SAD i UK: Udar na pravosuđe BiH

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva izražavaju duboku zabrinutost zbog zaključaka koje je u četvrtak usvojilo Visoki sudski i tužilački savjet BiH, nakon informacija dostavljenih od strane Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 27.10.2017 | 22:35
SAD i UK: Udar na pravosuđe BiH
"Konkretno, smatramo uznemirujućim poziv VSTS-a za izmjenom Zakona o VSTS-u što bi omogućilo razrješenje sudija i tužilaca bez provođenja disciplinskog postupka.

Razrješenje sudija i tužilaca bez odgovarajuće procedure u suprotnosti je sa ključnim garancijama Evropske konvencije o ljudskim pravima, te podriva vladavinu prava u BiH. Smatramo da bi ovo otvorilo vrata neprikladnoj političkoj kontroli nad zaposlenima u pravosuđu BiH omogućavanjem njihovog razrješenja bez razloga ili provedbe odgovarajućeg procesa.

Ova odredba značajno ugrožava nezavisnost sudija i tužilaca širom BiH. Nezavisno i nepristrasno pravosuđe od vitalnog je značaja za vladavinu prava i ključna je demokratska vrijednost. Nezavisno pravosuđe mora biti u stanju da djeluje bez političkog uticaja ili drugih vanjskih pritisaka, uključujući medije. Ideja nezavisnosti i nepristrasnosti jednako je važna kao i sama nezavisnost; pravda ne treba samo da bude zadovoljena, nego to mora biti i vidljivo.

Zabrinuti smo i zbog toga što je VSTS zadužilo tužilaštva da sastave spisak optuženih za ratne zločine na osnovu etničke pripadnosti, s obzirom na to da se time dalje politizira sudski postupak i procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Nadalje, zahtjev VSTS-a da im se dostave informacije o tome da li su sudije ili tužioci u izvještaju Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, bili predmetom istrage, vrši neprimjeren pritisak konkretno na ove osobe, ali u širem kontekstu, i na svakog sudiju i tužioca u zemlji.

Osiguravanje nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa štiti povjerenje javnosti u pravosuđe. Nadalje, time se promoviše vladavina prava i osigurava da sudovi ostanu glavni forum za rješavanje sporova u očima javnosti.

Postoji potreba da se poboljšaju kriteriji za imenovanje i razrješenje sudskih službenika u BiH, ali bilo kakva poboljšanja treba da uzmu u obzir nezavisnost pravosuđa i osnovna ljudska prava, navedeno je u saopštenju Ambasade SAD i Velike Britanije.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Bolocks to it

27.10.2017 15:37

Kasno ste se sjetili biti zabrinuti.

ODGOVORITE
Name

ROMANIJA

27.10.2017 16:56

A vama Mektić uporno priča godinama o sudu i tužilaštvu kako je ta institucija korumpirana a vi tek sad kao skontali bože sačuvaj....

Name

Marko

27.10.2017 18:46

Nezavisno nepristrasno neodgovorno takođe . Sudije i tuzioci sami sebe biraju. To nije uopste demokratski. Da bi bilo demokrarsko i odgovorno pravosuđe njega mora birati narod neposredno ili poredno preko skupstine ili ministarstva.

Name

Dragutin

27.10.2017 15:43

Sve tuzioce i sudije koje su za vrijeme rata potpomagali i ucestvovali u nehumanim akcijama protiv civila treba odstraniti iz BIH pravosudnog sistema pogotovo one koji su mozda pocinili i neki zlocin.Bio bi to mali pomak kad vec ne sude kako treba mozda bi neki drugi sudili pravednije prvenstveno prema srpskim zrtvama...

ODGOVORITE
Name

re

27.10.2017 16:17

Neki logoraši su svjedočili da su ih pored ostaloh u logoru udarali i sudije i predsjednik suda.

Name

Re.Dragutin

27.10.2017 20:37

Svaka ti je ka u Njegosa

Name

obavezno bez disciplinskog

27.10.2017 16:17

Stari vstv je razriješavao bez disciplinskog postupka i bez pozke o pravnom lijeku. Što da ne? Ovako će biti i dalhe Salihovići, Barašini itd.

ODGOVORITE
Name

Gorčin Sladojević

27.10.2017 16:22

Koji govnari...

ODGOVORITE
Name

Empirija

28.10.2017 06:42

Stranci kad “izraze duboku zabrinutost” to znači da podržavaju taj proces, samo se narodu baca dim u oči.

Name

DRAGUTIN

27.10.2017 17:26

Svaka cast za sve sudije koje sad rade u Sudu BiH jer odlicno rade svoj posao! Čestitam!!!

ODGOVORITE
Name

Virus

28.10.2017 16:35

Vodi ih sebi kuci mozda na nekog padne hanuma.

Name

Milorad Pavlović

27.10.2017 19:25

Dokaz da je g. Gligorić imao namjeru da napravi red u geo. Upravi Područne jedinice u Tesliću su smjene dvojice bivših šefova PJ Slobodana Đurkovića i Nikole Perišića. Dva šefa PJ poslije smjene ove dvojice Srđan Zagorac i Zdravko Gavrić su umrli mladi u kratkom roku jer nisu izdržali pritisak moćnika i kriminalaca, našta su mi se žalili, poslije njihove smrti za šefa PJ postavlja se lopunjara Miladinka Vuković, i nikad lopova nestati!

ODGOVORITE
Name

Milorad Pavlović

27.10.2017 19:34

U otimanje imovine po cijeloj Republici Srpskoj umiješan je između ostalih i sam vrh Socijalističke Partije RS. Nas šestorica braće i sestra borimo se u nepravednoj pravnoj borbi sa RUGIP-om već 10 godina, ali RUGIP je samo izvršni organ kriminalaca i lopova!

ODGOVORITE