Krivična prijava protiv Balabana

Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka studenti Banjalučkog univerziteta podnijeli su juče krivičnu prijavu protiv Velimira Balabana, referenta u studentskoj službi Tehnološkog fakulteta, zbog zlostavljanja, mučenja i drugog neljudskog i ponižavajućeg postupanja.

Republika Srpska 27.10.2017 | 10:38
Krivična prijava protiv Balabana
"Tužilaštvo je formiralo predmet i dodijelilo ga u dalji rad postupajućem tužiocu", kazala je Maja Đ. Vidović, portparol Okružnog tužilaštva.

O Balabanovim napadima na studentkinje Tehnološkog fakulteta, traženju poljubaca kako bi im ovjerio ispit, pozivanju u stan i slanju neprimjerenih poruka progovorilo je nekoliko djevojaka, a pokazale su i dokaze.

Iako su mnogi i ranije znali za njegovo neprimjereno ponašanje, do podnošenja prijave ništa konkretno nije preduzeto.

Ljiljana Vukić, dekan Tehnološkog fakulteta, rekla je da je Balaban problematična osoba koja se slično ponašala i na Mašinskom fakultetu, gdje je ranije bio zaposlen.

"Bio je incident s jednom studentkinjom prošle godine, ona je pisala izjavu i mi smo po toj prijavi imali razgovor s njim pa je dobio pismeno upozorenje uz obećanje da se više neće tako ponašati", kaže Vukićeva.

Balaban je očigledno nastavio sa svojim ponašanjem, uprkos obećanju.

"Čim smo saznali za novi slučaj, pozvali smo oca djevojke koja je prijavila slučaj da dođe na razgovor ovdje kod nas, ona je napisala izjavu, a poslije toga su još tri studentkinje na studentskom forumu pisale o njegovom ponašanju. Balaban je uzeo bolovanje čim je vidio da se situacija zahuktava", ističe Vukićeva.

Balaban će, prema njenim riječima, ići na Disciplinsku komisiju.

"Nakon toga on se, ako se ja pitam, na fakultet više neće vratiti", kazala je Vukićeva.

Iz Rektorata su juče rekli da su od strane Tehnološkog fakulteta neformalno obaviješteni o nedoličnom ponašanju jednog radnika koji je raspoređen u administrativnoj službi.

"U najkraćem roku biće pokrenut disciplinski postupak i izrečena odgovarajuća sankcija", naveli su iz Univerziteta Banjaluka.

Odgovorili su i na izjavu dekanese Tehnološkog fakulteta, koja je rekla da nisu ni željeli Balabana za radnika te da im ga je "Univerzitet nametnuo".

"U konkretnom slučaju premještanje je urađeno prije mandata rektora Milana Mataruge, zato ne možemo komentarisati. Takođe, Rektorat nije dobio nikakve konkretne prijave", kažu u Rektoratu.

Stanko Stanić, bivši rektor, koji je premjestio Balabana sa Mašinskog na Tehnološki fakultet, kazao je da je on tada bio predsjednik Sindikalne organizacije Mašinskog fakulteta te da je, po informacijama koje je dobio od dekana, protivzakonito raspolagao sredstvima, to jest da je digao pare s računa Sindikata.

"Međutim, sve to ostalo je na indicijama, bez konkretnih dokaza", rekao je Stanić, pa ga je morao premjestiti.

Jedna od studentkinja Tehnološkog fakulteta kazala je da su ga prozvali "poljubac referent", jer se neprimjereno ponašao.

"Na početku smo se smijali tome i šalili se o 'poljubac referentu' kada idemo u studentsku službu. Poslije smo vidjeli da se u stvari radi o veoma bolesnom ili poremećenom čovjeku", kazala je ona.

Njen kolega kazao je da su svi znali šta Balaban radi, ali kao javnu tajnu.

"To su znali i profesori, a ne samo studenti", kazao je on.

Grupa studentkinja s kojima je novinar "Nezavisnih" juče razgovarao ispred zgrade fakulteta rekla je da bi ih Balaban odmjeravao kada bi otišle da prijave ispit i da su se uvijek neprijatno osjećale.

Telefonom smo pozvali Balabana kako bismo čuli njegov komentar, ali, iako je rekao da ga pozovemo za narednih deset minuta, poslije nije odgovarao na pozive.

(Nezavisne)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Don Kihot

27.10.2017 08:52

Dok baju ne uhapse ništa ne vjerujem...dotle će ovi miševi ko i Radišić, malo zatvor malo kući.....

ODGOVORITE
Name

Banshee

27.10.2017 17:59

Ovaj ima debelu političku podrsku. I nama je Radmanović poslao bolesnog , sa ozbiljnom sifrom lika, sad ga štiti Lukac.

Name

Referent

27.10.2017 10:44

Ma ja pa cemu tuzilac zokom postupka dati uslovnu kaznu ili reci da nemaelemenaza i popisati se na rad policije kao sto su to radili u Mrkonjic Gradu kada je u pitanju psihopata dr Pero Radic on sam ima uslovnih osuda ko jedna mjesna zajednica ali apsord je uslov na uslov da se daje ali kad imate kes ko vas pita sve moze!

ODGOVORITE