Bugarski premijer u Sarajevu

"Zapadni Balkan ne može uspjeti bez Srbije, Hrvatske, ali ni bez Bosne i Hercegovine. Između svih tih država postoji kamen spoticanja. To moraju riješiti vaše elite. Tu se ne može očekivati pomoć Evrope. Ona ima svoje probleme i svoje strahove", rekao je Borisov novinarima u Sarajevu. Kaže da je problem radikalni islam, ali navodi da je dobio uvjeravanja da u Bosni i Hercegovini takav islam ne postoji.

Bosna i Hercegovina 27.10.2017 | 12:04
Bugarski premijer u Sarajevu
Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić svečano je jutros dočekao premijera Republike Bugarske Bojka Borisova koji je juče doputovao u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, a na konferenciji za medije su izrazili spremnost za saradnju dviju država.

"Evropske integracije i ekonomska saradnja su bile u fokusu naših današnjih razgovora. Posebno imajući u vidu da Bugarska preuzima predsjedavanje Evropskom unijom. Period je to u kojem će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status za pristup Evropskoj uniji. Posebno sam zahvalan zbog činjenice da će Bugarska insistirati na proširenju EU", kazao je Zvizdić.

Dodao je da je proširenje Evropske unije ključni faktor da Bosna i Hercegovina nastavi na svom putu evropskih integracija.

"Smatramo da ekonomska saradnja može biti obimnija i sadržajnija. Imaćemo česte posjete i saradnju na brojnim sajmovima, gdje možemo unaprijediti saradnju. Konstatovali smo takođe lošu putnu infrastrukturu. Posebno ćemo raditi na realizaciji projekata uvezivanja BiH sa Zapadnim Balkanom", istakao je Zvizdić.

Kazao je i da su razgovarali o povezivanju avionskim linijama te da su razmatrali mogućnost da naprave avionsku liniju Sofija - Skoplje - Sarajevo.

"U posjetu su nam došli pravi prijatelji. Dočekujemo ih otvorenog srca i raširenih ruku. Radićemo na značajnim projektima, bitnim za cijeli Balkan. Prijateljsko okruženje je ključni faktor da uspijemo u našim naumima", kazao je Zvizdić.

Premijer Republike Bugarske Bojko Borisov rekao je da s jedne strane postoji realna šansa, a s druge strane ne treba biti veliki optimista.

"Slijedi predsjedavanje Bugarske, a onda će preuzeti naši prijatelji iz Austrije, potom će Rumunija predsjedavati. Treća šansa je to što je sve u rukama političke elite na Balkanu. Ako mi shvatimo da prošlost treba da ostane u prošlosti, a mi treba da idemo naprijed", rekao je Borisov.

Dodao je da je nemoguće da postoje neriješena pitanja koja možemo ostaviti iza sebe.

"Zapadni Balkan ne može uspjeti bez Srbije, Hrvatske, ali ni bez Bosne i Hercegovine. Između svih tih država postoji kamen spoticanja. To moraju riješiti vaše elite. Tu se ne može očekivati pomoć Evrope. Ona ima svoje probleme i svoje strahove", rekao je Borisov.

Istakao je da su različite religije prednost, ali da je problem radikalni islam.

"Od kolege sam dobio uvjeravanja da u Bosni i Hercegovini takav islam ne postoji", rekao je Borisov.

(BN/Klix)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Karadoz

27.10.2017 12:31

Pa ni Bugarin nece u Banjaluku.

ODGOVORITE
Name

GANDI

27.10.2017 14:54

Pa Dodik Godinama stvara Radikalne Bosnjake sa svojim glupim izjavama.Kako da ih nema.Ovih ostalih radikala je manje nego jehovih,oni su nebitni.

ODGOVORITE