Izložba radova Škole slikanja

U srbačkom Domu kulture danas je otvorena izložba radova ovogodišnje Škole slikanja koja je organizovana u sklopu programa rada 34. saziva Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“.

Republika Srpska 27.10.2017 | 18:44
Izložba radova Škole slikanja
Stručni saradnik za kulturne aktivnosti u Centru za kulturu i sport Srbac, Stevan Umljenović naglasio je da u toku kolonije tradicionalno radi i Škola slikanja koja okuplja nadarene učenike iz svih srbačkih osnovnih škola.

„Ove godine učestvovao je rekordan broj. Petnaest učenika različitog uzrasta učilo je tajne slikarstva pod rukovodstvom akademskog slikara Đorđa Sekulića iz Beograda.

Pokazali su visok stepen zainteresovanosti i poznavanja likovne umjetnosti, a među njima ima i nekoliko slikarskih talenata.

Opravdanost organizovanja škole slikanja u našoj koloniji potvrđuje činjenica da je ona do sada dala nekoliko vrsnih akademskih slikara“, kaže Umljenović.



Mladi potencijalni likovni umjetnici predstavili su se sa oko 50 radova rađenim raznim tehnikama slikanja, od ulja na platnu, akrila, pastela pa do kombinovane tehnike.

Jovana Kovačević, učenica iz Sitneša, pokazala je veliku sklonost za slikanje, a posebno je raduje što je od pravih slikara naučila upotrebu više tehnika, a naročito akrila. Slikarstvo privlači i Jelenu Milašinović iz Bardače.

„Roditelji su mi pričali kako je Bardača nekada izgledala, puna ljepote i života i netaknute prirode. A danas tako u mojim očima ne izgleda, jer nema vode, jezera su prazna i tužna“, kaže jelena. I njene slike zato odražavaju takvo stanje. Sa njom se slaže i učenik Milan Marčetić iz susjednog sela Dugo Polje.



Otvarajući izložbu radova Škole slikanja, direktor najveće srbačke Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, Slavko Dragosavljević je izrazio zadovoljstvo što se škola slikanja organizuje u okviru rada najstarije Likovno-ekološke kolonije u Republici Srpskoj čime se održava ova tradicija koja daje nemjerljiv doprinos razvoju likovne umjetnosti i kulture uopšte.

„Uvjeren sam da će se neko od ovih mladih umjetnika opredijeliti da se bave ovim poslom i time afirmišu i sebe, ali i sredinu iz koje potiču, ali i Republiku Srpsku“, dodao je Dragosavljević.

Najbrojniji posjetioci ove izložbe bili su, što je i razumljivo, vršnjaci malih slikara, a moći će je pogledati i svi Srpčani do 10. novembra.

(BN/S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar