Кривична пријава против Балабана

Окружном јавном тужилаштву Бањалука студенти Бањалучког универзитета поднијели су јуче кривичну пријаву против Велимира Балабана, референта у студентској служби Технолошког факултета, због злостављања, мучења и другог нељудског и понижавајућег поступања.

Република Српска 27.10.2017 | 10:38
Кривична пријава против Балабана
"Тужилаштво је формирало предмет и додијелило га у даљи рад поступајућем тужиоцу", казала је Маја Ђ. Видовић, портпарол Окружног тужилаштва.

О Балабановим нападима на студенткиње Технолошког факултета, тражењу пољубаца како би им овјерио испит, позивању у стан и слању непримјерених порука проговорило је неколико дјевојака, а показале су и доказе.

Иако су многи и раније знали за његово непримјерено понашање, до подношења пријаве ништа конкретно није предузето.

Љиљана Вукић, декан Технолошког факултета, рекла је да је Балабан проблематична особа која се слично понашала и на Машинском факултету, гдје је раније био запослен.

"Био је инцидент с једном студенткињом прошле године, она је писала изјаву и ми смо по тој пријави имали разговор с њим па је добио писмено упозорење уз обећање да се више неће тако понашати", каже Вукићева.

Балабан је очигледно наставио са својим понашањем, упркос обећању.

"Чим смо сазнали за нови случај, позвали смо оца дјевојке која је пријавила случај да дође на разговор овдје код нас, она је написала изјаву, а послије тога су још три студенткиње на студентском форуму писале о његовом понашању. Балабан је узео боловање чим је видио да се ситуација захуктава", истиче Вукићева.

Балабан ће, према њеним ријечима, ићи на Дисциплинску комисију.

"Након тога он се, ако се ја питам, на факултет више неће вратити", казала је Вукићева.

Из Ректората су јуче рекли да су од стране Технолошког факултета неформално обавијештени о недоличном понашању једног радника који је распоређен у административној служби.

"У најкраћем року биће покренут дисциплински поступак и изречена одговарајућа санкција", навели су из Универзитета Бањалука.

Одговорили су и на изјаву деканесе Технолошког факултета, која је рекла да нису ни жељели Балабана за радника те да им га је "Универзитет наметнуо".

"У конкретном случају премјештање је урађено прије мандата ректора Милана Матаруге, зато не можемо коментарисати. Такође, Ректорат није добио никакве конкретне пријаве", кажу у Ректорату.

Станко Станић, бивши ректор, који је премјестио Балабана са Машинског на Технолошки факултет, казао је да је он тада био предсједник Синдикалне организације Машинског факултета те да је, по информацијама које је добио од декана, противзаконито располагао средствима, то јест да је дигао паре с рачуна Синдиката.

"Међутим, све то остало је на индицијама, без конкретних доказа", рекао је Станић, па га је морао премјестити.

Једна од студенткиња Технолошког факултета казала је да су га прозвали "пољубац референт", јер се непримјерено понашао.

"На почетку смо се смијали томе и шалили се о 'пољубац референту' када идемо у студентску службу. Послије смо видјели да се у ствари ради о веома болесном или поремећеном човјеку", казала је она.

Њен колега казао је да су сви знали шта Балабан ради, али као јавну тајну.

"То су знали и професори, а не само студенти", казао је он.

Група студенткиња с којима је новинар "Независних" јуче разговарао испред зграде факултета рекла је да би их Балабан одмјеравао када би отишле да пријаве испит и да су се увијек непријатно осјећале.

Телефоном смо позвали Балабана како бисмо чули његов коментар, али, иако је рекао да га позовемо за наредних десет минута, послије није одговарао на позиве.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дон Кихот

27.10.2017 08:52

Док бају не ухапсе ништа не вјерујем...дотле ће ови мишеви ко и Радишић, мало затвор мало кући.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бансхее

27.10.2017 17:59

Овај има дебелу политичку подрску. И нама је Радмановић послао болесног , са озбиљном сифром лика, сад га штити Лукац.

Name

Референт

27.10.2017 10:44

Ма ја па цему тузилац зоком поступка дати условну казну или реци да немаелеменаза и пописати се на рад полиције као сто су то радили у Мркоњиц Граду када је у питању психопата др Перо Радиц он сам има условних осуда ко једна мјесна заједница али апсорд је услов на услов да се даје али кад имате кес ко вас пита све мозе!

ОДГОВОРИТЕ