па до комбиноване технике.

Јована Ковачевић, ученица из Ситнеша, показала је велику склоност за сликање, а посебно је радује што је од правих сликара научила употребу више техника, а нарочито акрила. Сликарство привлачи и Јелену Милашиновић из Бардаче.

„Родитељи су ми причали како је Бардача некада изгледала, пуна љепоте и живота и нетакнуте природе. А данас тако у мојим очима не изгледа, јер нема воде, језера су празна и тужна“, каже јелена. И њене слике зато одражавају такво стање. Са њом се слаже и ученик Милан Марчетић из сусједног села Дуго Поље.



Отварајући изложбу радова Школе сликања, директор највеће србачке Основне школе „Јован Јовановић Змај“, Славко Драгосављевић је изразио задовољство што се школа сликања организује у оквиру рада најстарије Ликовно-еколошке колоније у Републици Српској чиме се одржава ова традиција која даје немјерљив допринос развоју ликовне умјетности и културе уопште.

„Увјерен сам да ће се неко од ових младих умјетника опредијелити да се баве овим послом и тиме афирмишу и себе, али и средину из које потичу, али и Републику Српску“, додао је Драгосављевић.

Најбројнији посјетиоци ове изложбе били су, што је и разумљиво, вршњаци малих сликара, а моћи ће је погледати и сви Српчани до 10. новембра.

(БН/С. К.)

Коментари / 0

Оставите коментар