Бугарски премијер у Сарајеву

"Западни Балкан не може успјети без Србије, Хрватске, али ни без Босне и Херцеговине. Између свих тих држава постоји камен спотицања. То морају ријешити ваше елите. Ту се не може очекивати помоћ Европе. Она има своје проблеме и своје страхове", рекао је Борисов новинарима у Сарајеву. Каже да је проблем радикални ислам, али наводи да је добио увјеравања да у Босни и Херцеговини такав ислам не постоји.

Босна и Херцеговина 27.10.2017 | 12:04
Бугарски премијер у Сарајеву
Предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић свечано је јутрос дочекао премијера Републике Бугарске Бојка Борисова који је јуче допутовао у званичну посјету Босни и Херцеговини, а на конференцији за медије су изразили спремност за сарадњу двију држава.

"Европске интеграције и економска сарадња су биле у фокусу наших данашњих разговора. Посебно имајући у виду да Бугарска преузима предсједавање Европском унијом. Период је то у којем ће Босна и Херцеговина добити кандидатски статус за приступ Европској унији. Посебно сам захвалан због чињенице да ће Бугарска инсистирати на проширењу ЕУ", казао је Звиздић.

Додао је да је проширење Европске уније кључни фактор да Босна и Херцеговина настави на свом путу европских интеграција.

"Сматрамо да економска сарадња може бити обимнија и садржајнија. Имаћемо честе посјете и сарадњу на бројним сајмовима, гдје можемо унаприједити сарадњу. Констатовали смо такође лошу путну инфраструктуру. Посебно ћемо радити на реализацији пројеката увезивања БиХ са Западним Балканом", истакао је Звиздић.

Казао је и да су разговарали о повезивању авионским линијама те да су разматрали могућност да направе авионску линију Софија - Скопље - Сарајево.

"У посјету су нам дошли прави пријатељи. Дочекујемо их отвореног срца и раширених руку. Радићемо на значајним пројектима, битним за цијели Балкан. Пријатељско окружење је кључни фактор да успијемо у нашим наумима", казао је Звиздић.

Премијер Републике Бугарске Бојко Борисов рекао је да с једне стране постоји реална шанса, а с друге стране не треба бити велики оптимиста.

"Слиједи предсједавање Бугарске, а онда ће преузети наши пријатељи из Аустрије, потом ће Румунија предсједавати. Трећа шанса је то што је све у рукама политичке елите на Балкану. Ако ми схватимо да прошлост треба да остане у прошлости, а ми треба да идемо напријед", рекао је Борисов.

Додао је да је немогуће да постоје неријешена питања која можемо оставити иза себе.

"Западни Балкан не може успјети без Србије, Хрватске, али ни без Босне и Херцеговине. Између свих тих држава постоји камен спотицања. То морају ријешити ваше елите. Ту се не може очекивати помоћ Европе. Она има своје проблеме и своје страхове", рекао је Борисов.

Истакао је да су различите религије предност, али да је проблем радикални ислам.

"Од колеге сам добио увјеравања да у Босни и Херцеговини такав ислам не постоји", рекао је Борисов.

(БН/Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Карадоз

27.10.2017 10:31

Па ни Бугарин неце у Бањалуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАНДИ

27.10.2017 12:54

Па Додик Годинама ствара Радикалне Босњаке са својим глупим изјавама.Како да их нема.Ових осталих радикала је мање него јехових,они су небитни.

ОДГОВОРИТЕ