САД и УК: Удар на правосуђе БиХ

Амбасаде Сједињених Америчких Држава и Уједињеног Краљевства изражавају дубоку забринутост због закључака које је у четвртак усвојило Високи судски и тужилачки савјет БиХ, након информација достављених од стране Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих особа Републике Српске.

Босна и Херцеговина 27.10.2017 | 22:35
САД и УК: Удар на правосуђе БиХ
"Конкретно, сматрамо узнемирујућим позив ВСТС-а за измјеном Закона о ВСТС-у што би омогућило разрјешење судија и тужилаца без провођења дисциплинског поступка.

Разрјешење судија и тужилаца без одговарајуће процедуре у супротности је са кључним гаранцијама Европске конвенције о људским правима, те подрива владавину права у БиХ. Сматрамо да би ово отворило врата неприкладној политичкој контроли над запосленима у правосуђу БиХ омогућавањем њиховог разрјешења без разлога или проведбе одговарајућег процеса.

Ова одредба значајно угрожава независност судија и тужилаца широм БиХ. Независно и непристрасно правосуђе од виталног је значаја за владавину права и кључна је демократска вриједност. Независно правосуђе мора бити у стању да дјелује без политичког утицаја или других вањских притисака, укључујући медије. Идеја независности и непристрасности једнако је важна као и сама независност; правда не треба само да буде задовољена, него то мора бити и видљиво.

Забринути смо и због тога што је ВСТС задужило тужилаштва да саставе списак оптужених за ратне злочине на основу етничке припадности, с обзиром на то да се тиме даље политизира судски поступак и процесуирање предмета ратних злочина.

Надаље, захтјев ВСТС-а да им се доставе информације о томе да ли су судије или тужиоци у извјештају Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих особа Републике Српске, били предметом истраге, врши непримјерен притисак конкретно на ове особе, али у ширем контексту, и на сваког судију и тужиоца у земљи.

Осигуравање независности и непристрасности правосуђа штити повјерење јавности у правосуђе. Надаље, тиме се промовише владавина права и осигурава да судови остану главни форум за рјешавање спорова у очима јавности.

Постоји потреба да се побољшају критерији за именовање и разрјешење судских службеника у БиХ, али било каква побољшања треба да узму у обзир независност правосуђа и основна људска права, наведено је у саопштењу Амбасаде САД и Велике Британије.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Болоцкс то ит

27.10.2017 15:37

Касно сте се сјетили бити забринути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА

27.10.2017 16:56

А вама Мектић упорно прича годинама о суду и тужилаштву како је та институција корумпирана а ви тек сад као сконтали боже сачувај....

Name

Марко

27.10.2017 18:46

Независно непристрасно неодговорно такође . Судије и тузиоци сами себе бирају. То није уопсте демократски. Да би било демокрарско и одговорно правосуђе њега мора бирати народ непосредно или поредно преко скупстине или министарства.

Name

Драгутин

27.10.2017 15:43

Све тузиоце и судије које су за вријеме рата потпомагали и уцествовали у нехуманим акцијама против цивила треба одстранити из БИХ правосудног система поготово оне који су мозда поцинили и неки злоцин.Био би то мали помак кад вец не суде како треба мозда би неки други судили праведније првенствено према српским зртвама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.10.2017 16:17

Неки логораши су свједочили да су их поред осталох у логору ударали и судије и предсједник суда.

Name

Ре.Драгутин

27.10.2017 20:37

Свака ти је ка у Његоса

Name

обавезно без дисциплинског

27.10.2017 16:17

Стари вств је разријешавао без дисциплинског поступка и без позке о правном лијеку. Што да не? Овако ће бити и далхе Салиховићи, Барашини итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горчин Сладојевић

27.10.2017 16:22

Који говнари...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија

28.10.2017 06:42

Странци кад “изразе дубоку забринутост” то значи да подржавају тај процес, само се народу баца дим у очи.

Name

ДРАГУТИН

27.10.2017 17:26

Свака цаст за све судије које сад раде у Суду БиХ јер одлицно раде свој посао! Честитам!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

28.10.2017 16:35

Води их себи куци мозда на неког падне ханума.

Name

Милорад Павловић

27.10.2017 19:25

Доказ да је г. Глигорић имао намјеру да направи ред у гео. Управи Подручне јединице у Теслићу су смјене двојице бивших шефова ПЈ Слободана Ђурковића и Николе Перишића. Два шефа ПЈ послије смјене ове двојице Срђан Загорац и Здравко Гаврић су умрли млади у кратком року јер нису издржали притисак моћника и криминалаца, нашта су ми се жалили, послије њихове смрти за шефа ПЈ поставља се лопуњара Миладинка Вуковић, и никад лопова нестати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Павловић

27.10.2017 19:34

У отимање имовине по цијелој Републици Српској умијешан је између осталих и сам врх Социјалистичке Партије РС. Нас шесторица браће и сестра боримо се у неправедној правној борби са РУГИП-ом већ 10 година, али РУГИП је само извршни орган криминалаца и лопова!

ОДГОВОРИТЕ