“Slike iz života vladike Nikolaja“

Povodom 700 godina Manastira Tronoša, 230 godina od rođenja Vuka Karadžića i 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, u Vukovom domu kulture u Loznici izvedena je pozorišna predstava „Slike iz života vladike Nikolaja Velimirovića - monah Tadija“, po djelu protođakona dr Ljubomira Rankovića.

Srbija 26.10.2017 | 22:49
“Slike iz života vladike Nikolaja“
Dramatizaciju za ovaj komad uradio je Željko Hubač, a režiju je potpisao Vladimir Lazić. Glumački ansambl koji čine Boris Pingović u ulozi vladike Nikolaja, Snežana Savić - majka Katarina, zatim Nenad Stojmenović, Predrag Miletić i Marija Krulj, u doslovnom smislu dizao je publiku na noge. U prepunoj sali bilo je više od 500 ljubitelja pozorišne umjetnosti i djela vladike Nikolaja.

„Ovo je prva pozorišna predstava o velikom pravoslavnom teologu i misliocu vladiki Nikolaju Velimiroviću, čije djelo predstavlja neodoljiv izazov za sve kulturne, književne i pozorišne stvaroce“, rekao je protođakon dr Ljubomir Ranković.

„Aplauz na kraju premijere koji je trajao više od pet minuta, svjedoči da je vladika Nikolaj među srpskim narodom najomiljenija ličnost. Glumački ansambl je uložio maksimum dara i nadahnuća da na nov, moderan način dočara jednu veoma složenu epohu od prve polovine 20. vijeka do vladičinog upokojenja u Americi.“

Jadrani su uživali u ovoj predstavi, a u publici je bilo i gostiju iz susjednih mjesta Republike Srpske.

Narednih sedmica slijedi gostovanje predstave i u drugim mjestima Eparhije šabačke Srpske pravoslavne crkve.

(BN/V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar