“Слике из живота владике Николаја“

Поводом 700 година Манастира Троноша, 230 година од рођења Вука Караџића и 250 година од рођења Филипа Вишњића, у Вуковом дому културе у Лозници изведена је позоришна представа „Слике из живота владике Николаја Велимировића - монах Тадија“, по дјелу протођакона др Љубомира Ранковића.

Србија 26.10.2017 | 22:49
“Слике из живота владике Николаја“
Драматизацију за овај комад урадио је Жељко Хубач, а режију је потписао Владимир Лазић. Глумачки ансамбл који чине Борис Пинговић у улози владике Николаја, Снежана Савић - мајка Катарина, затим Ненад Стојменовић, Предраг Милетић и Марија Круљ, у дословном смислу дизао је публику на ноге. У препуној сали било је више од 500 љубитеља позоришне умјетности и дјела владике Николаја.

„Ово је прва позоришна представа о великом православном теологу и мислиоцу владики Николају Велимировићу, чије дјело представља неодољив изазов за све културне, књижевне и позоришне ствароце“, рекао је протођакон др Љубомир Ранковић.

„Аплауз на крају премијере који је трајао више од пет минута, свједочи да је владика Николај међу српским народом најомиљенија личност. Глумачки ансамбл је уложио максимум дара и надахнућа да на нов, модеран начин дочара једну веома сложену епоху од прве половине 20. вијека до владичиног упокојења у Америци.“

Јадрани су уживали у овој представи, а у публици је било и гостију из сусједних мјеста Републике Српске.

Наредних седмица слиједи гостовање представе и у другим мјестима Епархије шабачке Српске православне цркве.

(БН/В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар