Vanredno stanje u javnom zdravstvu

Američki predsjednik Donald Tramp proglasio je krizu ovisnosti o opijatima "vanrednim stanjem u javnom zdravstvu" kako bi se vlasti mogle  efikasnije boriti protiv tog zla koje ubija više od stotinu Amerikanaca dnevno.

Svijet 27.10.2017 | 09:08
Vanredno stanje u javnom zdravstvu
Odgovarajući na rastući problem koji pogađa ruralna područja, Trampov proglas će preusmjeriti savezna sredstva prema borbi protiv zloupotrebe opijata,  navodi njegova administracija.

Ali to ne znači da će biti više sredstava za borbu protiv droge. Neki kritičari, uključujući demokratske, tvrde da je taj proglas bez značaja ukoliko ne budu oslobođene dodatne finansije.

"Ta epidemija je nacionalni zdravstveni prioritet", rekao je Tramp u Bijeloj kući. "Nikada nije viđeno ono što se sada događa. Kao Amerikanci ne možemo dozvoliti da se to nastavi", zaključio je.

Procjenjuje se da je oko dva miliona Amerikanaca ovisno o opijatima, što je kategorija droge u koju su uključeni analgetici koji se dobivaju na recepte, kao i heroin, često pomiješan sa sintetskim tvarima.

Objava o izvanrednom stanju omogućuje državama pristup saveznim fondovima za pomoć predviđenu za prirodne katastrofe, poput uragana i tornada.

Ta objava će biti na snazi 90 dana i može se obnoviti. Mjera će omogućiti ministarstvu rada deblokiranje fondova za plate osoba koje će se posvetiti ovisnicima i kako bi im pomogli prekinuti ovisnički krug i nezaposlenost, objašnjava se.

Posljednji predsjednički proglas o zdravstvenom vanrednom stanju je izdan 2009. kao odgovor na pandemiju gripe H1N1.

(N1)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Империја у растројству

27.10.2017 14:12

САД сваким даном све више показују да су империја у растројству. Не само да десетине милиона америчких грађана нема здравствено осигурање него опијати убијају више од стотину американаца дневно. А колико милиона их је овисно и тиме неспособно за било коју корисну друштвену активност осим криминала у сврху набавке нове количине опијата. Извод из листе проблема империје у растројству: Огроман јавни дуг (само федерална држава је прије пар недеља пробила бројку од 20.000 милијарди; дуг појединачних савезних држава, градова, фирми и грађана се процјењује на око 150.000 милијарди), 60 градова је банкротирало, тренутно води ратове у Афганистану, Сирији, Либији, Ираку, Нигерији, сјеверо-западном Пакистану и Јемену (седам ратова!), неких 18 милиона американаца из чесме добија воду пуну живе и олова...

ODGOVORITE