Šta se krije o ubistvu Kenedija

Planovi CIA o ubistvu Fidela Kastra, strahovi SSSR-a od raketnog napada SAD i veze koje je s Rusima imao Li Harvi Osvald, koji je optužen za ubistvo američkog predsjednika Džona Ficdžeralda Kenedija - neki su od najinteresantnijih detalja koji su izronili objavljivanjem hiljada dosad povjerljivih dokumenata.

Svijet 27.10.2017 | 12:07
Šta se krije o ubistvu Kenedija
To piše britanski "Telegraf", dan nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp dozvolio objavljivanje 2.800 dokumenata o ubistvu Kenedija, ali istovremeno i blokirao više stotina dokumenata vezanih za ubistvo, uvaživši apele iz CIA i FBI da ti dokumenti treba da ostanu tajni.

Iako su istoričari upozorili da objelodanjena dokumenta vjerovatno ne sadrže "bombastična" otkrića i da će teško ućutkati rasprostranjeme teorije zavjere o atentatu izvedenom 1963, neka od tih dokumenata privukla su pažnju jer se, između ostalog, tiču Osvaldove povezanosti s Rusima. 

Jedan od najinteresantnijih podataka jeste da se Osvald sastao sa Valerijem Vladimirovičem Kostikovim, agentom KGB koji je bio odgovoran za ubistva, dva mjeseca uoči atentata na Kenedija, a FBI vjeruje da je sastanak bio vezan za dodjeljivanje vize ili pasoša Osvaldu.

Ipak, u jednom od dokumenta se opisuje sovjetska reakcija na ubistvo Kenedija, pri čemu su navodno sovjetski zvaničnici rekli da Li Harvi Osvald nema nikakve veze sa Sovjetskim Savezom i opisali su ga kao "neurotičnog manijaka koji nije lojalan ni svojoj zemlji ni ičemu drugom" negirajući da je Osvald ikad pripadao bilo kojoj organizaciji u Sovjetskom Savezu i da mu je ikada dodijeljeno sovjetsko državljanstvo.

Sovjetski Savez je, otkrivaju dokumenta, vjerovao da je riječ o puču ultradesnice u SAD, te da to nije djelo jednog čovjeka već pažljivo planirane kampanje u kojoj je učestvovalo više ljudi.

Iz jednog dokumenta se vidi i da je Sovjetski Savez poslije Kenedijeve smrti strepio da bi, u odsustvu liderstva, "neki neodgovorni general u SAD mogao da lansira raketu na SSSR".

Među najzanimljivijim tek objelodanjenim dokumentima su i ona koja bacaju svjetlo na razne aktivnosti Kenedijeve administracije kao što su njeni tajni pokušaji da uništi vladu Fidela Kastra na Kubi, navodi londonski dnevnik.

Naime, u "rezimeu činjenica koje je sakupio izvršni direktor Komisije CIA u vezi sa mogućom umiješanošću u planove u ubistvima stranih lidera" iz 1975, navodi se da je CIA razmatrala saradnju sa "mafijaškim resursima" kao način ubistva kubanskog lidera.

Komisija je, stoji u dokumentima, tada utvrdila da su agenti CIA bili umiješani u planove u toj zemlji sa pojedinim građanima i drugima u nastojanju da ubiju premijera Kastra.

Otkriveno je i da je na sastanku septembra 1962. grupa Kenedijevih visokih pomoćnika, među kojima je bio i njegov brat Robert kao javni tužilac, razgovarala o nizu opcija protiv Kastrove komunističke vlade, a CIA je bila zadužena da razmotri mogućnost sabotaže dijelova aviona koji će biti isporučeni iz Kanade na Kubu.

Među dokumentima je i jedan na više od 400 strana koji opisuje ljude praćene kao potencijalne prijetnje po Kenedija i njegovog nasljednika, Lindona B. Džonsona.

Iz objelodanjene dokumentacije se saznaje i da je policija u Dalasu znala za prijetnje smrću Li Harviju Osvaldu, koga je na kraju i ubio vlasnik dalaskog noćnog kluba Džek Rubi.

Neka dokumenta su do posljednjeg trenutka zadržavana u tajnosti, a neki navodi nagovještavaju da je nekoliko stotina sada objavljenih dokumenata prvobitno trebalo da prikrije istragu o Osvaldovoj posjeti Meksiko Sitiju, navodi "Telegraf".

U svakom slučaju, federalni agenti su mahnito vrebali svaku, i najbezazleniju dojavu, glasine i tragove širom svijeta u danima nakon ubistva Kenedija 22. novembra 1963, zaključuje se iz dosad tajnih dokumenata.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

fer

27.10.2017 12:12

I šta kad se objavi ko ga je i zašto ubio? Ništa. Život teče dalje.

ODGOVORITE
Name

Hm

27.10.2017 13:25

Ko je postao predsjednik nakon eliminacije Kenedija?

ODGOVORITE