Ванредно стање у јавном здравству

Амерички предсједник Доналд Трамп прогласио је кризу овисности о опијатима "ванредним стањем у јавном здравству" како би се власти могле  ефикасније борити против тог зла које убија више од стотину Американаца дневно.

Свијет 27.10.2017 | 09:08
Ванредно стање у јавном здравству
Одговарајући на растући проблем који погађа рурална подручја, Трампов проглас ће преусмјерити савезна средства према борби против злоупотребе опијата,  наводи његова администрација.

Али то не значи да ће бити више средстава за борбу против дроге. Неки критичари, укључујући демократске, тврде да је тај проглас без значаја уколико не буду ослобођене додатне финансије.

"Та епидемија је национални здравствени приоритет", рекао је Трамп у Бијелој кући. "Никада није виђено оно што се сада догађа. Као Американци не можемо дозволити да се то настави", закључио је.

Процјењује се да је око два милиона Американаца овисно о опијатима, што је категорија дроге у коју су укључени аналгетици који се добивају на рецепте, као и хероин, често помијешан са синтетским тварима.

Објава о изванредном стању омогућује државама приступ савезним фондовима за помоћ предвиђену за природне катастрофе, попут урагана и торнада.

Та објава ће бити на снази 90 дана и може се обновити. Мјера ће омогућити министарству рада деблокирање фондова за плате особа које ће се посветити овисницима и како би им помогли прекинути овиснички круг и незапосленост, објашњава се.

Посљедњи предсједнички проглас о здравственом ванредном стању је издан 2009. као одговор на пандемију грипе Х1Н1.

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Империја у растројству

27.10.2017 14:12

САД сваким даном све више показују да су империја у растројству. Не само да десетине милиона америчких грађана нема здравствено осигурање него опијати убијају више од стотину американаца дневно. А колико милиона их је овисно и тиме неспособно за било коју корисну друштвену активност осим криминала у сврху набавке нове количине опијата. Извод из листе проблема империје у растројству: Огроман јавни дуг (само федерална држава је прије пар недеља пробила бројку од 20.000 милијарди; дуг појединачних савезних држава, градова, фирми и грађана се процјењује на око 150.000 милијарди), 60 градова је банкротирало, тренутно води ратове у Афганистану, Сирији, Либији, Ираку, Нигерији, сјеверо-западном Пакистану и Јемену (седам ратова!), неких 18 милиона американаца из чесме добија воду пуну живе и олова...

ОДГОВОРИТЕ