Шта се крије о убиству Кенедија

Планови ЦИА о убиству Фидела Кастра, страхови СССР-а од ракетног напада САД и везе које је с Русима имао Ли Харви Освалд, који је оптужен за убиство америчког предсједника Џона Фицџералда Кенедија - неки су од најинтересантнијих детаља који су изронили објављивањем хиљада досад повјерљивих докумената.

Свијет 27.10.2017 | 12:07
Шта се крије о убиству Кенедија
То пише британски "Телеграф", дан након што је предсједник САД Доналд Трамп дозволио објављивање 2.800 докумената о убиству Кенедија, али истовремено и блокирао више стотина докумената везаних за убиство, уваживши апеле из ЦИА и ФБИ да ти документи треба да остану тајни.

Иако су историчари упозорили да објелодањена документа вјероватно не садрже "бомбастична" открића и да ће тешко ућуткати распрострањеме теорије завјере о атентату изведеном 1963, нека од тих докумената привукла су пажњу јер се, између осталог, тичу Освалдове повезаности с Русима. 

Један од најинтересантнијих података јесте да се Освалд састао са Валеријем Владимировичем Костиковим, агентом КГБ који је био одговоран за убиства, два мјесеца уочи атентата на Кенедија, а ФБИ вјерује да је састанак био везан за додјељивање визе или пасоша Освалду.

Ипак, у једном од документа се описује совјетска реакција на убиство Кенедија, при чему су наводно совјетски званичници рекли да Ли Харви Освалд нема никакве везе са Совјетским Савезом и описали су га као "неуротичног манијака који није лојалан ни својој земљи ни ичему другом" негирајући да је Освалд икад припадао било којој организацији у Совјетском Савезу и да му је икада додијељено совјетско држављанство.

Совјетски Савез је, откривају документа, вјеровао да је ријеч о пучу ултрадеснице у САД, те да то није дјело једног човјека већ пажљиво планиране кампање у којој је учествовало више људи.

Из једног документа се види и да је Совјетски Савез послије Кенедијеве смрти стрепио да би, у одсуству лидерства, "неки неодговорни генерал у САД могао да лансира ракету на СССР".

Међу најзанимљивијим тек објелодањеним документима су и она која бацају свјетло на разне активности Кенедијеве администрације као што су њени тајни покушаји да уништи владу Фидела Кастра на Куби, наводи лондонски дневник.

Наиме, у "резимеу чињеница које је сакупио извршни директор Комисије ЦИА у вези са могућом умијешаношћу у планове у убиствима страних лидера" из 1975, наводи се да је ЦИА разматрала сарадњу са "мафијашким ресурсима" као начин убиства кубанског лидера.

Комисија је, стоји у документима, тада утврдила да су агенти ЦИА били умијешани у планове у тој земљи са појединим грађанима и другима у настојању да убију премијера Кастра.

Откривено је и да је на састанку септембра 1962. група Кенедијевих високих помоћника, међу којима је био и његов брат Роберт као јавни тужилац, разговарала о низу опција против Кастрове комунистичке владе, а ЦИА је била задужена да размотри могућност саботаже дијелова авиона који ће бити испоручени из Канаде на Кубу.

Међу документима је и један на више од 400 страна који описује људе праћене као потенцијалне пријетње по Кенедија и његовог насљедника, Линдона Б. Џонсона.

Из објелодањене документације се сазнаје и да је полиција у Даласу знала за пријетње смрћу Ли Харвију Освалду, кога је на крају и убио власник даласког ноћног клуба Џек Руби.

Нека документа су до посљедњег тренутка задржавана у тајности, а неки наводи наговјештавају да је неколико стотина сада објављених докумената првобитно требало да прикрије истрагу о Освалдовој посјети Мексико Ситију, наводи "Телеграф".

У сваком случају, федерални агенти су махнито вребали сваку, и најбезазленију дојаву, гласине и трагове широм свијета у данима након убиства Кенедија 22. новембра 1963, закључује се из досад тајних докумената.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

фер

27.10.2017 10:12

И шта кад се објави ко га је и зашто убио? Ништа. Живот тече даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

27.10.2017 11:25

Ко је постао предсједник након елиминације Кенедија?

ОДГОВОРИТЕ